2019-06-11 10:09:32
Φωτογραφία για Ταλαιπωρεί το λουκέτο στα διαγνωστικά- Τι απαντά ο ΕΟΠΥΥ
«Έχουν μειωθεί οι οφειλές», δηλώνει ο Τάκης Γεωργακόπουλος

Άκαιρη χαρακτηρίζει μιλώντας στο thebest.gr την απεργιακή κινητοποίηση των διαγνωστικών κέντρων και των εργαστηριακών γιατρών ο Αχαιός αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος.

Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει η παρούσα διοίκηση του Οργανισμού κατάφερε από το 2016 μέχρι και σήμερα να μειώσει τις οφειλές προς τους απεργούς από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ στα μόλις 120 εκατομμύρια.

Παράλληλα ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα οι πληρωμές έχουν μπει σε μια κανονικότητα και πληρώνονται μέσα σε 60 με 90 μέρες γεγονός που δεν δημιουργεί καινούργιες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Επίσης ξεκαθαρίζει για να αλλάξει ο νόμος σχετικά με το clowback, δηλαδή η επιστροφή χρημάτων όταν ξεπεραστεί ο σχετικό προϋπολογισμός, απαιτείται να είναι ανοικτή η Βουλή κάτι που δεν μπορεί να συμβεί πλέον. Σχολιάζει δε ότι ο συγκεκριμένος νόμος ισχύει από το μεσοπρόθεσμο του 2013 και η πρόβλεψη που υπάρχει είναι να εφαρμόζεται μέχρι το 2022.


«Δεν έχω ακούσει κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν δεσμευτεί ότι θα αλλάξουν τον συγκεκριμένο νόμο. Αντιθέτως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επισημαίνει ότι προτίθεται να κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να εκμεταλλευτεί το μικρό οικονομικό περιθώριο που έχει δημιουργηθεί για το β’ εξάμηνο του 2018». Αύριο το πρωί αναμένεται νέα συνάντηση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και στην συνέχεια συνάντηση με τους εκπροσώπους των διαγνωστικών προκειμένου να επανεξεταστεί η κατάσταση και να αρθεί η «ομηρία» των ασθενών.

«Η κινητοποίησή τους θα έπρεπε να είναι διαρκής από το 2013 τότε δεν γίνονταν όμως. Την αντιμετωπίζουμε τώρα εμείς 3-4 εβδομάδες πριν τις εκλογές. Ας υπάρξει υπομονή για ένα μήνα και μετά ας το αντιμετωπίσει όποιος εκλεγεί. Πάντως εκ μέρους του Ξανθού και του Πολάκη έχει εκφραστεί η πρόθεση σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο», σχολιάζει ο κ. Γεωργακόπουλος.

Θυμίζουμε ότι οι Ενώσεις Εργαστηριακών και Κλινικοεργαστηριακών γιατρών διαμαρτύρονται για τις περικοπές στις αποζημιώσεις τους, ως αποτέλεσμα των υποχρεωτικών εκπτώσεων που καλούνται να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ.

Βασικά αιτήματα της κοινητοποίησής τους είναι:

-Κατάργηση του καταστροφικού clawback και rebate που δημεύει το 70% των εσόδων με αποτέλεσμα τα διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο.

-Αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μηδενιστεί το clawback.

-Πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

-Αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στήριξη της δημόσιας υγείας.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μεγάλα ποσοστά ξανά...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μεγάλα ποσοστά ξανά...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ