2019-05-24 23:09:32
Φωτογραφία για Η φαρµακευτική κάνναβη φέρνει επένδυση 50 εκατ. ευρώ
Εταιρεία καναδικών συµφερόντων πήρε άδεια για καλλιέργεια και επεξεργασία σε έκταση 35 στρεµµάτων στον Ασπρο Κιλκίς, δηµιουργώντας 200 θέσεις εργασίας

Επένδυση ύψους 50 εκατοµµυρίων ευρώ και 200 θέσεις εργασίας φέρνει η άδεια που δόθηκε σε εταιρεία καναδικών συµφερόντων για την ανάπτυξη της φαρµακευτικής κάνναβης στον Ασπρο Κιλκίς του ∆ήµου Παιονίας.

Η περιοχή, η οποία έχει όλα τα κλιµατολογικά και εδαφολογικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την ανάπτυξη του φυτού, έχει προσελκύσει και άλλους ευρωπαϊκούς οµίλους. Πρόσφατα, µάλιστα, ολλανδική εταιρεία ήρθε σε επαφή µε παράγοντες της περιοχής για επένδυση στην περιοχή του Αξιοχωρίου, χωρίς όµως µέχρι τώρα να έχουν προχωρήσει άλλες διαδικασίες.

Στις 6 Μαΐου, στο ΦΕΚ µε αριθµό 1505 δηµοσιεύτηκε η ..... άδεια που χορηγείται στην εταιρεία µε την επωνυµία Καλλιέργεια Κάνναβης ΑΕ -µε διακριτικό τίτλο Cannatec Greece AE- στον ∆ήµο Παιονίας Νοµού Κιλκίς, για την ανάπτυξη φαρµακευτικής κάνναβης.


Σύµφωνα µε ανακοίνωση του οµίλου Golden Greece Holdings, που δραστηριοποιείται στον χώρο της φαρµακευτικής και βιοµηχανικής κάνναβης, «η εταιρεία Cannatec Greece AE που είναι καναδικών συµφερόντων αποφάσισε να επεκταθεί στην Ευρώπη και επέλεξε την Ελλάδα, η οποία πρωτοπορεί λόγω του ευνοϊκού νόµου που ήρθε σε ισχύ πρόσφατα αλλά και λόγω του ευνοϊκού κλίµατος της χώρας.

Η παρατεταµένη ηλιοφάνεια της χώρας θα δώσει σηµαντικό προβάδισµα στη θεραπευτική αξία των σκευασµάτων της εταιρείας σε σχέση µε αυτά που παράγονται υπό την επίδραση τεχνητού φωτός και συνθηκών στις βόρειες χώρες. Η εταιρεία έχει σκοπό να παράγει υψηλής ποιότητας βιολογικά φαρµακευτικά σκευάσµατα που θα συνεισφέρουν στην αντιµετώπιση ασθενειών και στην προαγωγή της υγείας.

Επιλογή της εταιρείας ήταν να εγκατασταθεί στην παραµεθόρια Ελλάδα, όπου οι νέες θέσεις εργασίας που θα δηµιουργηθούν θα κρατήσουν τους νέους στην περιοχή και η εισροή κεφαλαίων από τον Καναδά θα βοηθήσει στην οικονοµική και κοινωνική ανάκαµψη της περιοχής».

Φιλική στο περιβάλλον

Σύµφωνα µε την εταιρεία, η επένδυση είναι χαµηλής όχλησης και θα χρησιµοποιηθούν εναλλακτικές µορφές ενέργειας, πράγµα που θα οδηγήσει σε χαµηλότερο κόστος παραγωγής όπως και στη µη περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής.

Αντίθετα, η βιολογική καλλιέργεια του φυτού θα συµβάλει στην εξυγίανση του εδάφους, ενώ οι χαµηλές απαιτήσεις σε νερό δεν θα επιβαρύνουν την περιοχή αλλά θα συµβάλουν στη βιοποικιλότητά της. Το κεφάλαιο της επένδυσης ανέρχεται σε 50 εκατοµµύρια ευρώ, µε τα οποία θα δηµιουργηθούν 200 νέες θέσεις εργασίας.

«Οι θέσεις εργασίας είναι αυτό που καίει την περιοχή. Το νέο είναι σηµαντικό για την περιοχή που διψάει για επενδύσεις. Ακόµα πιο σηµαντικό είναι οι νέες θέσεις εργασίας που θα φέρει αυτή η επένδυση. Ο τόπος χρειάζεται δουλειές» είπε στο «Εθνος» ο δήµαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης.

Η καλλιέργεια θα αναπτυχθεί σε µια έκταση 35 στρεµµάτων στον Ασπρο Κιλκίς, ενώ θα δηµιουργηθούν και εγκαταστάσεις επεξεργασίας του προϊόντος, όπως τόνισε ο κ. Γκουντενούδης. Θα δηµιουργηθεί ακόµα και εργοστάσιο µεταποίησης κλωστικής και φαρµακευτικής κάνναβης. Η εταιρεία εκτιµά πως το εργοστάσιο µπορεί να τεθεί σε λειτουργία σε έξι µήνες από την έκδοση των σχετικών αδειών, ενώ ήδη έχουν γίνει συµφωνίες µε εταιρείες για τηνπροώθηση των προϊόντων που θα παράγονται.

Η περιοχή, λόγω των κλιµατολογικών και εδαφολογικών χαρακτηριστικών της, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον µεγάλων επιχειρηµατικών οµίλων για την ανάπτυξη φαρµακευτικής και βιοµηχανικής κάνναβης. «Εχει έρθει σε επαφή µαζί µας και ένας επενδυτικός όµιλος από την Ολλανδία για την ανάπτυξη κάνναβης στο Αξιοχώρι. Το σχέδιο αυτό, όµως, κόλλησε σε κάποιους όρους που βάζει ο νόµος» προσέθεσε ο κ. Γκουντενούδης.

Σύµφωνα µε τον ∆ιονύση Σαρµαζανίδη, µέτοχο και διευθυντή της Cannatec Greece, θυγατρικής του οµίλου Golden Greece Holdings, άλλες τέσσερις κοινοπραξίες εταιρειών, υπό την οµπρέλα της µητρικής του οµίλου Golden Greece Holdings, έχουν ήδη δροµολογήσει επενδύσεις µεταποίησης φαρµακευτικής κάνναβης στο Πολύκαστρο (70 εκατ. ευρώ), στον Λαγκαδά (15 εκατ. ευρώ) και στη Βέροια (20 εκατ. ευρώ).
ethnos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ