2019-06-03 18:00:34
Φωτογραφία για Λέρος: Μια άγνωστη «κυρία»
Στην παραλία Παντέλι. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Ιταλικά αρχιτεκτονήματα, κρυστάλλινα νερά κι ένας πλούσιος βυθός σάς περιμένουν.

ΠΡΟΤΥΠΗ ΠΟΛΗ

Κάντε μια βόλτα στο Λακκί, το λιμάνι της Λέρου, και θαυμάστε τα κτίρια του παραλιακού μετώπου, δείγματα του ιταλικού ρασιοναλισμού της δεκαετίας του 1930. Το αρχιτεκτονικό στιλ χαρακτηρίζεται από μεγάλες ανοιχτόχρωμες επιφάνειες, οριζόντια ανοίγματα, κυβιστική διάθεση, καμπύλες και καμάρες. Παρατηρήστε το τελωνείο, το κινηματοθέατρο, που διατηρεί την ίδια χρήση, το ξενοδοχείο και την υπαίθρια αγορά, που δεν λειτουργούν πια. Φτάστε στην Αγία Κιουρά (ή Αγία Ματρώνα) για κολύμπι στα τιρκουάζ νερά, αλλά και για να δείτε το ομώνυμο εκκλησάκι του 18ου αιώνα, χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο. Θαυμάστε τις ιδιαίτερες αγιογραφίες του, που φιλοτεχνήθηκαν από τους πολιτικούς κρατουμένους της Λέρου μεταξύ 1969 και 1970 – το νησί υπήρξε τόπος εξορίας την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας της Ελλάδας (1967-1974).


ΔΑΝΤΕΛΩΤΕΣ ΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑΥΑΓΙΑ

Με ακτογραμμή που αγγίζει τα 78 χλμ., η Λέρος προσφέρει πολλές επιλογές για κολύμπι. Κοντά στον οικισμό Άλιντα, στον μεγάλο κόλπο στα ανατολικά, θα βρείτε τις οργανωμένες παραλίες. Καφέ και ταβέρνες διαθέτει και η αμμουδιά στο Παντέλι. Κοντά είναι και ο Βρωμόλιθος, με άμμο, βότσαλα και αλμυρίκια. Μεγάλη και οργανωμένη παραλία με άμμο θα βρείτε στη Γούρνα, στη δυτική ακτή του νησιού. Ωραία φυσική σκιά από αλμυρίκια θα απολαύσετε και στην παραλία του Ξηρόκαμπου, στα νότια. Εκεί βρίσκεται το μικροσκοπικό εκκλησάκι της Παναγιάς Καβουράδαινας. Δεν είναι μόνο η τοποθεσία του ιδιαίτερη, αλλά και η εικόνα της Παναγίας, η οποία απεικονίζεται να περικλείεται από τις δαγκάνες ενός καβουριού.

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΔΥΣΕΩΝ

Καταδυθείτε στα νερά της Λέρου, με τα εντυπωσιακά ναυάγια. (Φωτογραφία: V. Mentoyiannis/On Location)

Πάνω από δέκα ναυάγια πλοίων βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την ακτή. Εντυπωσιακότερο είναι το ελληνικό αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα», βυθισμένο στο λιμάνι στο Λακκί από το 1943, οπότε και βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια γερμανικής αεροπορικής επιδρομής. Στο καταδυτικό κέντρο Υδρόβιος θα βρείτε έμπειρους εκπαιδευτές-δύτες και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (Αγία Μαρίνα, τηλ. 22470-24590).

ΕΥΚΟΛΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Στο νησί υπάρχουν πολλές πεζοπορικές διαδρομές – οι περισσότερες βατές. Αν επιλέξετε τη σχετικά εύκολη διαδρομή από τον Ξηρόκαμπο προς το ακρωτήρι Διαπόρι, θα δείτε ένα εγκαταλελειμμένο ιταλικό στρατιωτικό κτίριο με τοιχογραφίες που έφτιαξαν οι στρατιώτες την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η απόσταση είναι περίπου 4,5 χλμ. και θα χρειαστείτε περίπου 1-1½ ώρα.

ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΛΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΓΛΥΚΕΣ

Οι ντόπιοι ψαράδες βγάζουν κάθε πρωί φρέσκο ψάρι και θαλασσινά. Στο Ουζερί του Δημήτρη (Καράφλα) (τηλ. 22470-25626), πάνω από την παραλία του Βρωμόλιθου, θα γευτείτε καρπάτσιο χταποδιού, παστά και φρέσκα ψάρια στα κάρβουνα, αλλά και μυδοπίλαφο και πολλούς ψαρομεζέδες. Στον Σώτο (τηλ. 22470-24546), στο μικρό ψαροχώρι Δρυμώνας, μη χάσετε τον ροφό, τα όστρακα που βγάζουν οι ίδιοι και την αστακομακαρονάδα. Αν σας λείψουν τα κρεατικά, το Πέτρινο (τηλ. 22470-24807) στο Λακκί ψήνει εξαιρετικά μπριζόλες, σουβλάκια και κοτόπουλο, ενώ βάζει και σούβλα.

Πολύ γευστικά παραδοσιακά γλυκά –λέρικα πουγκιά (φύλλο ζύμης γεμισμένο με ξηρούς καρπούς και μέλι), αμυγδαλωτά, ξεροτήγανα)–, αλλά και πάστες, τούρτες και φρέσκο χειροποίητο παγωτό θα απολαύσετε στο Θεϊκό (Λακκί, τηλ. 22470-24740). Στη Γλυκιά Λέρο(Παντέλι, τηλ. 6984-157024) θα δοκιμάσετε πεντανόστιμο γαλακτομπούρεκο, λουκουμάδες, αμυγδαλωτά και λικέρ αρμπαρόριζας που φτιάχνουν οι ίδιοι. Στα συν η προσεγμένη διακόσμηση, που κάνει το ζαχαροπλαστείο να μοιάζει με παραδοσιακό σπίτι. Για πατσαβουρόπιτα (πίτα γλυκιά), ξεροτήγανα και πουγκάκια με αμύγδαλο πηγαίνετε στο Παραδοσιακό (Αγία Μαρίνα, τηλ. 22470-25500).
kathimerini
parapona-rodou
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ