2019-06-11 16:30:46
Φωτογραφία για Αποκλειστικό – Στην Άγκυρα στρατιωτικό κλιμάκιο για ΜΟΕ παραμονές εκλογών
Τελικώς, παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και την παραίτηση του αντιστράτηγου Ζαχαριάδη, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε διαπραγματεύσεις με την τουρκική πλευρά για τα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης). Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του SLpress.gr, τις επόμενες ημέρες ελληνικό τεχνικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από ανώτερους αξιωματικούς, θα μεταβεί στην Άγκυρα για διαπραγματεύσεις με το αντίστοιχο τουρκικό κλιμάκιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική πλευρά επιχειρεί να ρυμουλκήσει την ελληνική στο να αποδεχθεί μέσω των ΜΟΕ επεκτατικού χαρακτήρα απαιτήσεις της Άγκυρας. Για την ακρίβεια, επιχειρεί να τις προωθήσει μέσω του ‘Κώδικα Συμπεριφοράς’ των μαχητικών αεροσκαφών που πετούν στο Αιγαίο. Στην πραγματικότητα αυτός ο Κώδικας επιχειρεί να ακυρώσει τις αναχαιτίσεις που πραγματοποιούν τα ελληνικά μαχητικά, όταν τουρκικά παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, ή εισέρχονται στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέτουν σχέδια πτήσεων. Υπενθυμίζουμε πως η Αθήνα απορρίπτει εδώ και πολλά χρόνια την τουρκική αυτή να πρόταση.


Ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για ΜΟΕ αποφασίσθηκε στη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στο Ελσίνκι πριν μερικές εβδομάδες. Πράγματι, η πρώτη συνάντηση-διαπραγμάτευση έγινε στην Αθήνα και συνέχεια εκείνης είναι η επικείμενη συνάντηση-διαπραγμάτευση τις επόμενες ημέρες στην Άγκυρα. Ο τουρκικής εμπνεύσεως ‘Κώδικας Συμπεριφοράς’, πάντως, είναι επισήμως στο τραπέζι.

Πάση θυσία κατευνασμός

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστολή του ελληνικού στρατιωτικού κλιμακίου στην Άγκυρα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων πραγματοποιείται με απόφαση του Μαξίμου και με εντολή που δόθηκε στον υπουργό Άμυνας. Οι αντιρρήσεις που εκφράσθηκαν στα ηγετικά κλιμάκια των ενόπλων δυνάμεων, με κορύφωση την παραίτηση του αντιστρατήγου Ζαχαριάδη, δεν διαφοροποίησαν την κυβερνητική απόφαση.

Ο λόγος που ο πρωθυπουργός έδωσε τέτοια εντολή, παρότι η Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου και όλα δείχνουν πως επίκειται ‘αλλαγή φρουράς’ στην εξουσία, είναι ο διάχυτος φόβος ότι ενδεχομένως ο Ερντογάν να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία για να προκαλέσει κάποιου είδους ελληνοτουρκική κρίση. Πιο συγκεκριμένα φοβούνταν μήπως στείλει το ‘Μπαρμπαρός’ για σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Καστελλορίζου και ακόμα χειρότερα μήπως στείλει το ‘Γιαβούζ’ για γεώτρηση στην ίδια περιοχή.

Στο Μαξίμου θεωρούν πως εάν παραμονές των εκλογών προέκυπτε μία τέτοια κρίση και πολύ περισσότερο ένα θερμό επεισόδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατακρημνιζόταν εκλογικά. Σε μία προσπάθεια, λοιπόν, να αποτρέψουν μία τέτοια εξέλιξη έχει δοθεί η εντολή και στον υπουργό Εξωτερικών και στον υπουργό Άμυνας να κάνουν τα πάντα προκειμένου να κατευνάσουν την Άγκυρα και να ρίξουν χαμηλά τη θερμοκρασία.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, ο Κατρούγκαλος ζήτησε από τον ομόλογό του Τσαβούσογλου –στην τελευταία συνάντησή τους– να δεσμευθεί πως η Τουρκία δεν θα προβεί σε κάποια τέτοια κίνηση. Ως αντάλλαγμα έδωσε, μάλιστα, τη διαβεβαίωση ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να σηκώσει ψηλά τους τόνους για τη γεώτρηση που πραγματοποιεί ο ‘Πορθητής’ στην κυπριακή ΑΟΖ.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ