2019-06-10 11:31:52
Φωτογραφία για ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΡΟΚ #2
   Φίλες και φίλοι του psifiakoohiro σας χαιρετώ και ανοίγω το δεύτερο μέρος των άρθρων IΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΡΟΚ με το παρακάτω διάγραμμα που το βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και θα προσπαθήσω να κινηθώ στα πλαίσια αυτού . Όπως βλέπετε έχω παραλείψει να αναφερθώ σε μεγάλα κεφάλαια όπως ο βασιλιάς της Rock n Roll Elvis που υπήρχε πριν τους Stones , αλλά αυτό έγινε σκόπιμα και θα αναφερθώ αργότερα αναδρομικά . Προς το παρόν θα κινηθούμε στην Αγγλία των 60s και θα ξεκινήσουμε με τους Yardbirds και με δύο από τους καλύτερους κιθαρίστες που έχουν  περάσει ποτέ , τον Jimmy Page και τον Eric Clapton .

THE YARDBIRDS

   Τα πρώτα ΄'Yardbirds'' σχηματίστηκαν τον Σεπτέμβριο του 63' από τον Top Topham στη κιθάρα , τον  Samwell-Smith, μπασίστα και παραγωγό του γκρουπ, τραγουδιστή τον Keith Relf ,  Chris Dreja σε μπάσο/κιθάρα και στα ντραμς τον Jim McCarty συγκρότημα που είχε .  Ο Top Topham παρόλο που ήταν απ την αρχή της σύστασης της μπάντας , ένα μήνα μετά τον επίσημο σχηματισμό των Yardbirds έδωσε τη θέση του στον Eric Clapton . Όπως  οι περισσότερες μπάντες του Λονδίνου  και αυτοί θα κάνουν το ντεμπούτο τους στο Marquee , στο οποίο θα ηχογραφήσουν τον πρώτο τους δίσκο με την EMI Columbia records , to Live Five yardbirds το Φεβρουάριο του 64. 


   To 65' θα είναι μια χρονιά επιτυχιών με τρία singles , I wish you would , Good morning school girl και For your love εκ των οποίων το τελευταίο έγινε χρυσός δίσκος και πούλησε πάνω από ένα εκ. αντίτυπα . Αυτός θα ναι και ο τελευταίος δίσκος του Clapton ο οποίος θα αποχωρήσει στις 25 Μαρτίου του 65 και θα τον διαδεχθεί ο Jeff Beck ενώ ο ίδιος είχε προτείνει τον Jimmy Page . O Beck πειραματίστηκε με πολλά είδη μουσικής βγάζοντας διάφορα τραγούδια όπως το  "Still I'm Sad" η το  "Turn into Earth", το "Hot House of Omagarashid"και άλλα όταν άρχισε ο κόσμος να ψάχνει και άλλα είδη . Όμως αυτή η μόδα δε κράτησε πολύ όμως ίσως να ήταν αυτή που χάρισε στον Beck τη πρώτη θέση του καλύτερου κιθαρίστα στη Βρετανία το 1966.

  Τον Αύγουστο του 65 θα κάνουν το πρώτο τους live στις Η.Π.Α. το οποίο ηχογραφήθηκε με τίτλο Five Live Yardbirds που  ενώ τον επόμενο χρόνο την άνοιξη θα περιοδεύσουν στην Ευρώπη . Τρεις περιοδείες στις H.Π.Α. απαρίθμησε ο Jeff Beck  με τους Yardbirds.

 Τον Ιούνιο του 1966 θα γίνουν μεγάλες αλλαγές στο συγκρότημα. Ο Samwell-Smith , ο παραγωγός και μπασίστας της μπάντας θα αποχωρήσει και ο Dreja θα τον αντικαταστήσει προσωρινά στο μπάσο ενώ οι Yardbirds θα έχουν μια μεγάλη άφιξη .

Ο κιθαρίστας αργότερα των Led Zeppelin Jimmi Page , θα κάνει τα πρώτα του βήματα με τους Yardbirds σε ένα σχήμα με δύο lead guitarists και στη συνέχεια με τον John Paul Jones στο μπάσο .

Ο πρώτος δίσκος αυτής της συνεργασίας θα είναι το single Happening Ten Years Time Ago . Έγιναν διάφορες εναλλαγές στις θέσεις της μπάντας με τον Page να πιάνει το μπάσο ή τον Beck να τραγουδάει σε κάποια singles ( "Psycho Daisies","The Nazz Are Blue")

 Το δίδυμο Beck-Page δεν θα ηχογραφήσουν μαζί κάποια ζωντανή εμφάνιση ενώ κάποιες δουλειές τους είναι το ''Stroll On'', μια διασκευή του ''Train Kept a rolling'' , και το ''Bolero'' μαζί με τον John Paul Jones στο μπάσο, τον Keith Moon στα ντρανς και τον Nicky Hopkins 

στο πιάνο.

Τον Οκτώβριο του 66 σε μια περιοδία στο Texas θα αποχωρήσει ο Jeff Beck απ το συγκρότημα για να ξεκινήσει τη solo καριέρα του . Κάπου εδώ ξεκινούν τα χρόνια που πυρήνας των Yardbirds γίνεται ο Jimmi Page μέχρι την αποχώρηση του για τους Led Zeppelin.

   Το συγκρότημα τότε πήρε φθίνουσα πορεία . Η μία αποτυχία διαδεχόταν την άλλη και στην πραγματικότητα είχε ξεκινήσει καιρό πριν όσο ο Beck εστίαζε σε προσωπική του δουλειά και με τους πειραματισμούς του που είχαν δημιουργήσει μια αστάθεια στο γκρουπ .

Θα επανέλθω όμως στη χρονιά 1967 με τα singles ''Little Games'' και  ''Ha Ha Said the Clown'' που δεν είχαν ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό. Παρόμοια μοίρα είχαν και οι ζωντανές εμφανίσεις τους που προδιέθεταν τη μοίρα τους . Θα κάνουν και κάποιες συνεργασίες αυτή τη χρονιά όπως με τους Velvet Underground και με τον Jake Holmes του οποίου  τo Dazed and Confused έγραψε ο Relf και θα συμπεριλάβει αργότερα ο Page στο πρώτο δίσκο των Zeppelin.

    Μπαίνοντας στη χρονιά 1968 οι Relf-McCarty προσπαθούν να περάσουν ένα είδος folk rock ενώ ο Page θέλει να δημιουργήσει ένα πιο σκληρό ήχο παράλληλα με την άνθιση της ψυχεδελικής ροκ που ανθίζει εκείνη την εποχή κυρίως από τον Hedrix .  Οι διαφωνία τους πάνω στη διαμόρφωση της μουσικής της μπάντας θα οδηγήσει στη διάλυση τους μετά την ηχογράφηση του τελευταίου τους single  "Goodnight Sweet Josephine"- "Think About It" που ούτε αυτό πήγε καλά Στις 7 Ιουλίου του 68 στο College of technology in Luton στο Bedfordshire θα κάνουν την τελευταία τους ζωντανή εμφάνιση ως Yardbirds . 'Έπειτα ο καθένας ακολούθησε τη δικιά του solo καριέρα με την πιο λαμπρή εξ αυτών τη πορεία του Jimmi Page με τους Led Zeppelin.

                                                                     REUNION

  To 1992 o Peter Barton θα πείσει τους Chris Dreja και McCarty να σχηματίσουν και πάλι τους Yardbirds με τον John Idan στο μπάσο και φωνητικά , που θα κάνουν πάλι την πρώτη τους εμφάνιση στο Marquee με τους επίσης ανανεωμένους Animals .

Gypie Mayo σε κιθάρα και δεύτερα φωνητικά και Alan Glen θα είναι τα νέα μέλη με τα οποία μαζί με τους παραπάνω και με πολλούς guest όπως o Slash , ο Steve Vai και πολλοί άλλοι θα ηχογραφηθεί ένας νέος δίσκος το Birdland.

    

To 2005 σaε ένα live θα συμμετέχει και o Top Topham που ήταν από τα αρχικά μέλη και τελικά θα αντικαταστήσει τον Dreja το 2012 που θα αποχωρήσει λόγω ασθένειας .

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκρότημα μπήκε στο Rock n Roll Hall of Fame το 1992 .

Παρόλο που δεν διήρκεσαν πολύ και οι επιτυχίες τους ήταν σχετικά λίγες με άλλους , τα άτομα που πέρασαν κάνουν το συγκρότημα ξεχωριστό και αξιομνημόνευτο .

Στο επόμενο άρθρο θα περάσουμε σε Animals και Cream για να κλείσουμε σιγά σιγά με  αυτό το ρεύμα . Μέχρι τότε σας χαιρετώ και ευχαριστώ για τον χρόνο σας....
psifiakoohiro
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ