2019-05-28 18:59:35
Φωτογραφία για Σάλος για την παρουσία των αρχηγών της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού Σώματος στη συγκέντρωση του Τσίπρα
Σεισμό στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η αποκάλυψη της παρουσίας του αρχηγού της ΕΛΑΣ στην προεκλογική συγκέντρωση Τσίπρα στο Σύνταγμα. Ως μη όφειλαν ο Αριστείδης Ανδρικόπουλου αλλά και ο Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Χρήστος Δραγατάκης πήγαν στην συγκέντρωση και είχαν θερμούς εναγκαλισμούς με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως αποκάλυψε tanea.gr και ο Βασίλης Λαμπρόπουλος οι αξιωματικοί κινδυνεύουν με ποινή προσωρινής απόλυσης από την ΕΛΑΣ. Το ρεπορτάζ ανέφερε: Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Αστυνομίας που ένας αρχηγός της δίνει το παρών σε κομματική συγκέντρωση. Πρόκειται για κάτι που απαγορεύεται για όλους τους ενστόλους και τώρα υπήρξε αυτή η παράβαση-πρόκληση από τον ίδιο το αρχηγό του Σώματος. Ακόμη η παρουσία των κ. Ανδρικόπουλου και Δραγατάκη στην συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βασικό επιχείρημα πολλών αξιωματικών της ΕΛΑΣ που αποπέμφθηκαν στις πρόσφατες κρίσεις, προκειμένου να στοιχειοθετήσουν νομικά ότι υπήρχε δόλος και κομματικά κριτήρια στην απόφαση της ηγεσίας να τους εκδιώξει από την ΕΛΑΣ».


Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια συγκέντρωση πήγε και ο αρχηγός του Λιμενικού, αντιναύαρχος Ράπτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κυρία Κατερίνα Παπακώστα σε επικοινωνία με το protothema.gr ουσιαστικά άδειασε τον αρχηγό της Αστυνομίας και προαναγγέλλει Ενορκη Διοικητική Εξέταση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κυρία Παπακώστα: «Υπάρχει εσωτερικός κανονισμός για τα θέματα αυτά και ουδείς εξαιρείται. Θα εξεταστούν αυτεπαγγέλτως, γιατί υπάρχει εσωτερικός κανονισμός ο οποίος τα προβλέπει και ουδείς εξαιρείται».

Στη φωτογραφία που είδε το φως της δημοσιότητας, πάντως, δεν φαίνεται καμιά επόπτευση, αλλά ένα πηγαδάκι με φίλους καθώψς μαζί με τον Αριστείδη Ανδρικόπουλο και τον Σταμάτιο Ράπτη, βρίσκονται ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Σκουρλέτης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και άλλα κομματικά στελέχη. Και οι αξιωματικοί είναι χωρίς στολή.

Η ανακοίνωση – δικαιολογία

Λίγες ώρες αργότερα η Ελληνική Αστυνομία επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και με ανακοίνωσή της προσπάθησε να πει ότι πήγαν εκεί οι αξιωματικοί για να εποπτεύουν τα μέτρα τήρησης της τάξης. Κάτι πρωτοφανές καθώς δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και ουδέποτε χρειάστηκε εποπτεία από τον αρχηγό των μέτρων ασφαλείας σε προεκλογική περίοδο.

Από την άλλη, ο αρχηγός δεν είχε καμιά δουλειά να βρίσκεται στην καρδιά της συγκέντρωσης και να έχει θερμούς εναγκαλισμούς με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο Π. Σκουρλέτης.

Ακόμη κι αν πήγε (που δεν έπρεπε) στη συγκέντρωση για να εποπτεύσει, τα μέτρα τήρησης της τάξης είναι περιμετρικά κι όχι κάτω από το βήμα που μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ αναφέρει:

«Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στην παρουσία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος την προηγούμενη Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Η παρουσία του κ. Αρχηγού και του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος στην παραπάνω συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εποπτικών τους καθηκόντων και του επιτόπιου ελέγχου των αστυνομικών μέτρων για την ομαλή διεξαγωγή της συγκέντρωσης,

την ίδια ημέρα, ανάλογη παρουσία της Ηγεσίας υπήρξε και στη Θεσσαλονίκη, στην συγκέντρωση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπου τα μέτρα επόπτευσε και ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος.

Γενικότερα, το επιχειρησιακό μοντέλο που έχει προκριθεί από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο, βασίζεται στην αυτοπρόσωπη παρουσία της Φυσικής Ηγεσίας σε χώρους όπου πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, προκειμένου να υπάρχει προσωπική αντίληψη και εποπτεία των μέτρων καθώς και εντολές και οδηγίες για τη βελτιστοποίηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης.

Στο πλαίσιο αυτό και στο διάστημα της προεκλογικής περιόδου ο κ. Αρχηγός, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφτηκε και επόπτευσε προσωπικά την ανάπτυξη των μέτρων τάξης και ασφάλειας σε προεκλογικά κέντρα και χώρους πολιτικών εκδηλώσεων.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε μία από τις επισκέψεις αυτές, συνοδευόμενος από τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής, τον Α’ Βοηθό Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, επόπτευσε προσωπικά την ανάπτυξη των αστυνομικών μέτρων σε προεκλογικά κέντρα υποψηφίων στο κέντρο της Αθήνας, όπου μάλιστα συνάντησε και συνομίλησε με υποψηφίους, όπως ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης.

Επισημαίνεται ότι η αυτοπρόσωπη παρουσία της Φυσικής Ηγεσίας δεν αφορά μόνο σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, καθώς ο κ. Αρχηγός εποπτεύει προσωπικά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη αστυνομικών μέτρων σε διάφορες περιπτώσεις, όπως στο λόφο Φιλοπάππου και στο Πεδίον του Άρεως, ενώ έχει δώσει συγκεκριμένες εντολές και οδηγίες στους Γενικούς Επιθεωρητές Αστυνομίας και στους Γενικούς Αστυνομικούς Διευθυντές να παρευρίσκονται προσωπικά σε όλες τις ανάλογες εκδηλώσεις και συμβάντα μείζονος σημασίας.

Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι η Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργεί, αποκλειστικά και μόνο, στο πλαίσιο των θεσμικών της αρμοδιοτήτων και καθηκόντων, όπως προσδιορίζονται από το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του Σώματος και οποιεσδήποτε διαφορετικές ερμηνείες ή προσεγγίσεις εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες».

Ποιος είναι ο Ανδρικόπουλος

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ανδρικόπουλος έγινε αρχηγός της ΕΛΑΣ επί ΣΥΡΙΖΑ και πήρε τη θέση του Κ. Τσουβάλα μετά το φιάσκο στο Μάτι. Τότε η επιλογή του είχε χαρακτηριστεί από τη ΝΔ κομματική.

Ο Αριστείδης Ανδρικόπουλος, γεννήθηκε στην Πάτρα το 1960.

Αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Αρένων Πατρών το έτος 1978 και κατατάχθηκε στο Σώμα της πρώην Αστυνομίας Πόλεων, το έτος 1982 και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, το έτος 1988.

Παρακολούθησε το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών της Αστυνομικής Ακαδημίας το έτος 2000.

Υπηρέτησε ως Αξιωματικός σε μάχιμες Υπηρεσίες στις Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων.

Τον Απρίλιο του 2014 προήχθη στο Βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε στην Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων.

Τον Αύγουστο του 2014 έως το 2015, τοποθετήθηκε ως Αναπληρωτής Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής και το Μάρτιο του 2015 έως το 2016, ως Γενικός Περιφερειακός Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδος.

Έχει διατελέσει επί δώδεκα έτη Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως Α΄ Αντιπρόεδρος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (Π.Ο.ΑΞΙ.Α.), καθώς και σε άλλα αξιώματα αυτής. Το 2002 εκλέχθηκε ως Αναπληρωτής Γενικού Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αστυνομικών (C.E.S.P.).

Την 17/02/2016 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου και τοποθετήθηκε Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος.

Την 21/01/2017 τοποθετήθηκε στη θέση του Υπαρχηγού του Σώματος.

Είναι έγγαμος και πατέρας δύο τέκνων, που έχουν αποφοιτήσει από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ