2019-05-31 15:57:07
Φωτογραφία για Kάταγμα δοντιού με πόνο στο δάγκωμα. Μήπως έχει σπάσει δόντι;
του Γιώργου Κουτσικάκη Χειρουργού Οδοντιάτρου Μ.Sc., medlabnews.gr

Είναι δυνατόν να σπάσει ένα κομμάτι της μύλης του δοντιού  από τραύμα ή από τερηδόνα. Όταν είναι επιφανειακό δεν προκαλεί ιδιαίτερο πόνο και είναι εύκολο να αποκατασταθεί συνήθως με μία ανασύσταση σύνθετης ρητίνης ή ένα επένθετο. Αν το σπάσιμο είναι βαθύ θα χρειαστεί ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) πριν την ανασύστασή του.

Μερικές φορές μπορεί το δόντι σας να έχει μία ρωγμή που ξεκινά από τη μύλη και προχωρεί προς τη ρίζα. Το δόντι δεν διαχωρίζεται ακόμα σε κομμάτια. Πρέπει αμέσως να υποβληθεί σε ενδοδοντική θεραπεία και στη συνέχεια να προστατευτεί με μία στεφάνη.

 Όσο μικρότερη είναι η ρωγμή  και όσο συντομότερα αντιμετωπιστεί τόσο καλύτερη η πρόγνωση του δοντιού χωρίς να είναι άριστη. Όταν η ρωγμή προχωρά αρκετά κάτω από τα ούλα ή το δόντι διαχωρίζεται σε κομμάτια  που μετακινούνται  ακόμα και με μικρή πίεση τότε η μόνη λύση είναι η εξαγωγή.


Μερικές φορές παρουσιάζεται οριζόντιο κάταγμα στην άκρη της ρίζας. Αυτό μπορεί να δίνει μικρό έως καθόλου πόνο και γίνεται αντιληπτό από τη φλεγμονή που προκαλεί στο κόκκαλο που το περιβάλλει. Η εξαγωγή  του δοντιού και ο καθαρισμός της περιοχής είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με τα κόκκαλα τα κατάγματα των δοντιών δεν πωρώνονται. Ακόμα και μετά από ενδοδοντική θεραπεία και προστασία με στεφάνη το ρωγμώδες  κάταγμα μπορεί να σταθεροποιηθεί ή  μπορεί να προχωρήσει. Σε κάθε περίπτωση φροντίζουμε να μη δέχεται μεγάλες μασητικές δυνάμεις.  Ακόμα κι αν δε γεράσετε με ένα τέτοιο δόντι στο στόμα σας θα περάσετε κάποια περίοδο, μεγαλύτερη ή μικρότερη χωρίς πόνο.

Προληπτικά θα πρέπει:

Nα αποφεύγετε τις ασυνήθιστα σκληρές τροφές  ( π.χ. στεγνά παξιμάδια Κρήτης) 

Αν τρίζετε τα δόντια σας στον ύπνο (ο σύντροφός σας θα σας το πει) θα πρέπει να φοράτε ένα νάρθηκα προστασίας της σύγκλεισης  που ο οδοντίατρος θα κατασκευάσει.

Αν κάνετε σκληρά  αθλήματα καλό είναι να φοράτε έναν προστατευτικό νάρθηκα των μπροστινών δοντιών.

Γιώργος Κουτσικάκης, Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc.

τηλ 210-8056112

http://www.dentistpefki.gr

E-mail: gkoutsikakis@hotmail.com

Διεύθυνση Οδοντιατρείου :  Υψηλάντου 11, Πεύκη

Διαβάστε επίσης

Περιοδοντίτιδα. Τι είναι, πώς προκαλείται και τι προκαλεί;Φλεγμονή στα ούλα, πόνος, πυρετός, πρησμένοι λεμφαδένες μπορεί να οφείλονται σε περιστεφανίτιδαΆφθες, οι ενοχλητικές πληγές στο στόμα. Τι πρέπει να κάνετε;Πονόδοντος, σε αργία. Τι πρέπει να κάνουμε μέχρι να πάμε στον οδοντίατρο;21 καλές συνήθειες και συμβουλές για καταπληκτικά δόντιαΓνωρίζω το Στόμα μου και το Φροντίζω. Τι μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε γερά δόντια και ούλαΑπώλεια δοντιού, αιτία, συνέπειες, πρόληψη, αντιμετώπιση. Πώς και γιατί χάνεται ένα δόντι;5 σημάδια ότι χρειάζεστε καλύτερη στοματική υγιεινή. Κανόνες στοματικής υγιεινής (video)

Γιώργου Κουτσικάκη

Dr.

Μ.Sc.

http://www.dentistpefki.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ