2019-06-06 12:37:23
Φωτογραφία για «Βόμβα» από τον Στρατηγό Μανωλάκο: «Βάλαμε με πυρά κατά τουρκικού ελικοπτέρου» – Αποστολάκης: «Ανησυχώ για τις κινήσεις της Τουρκίας»
«Βόμβα» έριξε ο Στρατηγός ε.α. Μανωλάκος, αποκαλύπτοντας πως το προηγούμενο έτος βρισκόμασταν καθημερινά στα πρόθυρα πολέμου με την Τουρκία, με το επεισόδιο στη Ρω να μας φέρνει πιο κοντά από ποτέ σε πορεία σύγκρουσης.

Τη στιγμή που ο Στρατηγός Μανωλάκος αποκάλυπτε πως το 2018 βάλαμε με πυρά κατά τουρκικού ελικοπτέρου, ο ΥΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, ευρισκόμενος στην Ουάσινγκτον, αναφέρθηκε εκτενώς στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, ενώ εξέφρασε και ανησυχίες για τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας.

«Το πρώτο εξάμηνο του 2018 είμασταν απο την Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο με το δάκτυλο στη σκανδάλη»αποκαλύπτει ο Επίτιμος Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Στρατηγός ε.α Μανωλάκος.

Στην εκπομπή «Σήμερα» στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο καταδρομέας Στρατηγός Μανωλάκος ήταν αποκαλυπτικός και δεν μάσησε τα λόγια του, ρίχνοντας φως στην πρωτοφανή ένταση στην ελληνοτουρκική κρίση κατά το προηγούμενο έτος.


«Είχαμε μεγάλη και καθημερινή ένταση με την Τουρκία το πρώτο εξάμηνο του 2018» αποκαλύπτει ο Στρατηγός, «και μετά τα αλλεπάλληλα γεγονότα στον Έβρο και στα νησιά (Αιχμαλωσία στελεχών-παραλίγο βύθιση του περιπολικού ΓΑΥΔΟΣ ) υπήρχε κατήφεια και προβληματισμός στο προσωπικό των Ε.Δ.

Αλλά ήρθε ένα γεγονός στη Ρω που αναπτέρωσε το ηθικό του στρατού μας. Την Δευτέρα του Πάσχα τούρκικο Ε/Π με σβηστά τα φώτα προσέγγιζε το νησί της Ρω!

Ο Υπολοχαγός της φρουράς σήμανε συναγερμό και ενημέρωσε την ηγεσία. Στην ΑΣΔΕΝ δώσαμε αμέσως την διαταγή των κανόνων εμπλοκής και η φρουρά έβαλε με τροχιοδεικτικά πυρά στην πορεία του ελικοπτέρου, το οποίο αμέσως γύρισε πίσω πανικόβλητο».

Οι Τούρκοι οτι λένε το κάνουν, επεσήμανε ο Στρατηγός, «και για εμάς είναι μέγιστο θέμα τι θα κάνουμε αν έρθουν να τρυπήσουν στο Καστελόριζο».

Αποστολάκης: «Ανησυχώ για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο & τη στάση της Τουρκίας»

Την ανάδειξη του ευρύτερου σταθεροποιητικού ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα στην γεωπολιτικά ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου τόνισε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο επίσημο δείπνο του 35ου συνεδρίου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) στην Ουάσινγκτον.

«Η σταθερή πολιτική και επιθυμία της Ελλάδας είναι η ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονές της με βάση το διεθνές δίκαιο, τις ισχύουσες συνθήκες και τη νομιμότητα. Σε αυτή την εποχή των απρόβλεπτων προκλήσεων, η Ελλάδα παραμένει στην πρώτη γραμμή και έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και ένας πάροχος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και παρά πέρα», τόνισε ο κ. Αποστολάκης.

Ο Έλληνας υπουργός πραγματοποιεί επίσημα επίσκεψη στην αμερικανική πρωτεύουσα και είχε την ευκαιρία για μια σειρά επαφών με βουλευτές και γερουσιαστές στο Κογκρέσο. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ΠΣΕΚΑ, ο κ. Αποστολάκης δε παρέλειψε να στείλει μήνυμα προς την Τουρκία για τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, αλλά και να τονίσει τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ και στις νατοϊκές της υποχρεώσεις.

Μήνυμα στην Τουρκία

Στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, ο υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι έχει καλέσει την Άγκυρα να απέχει από περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή. Μάλιστα επισήμανε ότι έχει τονιστεί η ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

Παρόλα όμως αυτά, δεν παρέλειψε να εκφράσει μεγάλη ανησυχία για τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας που σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας ότι η χώρα μας έχει έναν «δύσκολο γείτονα» με τον οποίο πρέπει να ζήσει.

«Ανησυχώ για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο και την προβληματική στάση της Τουρκίας, που εκφράζεται μέσα από αβάσιμους ισχυρισμούς που παραβιάζουν την εθνική μας κυριαρχία και τα δικαιώματα», σημείωσε.

«Αμυντική προτεραιότητα» η συνεργασία με τις ΗΠΑ

Ο Έλληνας υπουργός υποστήριξε ότι η ενεργητικότερη συμμετοχή των ΗΠΑ στα αμυντικά σχήματα περιφερειακής συνεργασίας εκπέμπει ένα σταθερό και σαφές μήνυμα.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημασία της συμμετοχής του υπουργού Πομπέο στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση κορυφής μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου. Η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τη δέσμευσή μας για το ΝΑΤΟ, αποτελεί για μας μια αμυντική προτεραιότητα. Από αυτή την άποψη, επενδύοντας στη μακροχρόνια φιλία μας, αυξάνουμε την δυναμική και τις νέες πτυχές των εξαιρετικών στρατιωτικών μας σχέσεων» ανέφερε ο κ. Αποστολάκης.

Ευρύτερος περιφερειακός ρόλος της Ελλάδας

Χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα και την Κύπρο ως «ιστορικά προπύργια της δημοκρατίας και σταθερούς πυλώνες σταθερότητας», ο Έλληνας υπουργός ανέλυσε τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζουν στη γεωπολιτική διαμόρφωση της περιοχής μέσα από την προώθηση της ευρύτερης περιφερειακής συνεργασίας με στόχο την επίτευξη της ειρήνης και την εμπέδωση της ευημερίας στην περιοχή.

Όπως εξήγησε ο κ. Αποστολάκης, «η Ελλάδα διατηρεί άριστες σχέσεις με όλες σχεδόν τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Προωθούμε συνεργίες και ενεργούμε ως αγωγός μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου. Συμμετέχουμε σε πολυμερή αμυντικά προγράμματα μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας, διεξάγοντας ασκήσεις και πραγματοποιώντας συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο Άμυνας».

Συνεχίζοντας, ο υπουργός άμυνας ανέλυσε την αστάθεια και την πολυπλοκότητα που χαρακτηρίζουν τις αναδυόμενες προκλήσεις μου διαμορφώνουν το σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον της χώρας μας. Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε ότι η ελληνική πολιτική πιστεύει ότι ο «αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης των ζητημάτων ασφαλείας είναι η συντονισμένη συνεργασία περιφερειακών και διεθνών συμμάχων και εταίρων με στόχο την σύνθεση και όχι την διαίρεση».

Η Ομογένεια ως μοχλός «ήπιας ισχύος»

«Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για το εξαιρετικό έργο και τη συμβολή σας στην εκπαίδευση της κοινής γνώμης για τις σχέσεις με την Ελλάδα. Όχι μόνο εδώ στις ΗΠΑ, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, η ελληνική διασπορά, ως πυλώνας της ήπιας ισχύος μας, παρέχει πάντα μεγάλη βοήθεια. Στο πνεύμα της εθνικής ενότητας και αλληλεγγύης, προωθεί τα εθνικά δικαιώματα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την ιστορία της χώρας μας, στηρίζοντας την Ελλάδα, μαζί με την αδελφική χώρα της Κύπρου, ως ένα ισχυρό εμπορικό σήμα ανά τον κόσμο», ανέφερε ο κ. Αποστολάκης.

ΠΗΓΗ: https://www.pentapostagma.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ