2019-06-02 14:08:29
Φωτογραφία για Οι Πράσινοι για πρώτη φορά πρώτη δύναμη στις δημοσκοπήσεις στη Γερμανία
Οι Πράσινοι εκτόπισαν για πρώτη φορά τους Χριστιανοδημοκρατες από την πρώτη θέση σε δημοσκόπηση για τις γενικές εκλογές. Στη δημοσκόπηση που οργάνωσε το Ινστιτουτο Forse Trend Barometer για λογαριασμού του RTL και του n-tv, οι Πράσινοι κερδίζουν 9 ποσοστιαίες μονάδες μία εβδομάδα μετά την εξαιρετική επίδοσή τους στις ευρωπαϊκές εκλογές και ανεβαίνουν στο 27%. Το CDU και το CSU ακολουθούν με 26% (μείον 2% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Το SPD υποχωρεί κι άλλο μετά την ιστορική ήττα του την περασμένη Κυριακή κατά 5 μοναδες στο 12%, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό. Με το ποσοστό αυτό οι Σοσιαλδημοκρατες βρίσκονται μόλις μια μονάδα μπροστά από το AfD με 11%. Ακολουθούν το FDP με 8% και η Αριστερά με 7%.

Πράσινος ο επόμενος καγκελάριος;

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 27 και 31 Μαΐου, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, όπου οι Πράσινοι ήταν η δεύτερη ισχυρότερη δύναμη με 20,5%
. Αντίθετα, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν τα χειρότερα αποτελέσματά τους με ποσοστό 28,9% και 15,8% αντίστοιχα. Η εφημερίδα Frankfurter Rundschau τονίζει μάλιστα ότι πλέον δεν αποκλείεται να δούμε και Πράσινο καγκελάριο στη Γερμανία. Την ίδια ώρα ο αντίκτυπος της κρίσης στην ηγεσία του SPD είναι μεγάλος και στον Μεγάλο Συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκρατες, αν και τίποτα δεν είναι ακόμη προβλέψιμο.

Ο Αντικαγκελάριος και Υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει άλλος μεγάλος συνασπισμός μετά από αυτή τη νομοθετική περίοδο. «Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι δεν θα ήταν δικαιολογημένο να οδηγηθούμε σε έναν τέταρτο Μεγάλο Συνασπισμό», δήλωσε ο Σολτς στο Tagesspiegel. «Ουδείς θέλει τη συνέχιση του σημερινού μεγάλου συνασπισμού μετά το 2021, ούτε οι πολίτες, ούτε η Ε.Ε. και σίγουρα ούτε οι Σοσιαλδημοκράτες» τόνισε ο Σολτς.

Παραιτείται από την προεδρία των Σοσιαλδημοκρατών η Αντρέα Νάλες

Η Πρόεδρος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή της έπειτα από τα απογοητευτικά αποτελέσματα της παράταξης στις πρόσφατες ευρωεκλογές και εν μέσω έντονων εσωκομματικών επικρίσεων και διαβουλεύσεων για την παραμονή του κόμματος στην κυβέρνηση συμμαχίας με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. «Δεν χαίρω πλέον της αναγκαίας στήριξης για να ασκώ τα καθήκοντά μου», δηλώνει στην ανακοίνωσή της η Νάλες. Στο κείμενο, η Νάλες ανακοινώνει την αποχώρησή της από τη Δευτέρα από την προεδρία του κόμματος και από την Τρίτη και από την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD.

ΑΜΠΕ/D.Welle

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ