2019-06-07 13:27:33
Φωτογραφία για «The Independent»: Ιστορική νίκη για τις γυναίκες ο ορισμός του βιασμού με βάση την απουσία συναίνεσης
 Διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το Bloomberg και ο Independent, υπογραμμίζουν ότι η κυβερνητική τροπολογία ήρθε μετά τις επικρίσεις για το νομοσχέδιο του υπουργείου

Δικαιοσύνης, καθώς υπήρχε ευρύ πεδίο για δικαστική ερμηνεία, η οποία θα μπορούσε να θεωρήσει ορισμένους βιασμούς ως πλημμέλημα και όχι κακούργημα, με αποτέλεσμα η τιμωρία των ενόχων να είναι μόλις τρία χρόνια φυλάκισης

«Ιστορική νίκη του γυναικείου κινήματος και του κινήματος ανθρώπινων δικαιωμάτων» χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία την τροποποίηση του άρθρου 336 του νέου Ποινικού Κώδικα για τον βιασμό, όπως διαμορφώθηκε σήμερα από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε ένα νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να μετριαστεί η τιμωρία προς τους βιαστές, κάτι που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες γυναικών, διεθνών οργανώσεων και κομμάτων της αντιπολίτευσης.


Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, υπέβαλε τροπολογία στο νομοσχέδιο που έχει ήδη προταθεί αναφορικά με τον ορισμό του βιασμού, σύμφωνα με την οποία οι ποινές θα είναι οι πλέον αυστηρές για τις σεξουαλικές πράξεις, στις οποίες δεν υπάρχει συναίνεση. «Όποιος επιχειρεί σεξουαλική πράξη χωρίς τη συγκατάθεση του θύματος, θα υποστεί ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δέκα ετών» δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο κ. Καλογήρου.

Η τροπολογία αυτή ήρθε μετά τις επικρίσεις προς την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που κατέθεσε, καθώς υπήρχε ευρύ πεδίο για δικαστική ερμηνεία, η οποία θα μπορούσε να θεωρήσει ορισμένους βιασμούς ως πλημμέλημα και όχι κακούργημα, με αποτέλεσμα η τιμωρία των ενόχων να είναι μόλις τρία χρόνια φυλάκισης.

Για «ιστορική νίκη των γυναικών» μιλά και η βρετανική εφημερίδα The Independent, στην ηλεκτρονική της έκδοση, φιλοξενώντας δηλώσεις της Ειρήνης Γαϊτάνου, εκ μέρους τπυ ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Όπως αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της «η νέα αυτή διατύπωση ενσωματώνει την έννοια της συναίνεσης στον ορισμό του βιασμού όπως τέθηκε καθολικά ως αίτημα στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, από όλες τις συλλογικότητες και φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του γυναικείου κινήματος και αρμόδιων μερών. Η Διεθνής Αμνηστία διεξήγαγε εκστρατεία, στο πλαίσιο της οποίας είχε καταθέσει επίσημο υπόμνημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου τόνιζε την ανάγκη να ενσωματωθεί ένας τέτοιος ορισμός στο πλαίσιο των τυπικών δεσμεύσεων της χώρας και τον πολιτικών υποχρεώσεων της κυβέρνησης».

Επιπλέον, η Διεθνής Αμνηστία χαιρετίζει την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «έστω και την ύστατη στιγμή, να προβεί στον ορισμό του βιασμού με βάση τη συναίνεση». «Ο ορισμός του βιασμού με βάση την απουσία συναίνεσης, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, θεμελιώνει επιτέλους ότι το δικαίωμα το οποίο πλήττεται κατά το έγκλημα του βιασμού, είναι το δικαίωμα στη σεξουαλική αυτονομία και τη σωματική ακεραιότητα του κάθε ατόμου» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση, η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι «αυτό που καλείται να κάνει τώρα είναι να μεριμνήσει συγκεκριμένα, ώστε να διασφαλίσει ότι θα γίνει κατανοητή από όλα τα αρμόδια μέρη η συγκεκριμένη σημασία και εφαρμογή αυτής της αλλαγής, με οδηγίες προς τους δικαστικούς λειτουργούς, εισαγγελείς, δικηγορικούς συλλόγους και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, με βάση τα πρότυπα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, και όπως έχουν πράξει άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υιοθετήσει σχετική νομοθεσία, για να διασφαλιστεί η ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου».

Παράλληλα, όπως υποστηρίζει, «η ενσωμάτωση της απουσίας συναίνεσης στον νομικό ορισμό του βιασμού είναι ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση της εκτεταμένης ατιμωρησίας του βιασμού, την απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα και τη μελλοντική αποτροπή εγκλημάτων. Είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της κουλτούρας του βιασμού στην ελληνική κοινωνία και την αλλαγή των στάσεων και των ατομικών και κοινωνικών συμπεριφορών».

«Όπως έχουμε τονίσει εξ αρχής, [σ.σ. η τροποποίηση] δεν θα αλλάξει την κατάσταση από τη μία στιγμή στην άλλη, θα σηματοδοτήσει όμως ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, και την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών. Κυρίως, αποδεικνύει και πάλι ότι η κοινωνική αλλαγή είναι εφικτή, δίνοντας ελπίδα στους ανθρώπους που αγωνίζονται για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για να συνεχίσουμε και να ενδυναμώσουμε τον αγώνα μας» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ