2019-06-10 11:31:52
Φωτογραφία για Πλησιάζουν οι πρώτες διαγραφές αιώνιων φοιτητών ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο του 2014
Το θέμα επαναφέρει στη δημοσιότητα έρευνα που διεξήγαγε το ΤΕΙ της Αθήνας, καταγράφοντας για πρώτη φορά σε ακριβείς αριθμούς το «πρόβλημα» των «αιώνιων» φοιτητών του, με απόφαση του Συμβουλίου του.

Πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν κάνει τίποτε ως σήμερα για να καταγράψουν τον αριθμό των φοιτητών που παραμένουν εγγεγραμμένοι στα προγράμματά τους αλλά ανενεργοί.

Η εκκαθάριση των μητρώων τους είναι μια δουλειά που για πολλούς πρυτάνεις φαντάζει «επικίνδυνη», αν και ο νόμος ορίζει σαφώς ότι είναι υποχρεωμένοι να το πράξουν. Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι στην κατηγορία της… διαγραφής εμπίπτουν περίπου 180.000 άτομα πανελλαδικά (περίπου 70.000 στα ΤΕΙ), όταν οι ενεργοί φοιτητές τους είναι περίπου 230.000 άτομα.

Οι φοιτητές αυτοί θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία ως τον Σεπτέμβριο να δώσουν τα μαθήματα που χρωστούν σε δύο εξεταστικές. Σύμφωνα με τον νόμο που ισχύει, τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο θα υπάρχει διπλή εξεταστική σε όλα τα Ιδρύματα και για όλους τους φοιτητές (παλαιούς και καινούργιους).


Όπως λέει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την αναζήτηση λύσης στο θέμα κ. Γ. Παναγιωτάκης, «Ο νόμος πρέπει σίγουρα να εφαρμοστεί στις περιπτώσεις φοιτητών που είναι 10-15 χρόνια πίσω, αλλά για αυτούς που είναι λιγότερα χρόνια ίσως πρέπει να δοθεί μια ακόμη μικρή παράταση».

Το πρόβλημα διαφέρει από τμήμα σε τμήμα, καθώς όσα είναι καινούργια (με χρόνο ζωής δηλαδή γύρω στα δέκα χρόνια) έχουν ελάχιστους «αιώνιους» φοιτητές, ενώ επίσης δεν επιβαρύνονται με αντίστοιχα προβλήματα και τα τμήματα που έχουν εργαστήρια.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο-πλαίσιο, από το 2014 οι «αιώνιοι» φοιτητές χάνουν αυτοδικαίως τη φοιτητική τους ιδιότητα. Πάντως, όπως δείχνουν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί στα ΑΕΙ από όλη τη χώρα, οι τέσσερις στους δέκα φοιτητές καθυστερούν σημαντικά ή έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις σπουδές τους, ενώ μόλις ο ένας στους δέκα καταφέρνει να αποκτήσει εγκαίρως το πτυχίο του.

Οι άνδρες είναι οι περισσότεροι αιώνιοι

Αναλυτικά, οι «αιώνιοι» φοιτητές αυξήθηκαν το 2010-11 σε σχέση με το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος κατά 1,4%. Από τους 178.826 που καταγράφονται, οι περισσότεροι είναι άντρες (98.887). Ο αριθμός στη συγκεκριμένη κατηγορία (άνδρες φοιτητές) αυξήθηκε μέσα σε έναν χρόνο κατά 3,4%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3.227 άτομα.

Αντίθετα, οι φοιτήτριες που δεν είχαν τελειώσει το 2010-11 με τις εξετάσεις όλων των μαθημάτων τους με την ολοκλήρωση του χρόνου σπουδών που προβλέπεται από τον νόμο αριθμούσαν τις 79.939. Σημειώθηκε έτσι μείωση του ποσοστού τους κατά 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Περισσότεροι από τους μισούς φοιτητές ολοκληρώνουν τις σπουδές τους κανονικά ή με έναν χρόνο καθυστέρηση, σύμφωνα με στατιστική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε τυχαίο δείγμα φοιτητών στην ορκωμοσία πτυχιούχων τον Δεκέμβριο του 2013.

Πάντως στο ερωτηματολόγιο που απάντησαν οι φοιτητές ένα ποσοστό 13,5% απάντησε «ναι» στο ερώτημα αν καθυστέρησε τις σπουδές γιατί «με αποσυντόνιζαν οι συνεχείς απεργίες, καταλήψεις και κλεισίματα» και ένα 86,5% «όχι».

Στο ερώτημα ποιος ο λόγος μη έγκαιρης  ολοκλήρωσης των σπουδών οι φοιτητές απάντησαν σε ένα ποσοστό 35,2% ότι «εργαζόμουν με πλήρες ωράριο και δεν μου έμενε χρόνος», ενώ ένα 64,8% απάντησε αρνητικά στην ερώτηση αυτή. Στο ερώτημα «δεν με ενδιέφερε ιδιαίτερα το αντικείμενο σπουδών μου» μόνο το 2,4% απαντά «ναι», ενώ ένα 97,6% απαντά «όχι».

Ειδικότερα από το σύνολο των ερωτηθέντων (λίγο περισσότεροι από 900 φοιτητές συμμετείχαν στην έρευνα)  252 άτομα απάντησαν στα τέσσερα χρόνια (26,1%), 244 άτομα στα πέντε (25,3%), 215 άτομα στα έξι χρόνια (22,3%), 116 στα οκτώ χρόνια (12%), 70 άτομα στα 10 (7,3%) και πάνω από 10 χρόνια μένουν στο Ίδρυμα 64 άτομα (6,6%).

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
psifiakoohiro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ