2019-05-27 15:06:48
Φωτογραφία για Handelsblatt: Ο Τσίπρας ψάχνει διέξοδο μετά τη βαριά ήττα - Απίθανο να κερδίσει τις πρόωρες εκλογές
Οι προεκλογικές παροχές δεν έκαναν τους ψηφοφόρους να ξεχάσουν ότι «ήταν ο Τσίπρας που αύξησε τη φορολογία και μείωσε τις συντάξεις τα τελευταία χρόνια» - Bloomberg:

O Τσίπρας δύσκολα θα μείνει στο παιχνίδι - ARD: Εκλογικό χαστούκι το αποτέλεσμα

«Ο Αλέξης Τσίπρας ψάχνει διέξοδο» τιτλοφορείται το δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt με το οποίο επιχειρείται η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος την Κυριακή για την Ελλάδα και τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικά για τις πρόωρες εκλογές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, η γερμανική εφημερίδα εκτιμά πως «είναι απίθανο να τις κερδίσει».

«Ο Αλέξης Τσίπρας πόνταρε πολλά - και έχασε» προστίθεται στο δημοσίευμα στο οποίο υπενθυμίζεται η προσπάθεια του πρωθυπουργού «να εξασφαλίσει ψηφοφόρους» με περικοπές στους φόρους και αυξήσεις στις συντάξεις. «Λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, υποσχέθηκε μέχρι και αύξηση 50 ευρώ το μήνα σε κάθε συνταξιούχο» υπενθυμίζεται στο δημοσίευμα.


«Όπως κι αν το εξετάσει κανείς, το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για τον Τσίπρα» αναφέρεται, επίσης, στο άρθρο καθώς «τα εκλογικά δώρα δεν είχαν αποτέλεσμα».

«Οι περικοπές στους φόρους και οι αυξήσεις στις συντάξεις που ανακοίνωσε ο Τσίπρας πριν τις εκλογές προφανώς δεν παραπλάνησαν τους ψηφοφόρους από το γεγονός ότι ήταν ο Τσίπρας που αύξησε τη φορολογία και μείωση τις συντάξεις τα τελευταία χρόνια - αντίθετα με ό,τι υποσχέθηκε το 2015 για να να ελευθερώσει την Ελλάδα από τους δανειστές» συνεχίζεται η ανάλυση της Handelsblatt.

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει, επίσης, το ύφος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρώτη του δήλωση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και ειδικά τη φράση του ότι «στέκομαι μπροστά σας με πλήρη επίγνωση του πατριωτικού μου καθήκοντος».

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει, τέλος, ότι το ζητούμενο τώρα για τη ΝΔ είναι να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή σημειώνοντας ότι «αν ο Μητσοτάκης δεν το πετύχει, τότε η χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μήνες πολιτικής "παράλυσης". Οι επενδυτές ελπίζουν ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

«Ηχηρή ήττα» - «Εκλογικό χαστούκι» γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και αρκετά διεθνή ΜΜΕ που έκαναν λόγο για «ηχηρή» και «συντριπτική» ήττα του Αλέξη Τσίπρα μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές μετά τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας με 9,5 μονάδες διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές της Κυριακής.

«Ο Αλέξης Τσίπρας καλεί σε πρόωρες εκλογές μετά την ηχηρή ήττα» γράφει το Al Jazeera.

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές μετά τη συντριπτική ήττα στις εκλογές» γράφει το France 24.

«Το κόμμα του Τσίπρα ηττήθηκε στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός παραδόθηκε: "Πρόωρες εκλογές"» είναι ο τίτλος που επιλέγει η ιταλική La Stampa η οποία κάνει λόγο για «πολιτικό σεισμό» στην Ελλάδα μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της Κυριακής.

Για «εκλογική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ μετά την οποία ο Τσίπρας ανακοίνωσε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες κάνει λόγο η τουρκική Daily Sabah στην αγγλική της έκδοση.

Για το Politico ο Αλέξης Τσίπρας ανήκει στους ηττημένους των εκλογών καθώς τη δική του φωτογραφία επιλέγει η ιστοσελίδα για να εικονογραφήσει το δεύτερο μισό του θέματος με τίτλο «Ευρωπαϊκές εκλογές: Νικητές και ηττημένοι» καθώς στους νικητές επιλέχθηκε η εικόνα των δύο κεντρικών προσώπων των Πράσινων στη Γερμανία

του Σβεν Γκίγκολντ και της Ανναλένα Μπέρμποκ.

Στο κείμενο, αντίθετα, επισημαίνεται ότι στους νικητές είναι η Νέα Δημοκρατία η οποία «με μια πειστική νίκη απέναντι στο ακροαριστερό κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, υποχρέωσε τον Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Ιούνιο».

Τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές στην Αθήνα υποδέχεται ο γερμανικός Τύπος με πολυάριθμα δημοσιεύματα. «Το αριστερό κόμμα του Τσίπρα χάνει την πλειοψηφία» (Süddeutsche Zeitung), «Έτσι ψήφισε η Ελλάδα» (Bild), «Μεγάλη ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ» (merkur).

Η Zeit σημειώνει ότι «μετά την ήττα στις ευρωεκλογές ο έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, οι οποίες σχεδιάζονταν για το φθινόπωρο. Ο λόγος για τις πρόωρες εκλογές ήταν το κακό αποτέλεσμα του κυβερνώντος κόμματος στις ευρωεκλογές. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι "η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση, μιας και ο λαός με τη ψήφο του έδειξε ότι δεν εμπιστεύεται πια τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να παραιτηθεί προς όφελος της χώρας του, υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης».

H Bild από την πλευρά της σημειώνει ότι «για πρώτη φορά από το 2014 ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη εκλογική ήττα. Στις ευρωεκλογές το κυβερνών κόμμα ήρθε δεύτερο. Στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα βρέθηκαν το συνταξιοδοτικό, οι φοροελαφρύνσεις και το μεταναστευτικό».

Η γαλλική Le Figaro γράφει «τιμωρήθηκε βαριά η αριστέρα του Τσίπρα».

Το Bloomberg υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «θα έχει μεγάλη δυσκολία να παραμείνει στο παιχνίδι μετά από τέτοιο χτύπημα» μολονότι, όπως σημειώνει, «έχει αποδειχθεί ότι είναι ο υπέρτατος πολιτικός survivor».

Όσον αφορά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών το Bloomberg κάνει λόγο για «ισχυρή ήττα» που έκανε τον Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

«Μετά την κακή απόδοση του κόμματός του στις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές στη χώρα. Τώρα οι Έλληνες μπορούν να ψηφίσουν ακόμη και τον Ιούνιο», σχολιάζει το ειδησεογραφικό μαγκαζίνο «Tagesschau» του γερμανικού κρατικού δικτύου «ARD».

«Το χθεσινό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν για τον Τσίπρα ένα εκλογικό χαστούκι...για το λόγο αυτό προκήρυξε πρόωρες εκλογές στη χώρα», όπως αναφέρει το επίμαχο άρθρο στην ιστοσελίδα του γερμανικού δικτύου.

«Χθες, πρέπει να έγιναν έντονες διαβουλεύσεις στην έδρα του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Και αργά το βράδυ ξεκαθάρισε η κατάσταση:ο Αλέξης Τσίπρας, ο ηγέτης του κόμματος και αρχηγός της ελληνικής κυβέρνησης, ήρθε αντιμέτωπος με τα σαφή συμπεράσματα ύστερα από το απογοητευτικό γι 'αυτόν αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών. Μόνο το 24% των ψηφοφόρων επέλεξαν το κυβερνών κόμμα ΣΥΡΙΖΑ».

Το γερμανικό δίκτυο σχολιάζει επίσης:

«Αποφασισμένος και σηκώνοντας τα μανίκια του, ο Τσίπρας μίλησε χθες στην δημόσια τηλεόραση:... «Αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 2 Ιουνίου, θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προκηρύξει πρόωρες εκλογές»..., δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η επικρατέστερη ημερομηνία για τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα είναι η τελευταία Κυριακή του Ιουνίου. Έτσι, η Ελλάδα θα έχει μπροστά της μία ακόμη έντονη προεκλογική εκστρατεία, με παρόμοιο περιεχόμενο όπως αυτή των ευρωεκλογών. Η χώρα εξακολουθεί να δίνει αγώνα με τον υψηλό δείκτη ανεργίας. Πολλοί νέοι Έλληνες βλέπουν ελάχιστες προοπτικές στην πατρίδα τους».

Γερμανικό δίκτυο n-TV

«Η κακή απόδοση του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, σχετίζεται μεταξύ άλλων, με τα σκληρά μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που επέβαλε ο Έλληνας πρωθυπουργός τα τελευταία χρόνια υπό τον πίεση των πιστωτών και τον έκαναν αντιδημοφιλή στο ελληνικό λαό», επισημαίνει το γερμανικό δίκτυο «n- tv».

«Πολλοί ψηφοφόροι κατηγόρησαν τον Αλέξη Τσίπρα ότι είχε υποσχεθεί όταν εξελέγη πρωθυπουργός το 2015 μία ελεύθερη Ελλάδα από το «ζυγό των δανειστών», ωστόσο αργότερα μείωσε τις συντάξεις και αύξησε τους φόρους», προσθέτει.

Aυστριακή εφημερίδα «Tiroler Tageszeitung»

«Μετά τις εκλογές ξανά εκλογές», γράφει η αυστριακή εφημερίδα «Tiroler Tageszeitung» σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

«Οι ευρωεκλογές οδηγούν την Ελλάδα σε νέες εκλογές...Μετά την άνετη επικράτηση της συντηρητικής αντιπολίτευσης, την Κυριακή, έναντι του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, οι Έλληνες σύντομα θα κληθούν στις κάλπες», προσθέτει το επίμαχο δημοσίευμα.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ