2019-06-07 21:34:00
Φωτογραφία για Αντίθετη στα σχέδια της Τουρκίας για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Απάντηση σε επιστολή του προέδρου της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου

Βασιλείου για τις δηλώσεις του σχετικά με την κυπριακή ΑΟΖ που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, έστειλε ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν.

Σύμφωνα με τον παραλήπτη κ. Χρίστο Καραολή, ο σερ Άλαν τονίζει στην επιστολή του ότι η βρετανική κυβέρνηση «έχει υπάρξει σαφής τόσο δημοσίως όσο και κατ’ ιδίαν ότι εναντιώνεται στα σχέδια της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις».

Ο σερ Άλαν δηλώνει ότι έχει θίξει το ζήτημα με τον Τούρκο πρέσβη στο Λονδίνο, προτρέποντας σε αποκλιμάκωση της κατάστασης, όπως έχει κάνει και ο Βρετανός πρέσβης στην Άγκυρα με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης επαναλαμβάνει τη θέση του Λονδίνου περί αναγνώρισης του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της και για πρώτη φορά σε τοποθέτησή του επί του ζητήματος σημειώνει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί «διάλογος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και όχι «βία, στρατικοποίηση ή εξαναγκασμός».


Η επιστολή καταλήγει με μια διαβεβαίωση από τον σερ Άλαν Ντάνκαν προς την Ομοσπονδία για τη «μεγάλη σημασία που αποδίδει το Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτή την ανθεκτική φιλία» με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η απάντηση του Βρετανού πολιτικού αξιωματούχου του Foreign Office έρχεται σε επιστολή που του είχε απευθύνει ο κ. Καραολής, με την οποία ζητούσε από τον σερ Άλαν να καταδικάσει ξεκάθαρα την τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Καραολής ζητούσε επίσης από τον Υπουργό Ευρώπης να καλέσει την Τουρκία να αποσύρει τα γεωτρύπανα και πολεμικά πλοία της από τη θαλάσσια περιοχή της ΑΟΖ και να αναλάβει δράσεις που θα διασφάλιζαν την τουρκική αποχώρηση.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ