2019-05-24 19:45:25
Φωτογραφία για Συνταξιούχοι-Απόστρατοι: Η απόφαση ΣτΕ για νόμο Κατρούγκαλου, κλειδί για αναδρομικά
Στην αναμονή 19 μήνες μετά την εκδίκαση των προσφυγών, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας δεν έχει ακόμη εκδώσει τις αποφάσεις του

Στο αν θα κριθεί συνταγματικός ή όχι ο νόμος Κατρούγκαλου βρίσκεται το κλειδί για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, μετά την απόφαση - βόμβα του ΣτΕ, το οποίο έκρινε συνταγματική την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας στο Δημόσιο, προκαλώντας απογοήτευση σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους.

Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι 19 μήνες μετά την εκδίκαση των προσφυγών από το Συμβούλιο της Επικρατείας (4/10/2017) και έναν χρόνο μετά την παραίτηση του πρώην προέδρου Νικόλαου Σακελλαρίου (16/5/2018) που κατήγγειλε παρεμβάσεις στη λειτουργία του, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας δεν έχει ακόμη εκδώσει τις αποφάσεις του περί τη συνταγματικότητα του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου).

Το ΣτΕ μπορεί να έκλεισε οριστικά τον δρόμο των διεκδικήσεων αναδρομικών από τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά το θέμα επιστροφής αναδρομικών παραμένει ανοιχτό για τους συνταξιούχους
. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων, αλλά και η κατάργηση των δώρων που επιβλήθηκαν το 2012 με τους νόμους 4051 και 4093, δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2015. Τότε το ανώτατο δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι για δημοσιονομικούς λόγους η αντισυνταγματικότητα ισχύει από την έκδοση της απόφασης, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2015. Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση δεν έχει συμμορφωθεί και δεν έχει επιστρέψει τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι για τις ψαλιδισμένες αποδοχές τους και τα κομμένα δώρα. Νομικοί κύκλοι τονίζουν ότι η σημασία της επικείμενης απόφασης του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου είναι τεράστια, καθώς η συνταγματικότητα ή όχι του νόμου θα κρίνει τελικά και το ύψος των αναδρομικών που θα κληθεί να καταβάλει το Δημόσιο για τις κομμένες συντάξεις του 2011-12.

Όπως εκτιμούν νομικές πηγές, η απόφαση αυτή αποτελεί ουσιαστικά τη νέα πλατφόρμα πάνω στην οποία θα δομηθεί το θέμα των αναδρομικών, για την επίλυση του οποίου δεν αρκούν - ως φαίνεται - οι ειλημμένες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας περί της αντισυνταγματικότητας των περικοπών του 2011-12. Κι αυτό γιατί οι αποφάσεις του ΣτΕ για τον νεότερο ασφαλιστικό νόμο που έχει τεθεί σε ισχύ από το 2016, θα είναι κομβικές για το ύψος των αναδρομικών και τη δημοσιονομική τρύπα. Έτσι, αν ο νόμος Κατρούγκαλου κριθεί συνταγματικός, τότε το δημοσιονομικό κόστος μιας δυνητικής επιστροφής των αναδρομικών θα είναι πολύ λιγότερο (2,5 δισ. ευρώ) σε σχέση με την περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικός (έως και 12 δισ. ευρώ).

Πάντως εκτιμάται ότι οι συνταξιούχοι διεκδικούν ποσά που κυμαίνονται από 660 έως 7.000 ευρώ για τα αναδρομικά του 11 μήνου που μεσολαβεί ανάμεσα στην απόφαση - βόμβα του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και στην ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016. Πρόκειται για την πλέον «ακάλυπτη» περίοδο, εντός της οποίας εντοπίζεται έδαφος για όψιμες αξιώσεις. Εφόσον τα αναδρομικά «απλωθούν» μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018, δηλαδή σε 42 μήνες, τότε οι διεκδικήσεις φτάνουν έως και τα 27.000 ευρώ για συνταξιούχους με μία κύρια και μία επικουρική. Οι διεκδικήσεις κατά περιπτώσεις μπορούν να ξεπεράσουν και αυτό το ποσό, αν ο συνταξιούχος λαμβάνει περισσότερες από δύο συντάξεις, όπως για παράδειγμα γιατροί του ΕΣΥ, μηχανικοί του Δημοσίου, χήρες ή χήροι που λαμβάνουν περισσότερες από τέσσερις συντάξεις κ.ά.

Οι αρμόδιοι υπουργοί αφήνουν να εννοηθεί ότι ο νόμος Κατρούγκαλου συμπεριέλαβε στις διατάξεις του όλες τις συστάσεις του ΣτΕ και απορρόφησε τις αντισυνταγματικές μειώσεις του 2012 μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων και την εμφάνιση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς. Επομένως, για την περίοδο μετά τον Μάιο του 2016, πάντα σύμφωνα με την κυβέρνηση, δύσκολα θα επιστραφούν τα αναδρομικά.

Όμως ακόμα και για το χρονικό κενό των 11 μηνών το κόστος των αναδρομικών υπολογίζεται σε 2,5 δισ. ευρώ. Το κονδύλι είναι βέβαια χαμηλότερο αν συγκριθεί με το αστρονομικό ποσό των 8-9 δισ. που απαιτείται για την καταβολή του συνόλου των αναδρομικών, αλλά και πάλι θεωρείται απαγορευτικό. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει μερίδα νομικών, ο νόμος 4387 μπορεί να ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016, αλλά ο επανυπολογισμός τίθεται σε πλήρη λειτουργία τον Ιανουάριο του 2019. Συνεπώς, οι συνταξιούχοι που κατέθεσαν αγωγές μετά την απόφαση του ΣτΕ μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2015 έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2018.

(ΠΗΓΗ: NEA 24/05/2019 - ΤΟΥ ΗΛIΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

1) Τι ποσά διεκδικούν οι συνταξιούχοι-απόστρατοι για 10µήνο από απόφ. ΣτΕ (06/2015) έως ψήφιση Ν.Κατρούγκαλου (05/2016) [ΠΙΝΑΚΕΣ]

2) 5 αλλαγές στα αναδρομικά-επιστροφή Δώρων συνταξιούχων μετά την 13η σύνταξη-επίδομα (ΠΙΝΑΚΑΣ)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ