2019-06-10 20:00:45
Φωτογραφία για Ανεξέλεγκτη πολιτική κρίση στην Αλβανία: O Ράμα ετοιμάζεται να καθαιρέσει τον Πρόεδρο της χώρας
Μετά την υπογραφή σε απευθείας μετάδοση από τον Αλβανό πρόεδρο του διάταγματος για την αναβολή των δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Αλβανία με τον πρόεδρο της χώρας να υπογράφει σε απευθείας μετάδοση το διάταγμα για την αναβολή των δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου και τον Έντι Ράμα να ανακοινώνει ότι την Πέμπτη θα συγκαλέσει συνεδρίαση της Βουλής για να προχωρήσει στην καθαίρεσή του.

Υπογράφοντας το διάταγμα ο Μέτα υποστήριξε ότι είναι μια κίνηση που αποσκοπεί στην εκτόνωση της πολιτική έντασης στη χώρα.

Πριν την υπογραφή, ο Ιλίρ Μέτα έκανε μια μακροσκελή αναφορά στους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή, τονίζοντας ότι αποτελεί την καλύτερη συνταγματική λύση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κλιμάκωσης των συνεπειών λόγω της βαθιάς κρίσης στη χώρα και να δοθεί η ευκαιρία στις πολιτικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν την ομαλότητα.


Η απόφαση του Μέτα έρχεται μετά από πολύμηνες σφοδρές διαδηλώσεις που έχουν μετατρέψει τους δρόμους της πρωτεύουσας σε πεδίο μάχης μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση της Αλβανίας συμμετέχει σε αυτές, επιδιώκοντας την ανατροπή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού. Κεντρικό της σύνθημα και επιχείρημα είναι ότι πραγματοποιήθηκε νοθεία στις βουλευτικές εκλογές του 2017. Μεταξύ άλλων, αφορμή αποτέλεσαν μαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ του δημάρχου Δυρραχίου- και στενού συνεργάτη του ίδιου του Έντι Ράμα- με υψηλόβαθμο στέλεχος της μαφίας των ναρκωτικών.

Η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στην κίνηση Μέτα με την εκπρόσωπό του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κομματος Ελίσα Σπιροπάλι να ανακοινώνει ότι ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα συγκαλεί για την Πέμπτη το Κοινοβούλιο με σκοπό την καθαίρεση του Ιλίρ Μέτα από το προεδρικό αξίωμα. Επανέλαβε, δε, τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά.

Σημειώνεται ότι ο Αλβανός πρόεδρος έχει εκφράσει την ανησυχία του ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η Αλβανία να κατρακυλήσει σε κλιμακούμενη κοινωνική ένταση, η οποία μπορεί να επιφέρει ανεξέλεγκτες συνέπειες.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ