2019-06-12 20:00:08
Φωτογραφία για Η κυβέρνηση ξέχασε τελικά να ...απαλλαγεί από το ΔΝΤ
Η Ελλάδα δεν υπέβαλε ποτέ αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος του δανείου του ΔΝΤ αποκαλύπτει αξιωματούχος των Βρυξελλών. 

Συγκεκριμένα ο αξιωματούχος της Ε.Ε. ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, ενόψει της συνόδου του Eurogroup, ότι η Ελλάδα δεν υπέβαλε ποτέ επίσημο αίτημα αποπληρωμής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και συνεπώς η υπόθεση με το Ταμείο «παραμένει σε εκκρεμότητα».

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει πρόσφατα ότι: «Εμείς έχουμε σχέδιο για να πάψει να είναι εδώ και σύντομα θα το κάνουμε πράξη». Το γιατί ξεχάστηκε να σταλεί επίσημο αίτημα ή γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει στάση σχετικά με την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.

Πάντως ο πιθανότερος λόγος που η κυβέρνηση τα γυρνάει έγκειται στο γεγονός ότι θα ελάμβανε αρνητική απάντηση από τους Ευρωπαίους. Και αυτό καθώς το κύμα των παροχών για το 2019 αλλά και οι υποσχέσεις του 2020 ενόχλησαν τους δανειστές οι οποίοι όχι μόνο κόβουν την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα αλλά αρνούνται και την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, την οποία επιθυμούσε διακαώς η κυβέρνηση με στόχο να πουλήσει προεκλογικά την απαλλαγή από το σκληρό ταμείο.


Την ίδια στιγμή, ο αξιωματούχος εκτιμά πως είναι «εξαιρετικά απίθανο» να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, καθώς η τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συζητηθεί από το Euroworking Group μετά τις εκλογές, τον Ιούλιο. Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν εκκρεμεί αυτή τη στιγμή κάποια απόφαση για την ενεργοποίηση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Εξάλλου, το Eurogroup της Πέμπτης αναμένεται να είναι «μακρύ», καθώς είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν θέματα που αφορούν την τραπεζική ένωση και τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης, ενώ σύμφωνα με τον αξιωματούχο θα παρουσιαστεί και μια έκθεση για το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων (EDIS).

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης, ο αξιωματούχος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί συμφωνία «μέχρι το τέλος της ημέρας ή της νύχτας», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει αναφορά της Επιτροπής στο θέμα του προϋπολογισμού της Ιταλίας, αλλά διευκρίνισε ότι «η όποια παρέμβαση θα είναι σύντομη».
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ