2019-05-24 13:30:38
Φωτογραφία για Πώς φούντωσαν τα σενάρια διαδοχής του Μητσοτάκη
Στην χθεσινή του συνέντευξη σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Alpha, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτήθηκε εάν είναι προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο «να δρομολογηθούν αλλαγές στην ηγεσία της ΝΔ» μετά τις ευρωκάλπες της Κυριακής.

«Δεν μπορεί να υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα», απάντησε για να προσθέσει: «Η ΝΔ είναι απολύτως ενωμένη και πολύ ανανεωμένη. Και βέβαια, μετά τις εκλογές, όλοι θα κάνουμε ταμείο. Και θα δούμε πώς πήγαμε, θα διορθώσουμε τα όποια λάθη μας».

Δεν ήταν λίγοι, εντός και εκτός ΝΔ, εκείνοι που αμφισβήτησαν τον… αυθορμητισμό και της απάντησης και της ερώτησης. Και είναι πολλοί περισσότεροι εκείνοι που εξέλαβαν την δήλωση Μητσοτάκη και ως μήνυμα-προειδοποίηση προς όσους (αποκλειστικά πλέον εντός ΝΔ) διακινούν σενάρια αντικατάστασής του και αλλαγής ηγεσίας στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της Κυριακής είναι δυσμενές για το κόμμα. Το τι ακριβώς σημαίνει «δυσμενές» και το πόσο βάθος έχουν αυτά τα σενάρια δεν πρόκειται να φανεί πριν από τη βραδιά των ευρωεκλογών. Εως τότε όμως, ίσως έχει αξία να καταγραφούν οι αφετηρίες και η βάση αυτών των σεναρίων – όπως και τα πρόσωπα και τα γεγονότα που τα τροφοδότησαν.


Οι αιχμές και οι «χρησμοί» του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Δημήτρη Αβραμόπουλου κατέχουν σίγουρα κεντρική θέση σ’ αυτά τα γεγονότα, όπως και η εξαιρετικά… διακριτική – έως σιωπηλή - παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη σε όλη την προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, πρώην πρόεδρος του κόμματος, δεν δίστασε να παραδεχθεί δημόσια πως η υποψηφιότητά του στο ευρωψηφοδέλτιο – στην «τιμητική» θέση του επικεφαλής – δεν ήταν παρά μια… τιμητική αποστρατεία που δεν επέλεξε ο ίδιος. «Είμαι υπέρ της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Είμαι της Εθνικής σκηνής. Θεωρώ τις Βρυξέλλες κρύες και γραφειοκρατικές. Για αυτό δεν ξετρελάθηκα με την πρόταση. Όταν όμως καλείσαι να μπεις στη μάχη για να προσφέρεις και να προσθέσεις στα ποσοστά του κόμματος, τότε ανταποκρίνεται», είπε μεσούσης της προεκλογικής περιόδου.

Δεν δίστασε επίσης να διαφοροποιηθεί από την κεντρική επιλογή του προεδρικού επιτελείου για μετωπική πόλωση - «αν το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη του εισηγείται όξυνση του πολιτικού κλίματος, εγώ το θεωρώ μείζον λάθος», είπε -, όπως δεν δίστασε και να προειδοποιήσει πως «με τις κραυγές ο κόσμος απομακρύνεται». Κι όταν ρωτήθηκε για το η ΝΔ βρίσκεται σε καλό δρόμο, αρκέστηκε να πει πως «αυτά θα τα συζητήσουμε μετά τις εκλογές».

Δεν χρειαζόντουσαν πολλά περισσότερα για να τροφοδοτηθεί το κλίμα μετεκλογικής αμφισβήτησης των επιλογών της ηγεσίας. Όπως δεν χρειαζόταν και πολύ περισσότερο από μια δήλωση του Δημήτρη Αβραμόπουλου – που τελεί καθ’ οδόν για την μεγάλη επιστροφή από τις Βρυξέλλες – για να αναζωπυρωθούν τα σενάρια ηγετικής «σφήνας» και από τον νυν επίτροπο. «Τι θα κάνω όταν επιστρέψω; Τίθεμαι στη διάθεση των γεγονότων», είπε, για να προσθέσει ότι «στηρίζω τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτή την ώρα».

Πέραν των κυρίων Μεϊμαράκη και Αβραμόπουλου, τα σιωπηλά παλαιά στελέχη της ΝΔ παραπέμπουν με νόημα στην στάση που θα τηρήσει η Ντόρα Μπακογιάννη μετά τις ευρωεκλογές, ενώ στα πλέον προωθημένα – και ήδη δημοισιευμένα σενάρια – αναφέρονται και συγκεκριμένα πρόσωπα ως πιθανοί διάδοχοι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, με πλέον χαρακτηριστικά τα ονόματα του Αδωνι Γεωργιάδη και του Νίκου Δένδια.

Ενδεικτικά του κλίματος ήταν και δύο άρθρα που δημοσιεύθηκαν σε μέσα του ομίλου Μαρινάκη, λίγο πριν τις κάλπες. Το πρώτο ήταν στο in.gr από τον Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο που στο παρελθόν είχε αποκαλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη «Γκούφι» και είχε προτείνει να τον κρύβουν.

«Ο Τσίπρας δεν είναι ούτε φελλός ούτε άχρηστος, γιατί δεν θα είχε μείνει 4,5 χρόνια στην εξουσία, ούτε θα είχε κερδίσει δύο εκλογές. Και ξέρει από τακτική και κατορθώνει να είναι μερικές κινήσεις μπροστά από τους αντιπάλους του. Και βάζει λιγότερες τρικλοποδιές στον εαυτό του από ό,τι ο Κυριάκος Μητσοτάκης», έγραψε. Το δεύτερο, και μεγαλύτερης βαρύτητας, ήταν αυτό του Αντώνη Καρακούση, διευθυντή του Βήματος, ο οποίος επισήμανε πως «το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανώς πάσχει».

Γράφει χαρακτηριστικά: «Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανώς πάσχει. Το στρατήγημα μοιάζει να έχει χαθεί, το στράτευμα είναι ασυντόνιστο, οι δυνάμεις κατακερματισμένες, πνιγμένες στις πολλές προσωπικές φιλοδοξίες και το μήνυμα, παρότι πολιτικά καθαρό, κοινωνικά είναι θολό, στηριγμένο μόνο στην προσδοκία και στην προοπτική της εξουσίας.

Όσο περνούν οι μέρες, όμως, δείχνει πως δεν αρκεί και σίγουρα δεν συγκινεί όσο χρειάζεται για να βγουν οι υπερασπιστές στον δρόμο, να μεταφέρουν, να μεταδώσουν και να πείσουν τους ψηφοφόρους για την αναγκαιότητα της δικής τους επικράτησης. Και ο αρχηγός, επίσης, με τις βεβαιότητές του μάλλον παρασύρεται σε προγραμματικές υπερβολές, προσφέροντας ευκαιρίες στρεβλωτικής προπαγάνδας στους αντιπάλους του». «Οφείλουν όλοι να γνωρίζουν ότι οι εκλογές δεν ήταν ποτέ υγιεινός περίπατος», σημειώνει.

https://tvxs.gr/news/ellada/pos-foyntosan-ta-senaria-diadoxis-toy-mitsotaki
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ