2019-06-04 21:30:04
Φωτογραφία για Καταρρίπτεται η «προειδοποίηση του ΕΦΕΤ για τα πατατάκια με καθαριστικό μπάνιου»
Τις τελευταίες ημέρες επανακυκλοφορούν ισχυρισμοί πως ο ΕΦΕΤ προειδοποιεί για είδη τροφίμων τα οποία περιέχουν καθαριστικά είδη και περιττώματα ζώων εντός. Οι εν λόγω ισχυρισμοί είναι ψευδείς.

ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το είδαμε στα: neakriti.gr (αρχική πηγή), athensmagazine.gr, viral365.eu, aftodioikisi.gr

Τα δημοσιεύματα που βλέπουμε να επανακυκλοφορούν χρησιμοποιούν διάφορες δηλώσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς από τον πρώην πρόεδρο του ΕΦΕΤ Νίκο Κατσαρό.

Το γεγονός ότι ο κύριος Κατσαρός είναι πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ και πως δε μιλάει σε καμία περίπτωση εκ μέρους του οργανισμού είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Όλα τα δημοσιεύματα πλην της αρχικής πηγής αναφέρουν τον ΕΦΕΤ στο τίτλο αφήνοντας να εννοηθεί από τον αναγνώστη ότι πρόκειται για κάποια επίσημη ανακοίνωση του φορέα κάτι το οποίο δεν ισχύει.

Αδιανόητες καταγγελίες για τα τρόφιμα μαζικής κατανάλωσης που φτάνουν στο τραπέζι μας από τον πρώην πρόεδρο του ΕΦΕΤ.


Μια κόκκινη χρωστική από καβουρδισμένες… κατσαρίδες και όχι μόνο… Παγωτά με κίτρινο υγρό από τον πρωκτικό αδένα του κάστορα… Πατατάκια με καθαριστικό μπάνιου… Μπίρες με υγρό που έχει αφαιρεθεί από την ουροδόχο κύστη των ψαριών… Κι όλα αυτά με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αμερικής!

Ποιος τα καταγγέλλει όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα; Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», πρώην πρόεδρος ΕΦΕΤ και διευθυντής του Τμήματος Διατροφολογίας New York College, Νίκος Κατσαρός.

Παράθεση απο τη σελίδα «aftodioikisi.gr

Το συγκεκριμένο κομμάτι έχει παρθεί από ένα άρθρο του 2018 το οποίο έγραψε ο κύριος Κατσαρός στη σελίδα «Eco Ζην». [πηγή]

Το εν λόγω άρθρο είναι μια μίξη γεγονότων με τρομολαγνικές προσθήκες και σοβαρές παραποιήσεις δεδομένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εξίσωση της κυτταρίνης με ξυλοπολτό. Συγκεκριμένα ο κύριος Κατσαρός αναφέρει:

Προκειμένου να μην πήζει το γάλα οι παραγωγοί σοκολατούχου γάλακτος προσθέτουν κυτταρίνη, δηλαδή ξυλοπολτό. Ο συγκεκριμένος ξυλοπολτός δίνει επίσης το χαρακτηριστικό σοκολατούχο χρώμα. 

Παράθεση απο τη σελίδα «ecozen.gr»

Η κυτταρίνη αποτελεί συστατικό του κυτταρικού τοιχώματος των φυτικών κυττάρων και βρίσκεται σε κάθε φρούτο ή λαχανικό όπως φυσικά και στο ξύλο. Δεν είναι επομένως ξυλοπολτός, είναι κάτι που υπάρχει και στον ξυλοπολτό καθώς και εκεί υπάρχουν φυτικά κύτταρα.

Μια εξίσου σημαντική παραποίηση που παρατηρούμε στο εν λόγω άρθρο είναι η εξής:

Το ψωμί στα  πολυκαταστήματα περιέχει ως  συντηρητικό  ένα αμινοξύ την L-κυστεϊνη που προέρχεται από τα μαλλιά μας. Προτιμάτε το φρέσκο ψωμί της ημέρας από τον φούρνο της γειτονιάς.

Παράθεση απο τη σελίδα «ecozen.gr»

Το αμινοξύ L-κυστεϊνη παράγεται και από τους ανθρώπους, δεν αποτελούμε τη μόνη πηγή. Το παραπάνω κομμάτι δεν λέει πως «το ψωμί περιέχει την L-κυστεϊνη η οποία υπάρχει και στα μαλλιά μας». Η διατύπωση αφήνει να εννοηθεί σαφέστατα ότι, σύμφωνα με τον κύριο Κατσαρό, η πηγή της L-κυστεϊνης για τα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται στο ψωμί προέρχονται από ανθρώπινες τρίχες. 

Εδώ λοιπόν πρέπει να πούμε πως, πρώτον αυτός ο ισχυρισμός δεν τεκμηριώνεται πουθενά καθώς στο άρθρο δεν υπάρχει ούτε μια πηγή για κανένα ισχυρισμό που γίνεται και δεύτερον πως η χρήση ανθρώπινης τρίχας ως πηγή L-κυστεϊνης είναι ρητά απαγορευμένη εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. [πηγή]

Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Απίστευτο! Πάνω από 1.000.000 views
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Απίστευτο! Πάνω από 1.000.000 views
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ