2019-06-07 23:22:28
Φωτογραφία για Νέος Ποινικός Κώδικας: Φόβοι για μαζικές αποφυλακίσεις
 Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στον νομικό κόσμο η νομοθέτηση του καινούργιου Ποινικού

Κώδικα, καθώς ποινικολόγοι προειδοποιούν για κίνδυνο ομαδικών αποφυλακίσεων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σκάι, ο Κώδικας θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου και οι κρατούμενοι θα έχουν την δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις διατάξεις ακόμα κι αν εφαρμοστεί μόνον για μία ημέρα, όπως έχει δηλώσει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Παναγιώτης Λυμπερόπουλος.

Νομικοί, μιλώντας στον Σκάι, επισημαίνουν ότι ακόμα και κρατούμενοι που δεν θα αποφυλακιστούν άμεσα θα μπορούν να κάνουν χρήση της χαλάρωσης διατάξεων για απόλυση υπό όρους.

Ενδεικτική περίπτωση είναι το αδίκημα της κλοπής. Στον υφιστάμενο Κώδικα οι κακοποιοί που έχουν δράσει ως μέλη συμμορίας ή κατ’ επάγγελμα κατηγορούνται για διακεκριμένη κλοπή, όμως στον καινούργιο Κώδικα το έγκλημα υποβιβάζεται σε απλή κλοπή, που τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη.


Προβληματισμό προκαλεί και η αναθεώρηση των ποινών για ανθρωποκτονία από πρόθεση, που έως σήμερα προέβλεπαν αποκλειστικά ισόβια κάθειρξη. Μετά την εφαρμογή των αλλαγών για πρώτη φορά στα χρονικά θα προβλέπεται και ποινή 10 έως 20 ετών.

Η κατάργηση της διακεκριμένης τέλεσης αδικημάτων δεν σταμάτα στις κλοπές, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες υποθέσεις, όπως στην πλαστογραφία. Η τέλεση κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια με αντικείμενο άνω των 30.000 ευρώ καταργείται και μετατρέπεται σε πλημμέλημα.

Η απλή πλαστογραφία κατηγορείται με έως 5ετή φυλάκιση. Οι νυν κατάδικοι που έχουν εκτίσει τα δύο πέμπτα της ποινής τους θα αποφυλακιστούν.

Στα πιο «μαλακά» θα πέφτουν και όσοι κρίνονται ένοχοι για αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας. Θα τιμωρούνται με τρία έως πέντε χρόνια, ενώ σήμερα το εύρος ήταν μεταξύ πέντε και δέκα ετών.

Στον αντίποδα, αμετάβλητες παραμένουν οι διατάξεις για το αδίκημα της κατοχής εκρηκτικών υλών, που θα είναι οριστικά πλημμέλημα, ευνοώντας παραδείγματος χάρη όσους συμμετέχουν σε επεισόδια με βόμβες μολότοφ.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ