2019-05-25 10:26:50
Φωτογραφία για Η συγκλονιστική ιστορία της πρωταθλήτριας που έδωσε «μάχη» με τη μηνιγγίτιδα
Πριν από οκτώ χρόνια, η ζωή της Βερόνικα Γιόκο Πλεμπάνι δεν διέφερε σε τίποτα από εκείνη μιας συνηθισμένης 15χρονης.

Η νεαρή Ιταλίδα λάτρευε τη ζωή, τον αθλητισμό, τους φίλους της και… την πίτσα και έκανε μικρά και μεγάλα όνειρα για το «αύριο». Μέσα σε μία νύχτα όμως, η ζωή της 23χρονης σήμερα πρωταθλήτριας πήρε άλλη τροπή εξαιτίας της μηνιγγίτιδας.

Η μεγάλη περιπέτεια της Βερόνικα ξεκίνησε με έναν οξύ πόνο στην ωμοπλάτη, με έναν πόνο που δεν είχε νιώσει ξανά στη ζωή της. «Ήμουν σε ένα τραπέζι με τους φίλους μου και τρώγαμε πίτσα. Τους χαιρέτησα αλλά όταν πήγα να ανοίξω την εξώπορτα, ένιωσα μία “σουβλιά” στην ωμοπλάτη. Ήταν περίεργο. Δεν ήταν ένας συνηθισμένος μυϊκός πόνος και μόλις έφτασα σπίτι, ένιωσα ένα κύμα ψύχους να με διαπερνά και ανέβασα πυρετό…». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε η Βερόνικα σε πρόσφατη συνέντευξή της την πρώτη φορά που τα συμπτώματα της «ύπουλης» -όπως συχνά τη χαρακτηρίζουν- μικροβιακής μηνιγγίτιδας από την οποία έπασχε, φανερώθηκαν στον οργανισμό της.


Έκτοτε η καθημερινότητά της άλλαξε ριζικά και λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή της. Σήμερα, οι ουλές σε όλο της σώμα καθώς και τα ακρωτηριασμένα δάχτυλα της σε χέρια και πόδια, αποκαλύπτουν το σκληρό πρόσωπο της ασθένειας που τη «χτύπησε». Η Βερόνικα Γιόκο Πλεμπάνι όμως, δεν το έβαλε κάτω και κατάφερε να επιζήσει για να μοιραστεί την ιστορία της, να μας εμπνεύσει και όπως αποδείχτηκε, για να ξεπεράσει τον ίδιο της τον εαυτό. Πριν από λίγους μόλις μήνες, η θαρραλέα Ιταλίδα είδε τον εαυτό της και τις ουλές της -τις οποίες, όπως η ίδια δηλώνει, αγαπά- να «φιγουράρουν» στη διαδικτυακή έκδοση της Vogue, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει διακριθεί και έχει κερδίσει πολλά μετάλλια σε αγώνες σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού κατάφερε να ασχοληθεί με τον αθλητισμό και να γίνει Παραολυμπιονίκης. Αξίζει απλώς να αναφέρουμε πως βγήκε ενδέκατη στο snowboard στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι το 2014 και έκτη στο κανόε καγιάκ στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016, ενώ αυτό το διάστημα, σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια.

Η σημασία του εμβολιασμού και η συγκλονιστική ιστορία της Βερόνικα

Με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά στο «αντιεμβολιαστικό κίνημα» -που μεταξύ άλλων έχει κάνει την εμφάνισή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα σχολεία- η ιστορία της Βερόνικα είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ. Και αυτό διότι παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών, πολλοί είναι οι γονείς σε παγκόσμιο επίπεδο οι οποίοι λαμβάνουν το τεράστιο ρίσκο να αφήσουν τα παιδιά τους απροστάτευτα και εκτεθειμένα σε επικίνδυνα μικρόβια και ασθένειες και συνεπώς, να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Τα δεδομένα σε ό,τι αφορά στα κρούσματα μηνιγγίτιδας στην Ελλάδα είναι αναμφίβολα ανησυχητικά. Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία -για την άνοιξη του 2019- αφορούν σε τρία παιδιά τα οποία ήταν δεν είχαν εμβολιαστεί και δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν, μπορεί την περίοδο που διανύουμε η εποχική γρίπη να υποχωρεί, ωστόσο, η μηνιγγίτιδα Β παρουσιάζει έξαρση -και οι τρόποι μετάδοσής της είναι πολύ πιο απλοί και άμεσοι από ό,τι πιστεύουμε. Ο βήχας, το φτάρνισμα, το φιλί και η άμεση επαφή με μολυσμένες επιφάνειες, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή μας στην περίπτωση της μηνιγγίτιδας.

Με τα συμπτώματα, λοιπόν, της μηνιγγίτιδας να θυμίζουν σε πρώτο στάδιο εκείνα της ίωσης και τη νόσο να εξελίσσεται ραγδαία (προκαλώντας σωματικές και νοητικές αναπηρίες και μπορώντας να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο) η προσοχή των γονιών κρίνεται απαραίτητη, όπως φυσικά και ο εμβολιασμός. Στην περίπτωση της Βερόνικα Γιόκο Πλεμπάνι, χρειάστηκαν μόλις 24 ώρες για να βρεθεί η νεαρή κοπέλα από το σπίτι της στην εντατική και να αναφέρεται σήμερα στο γεγονός πως είναι ζωντανή από «θαύμα». «Ήταν ένα θαύμα… δεδομένου ότι το 90% των ανθρώπων που πλήττονται από μηνιγγίτιδα πεθαίνουν μέσα σε 24 ώρες είμαι τυχερή που επέζησα…», αποκάλυψε, αναγνωρίζοντας πως οι «εξαιρετικοί γιατροί» που βρέθηκαν στο πλευρό της και ανέλαβαν αμέσως δράση, της έσωσαν τη ζωή.

Παρά τα όσα πέρασε, η Βερόνικα ατενίζει με αισιοδοξία το «αύριο» και την ίδια ώρα αγαπάει και «αγκαλιάζει» τις ουλές της, οι οποίες αποτελούν πλέον κομμάτι του εαυτού της. «Στην αρχή δεν είχα την αυτοπεποίθηση να δείξω το “νέο” μου σώμα με όλες αυτές τις ουλές αλλά σύντομα αντιλήφθηκα πως μπορούσα να το χρησιμοποιήσω για να “σπάσω” τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα», ανέφερε η Παραολυμπιονίκης σε μία προσπάθεια να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε όσους υποφέρουν.

Σε ό,τι αφορά στη μηνιγγίτιδα Β, λοιπόν, αξίζει να θυμόμαστε και να γνωρίζουμε πως ο μοναδικός τρόπος για την πρόληψή της είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός από μικρή ηλικία, καθώς τα βρέφη, τα νήπια και οι έφηβοι είναι οι ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο. Είναι κρίμα να κινδυνεύουν ακόμα οι ζωές παιδιών, ενώ μπορούμε να προστατευτούμε από αυτήν την «ύπουλη» αυτή νόσο. Όπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κάποιος, δεν κάνει διακρίσεις. Η Βερόνικα Γιόκο Πλεμπάνι στάθηκε τυχερή και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο -και σίγουρα με τον καλύτερο για εκείνη αλλά και τους συνανθρώπους της τρόπο- την ευκαιρία που της δόθηκε για να ζήσει!

newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης

Μηνιγγίτιδα: Συμπτώματα και σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε. Το εμβόλιο ποιοι το κάνουν
medlabgr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ