2019-06-12 21:23:33
Φωτογραφία για Α. Ξανθός: Παράνομη η αποζημίωση των ασφαλισμένων από τον ΕΟΠΥΥ, Πατούλης: Τα μικρά διαγνωστικά θα κλείσουν– VIDEO
Ανησυχητική τροπή έχει πάρει η κόντρα μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Ιδιοκτητών Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων, καθώς ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, δήλωσε μιλώντας την κρατική τηλεόραση, ότι δεν υπάρχει διαδικασίας απευθείας αποζημίωσης των ασφαλισμένων από τον ΕΟΠΥΥ, με την απόδειξη καταβολής του κόστους των εξετάσεων.

Μετά την απόφαση των Διαγνωστικών Κέντρων να μην δέχονται τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ και οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν το 85% του κόστους των διαγνωστικών εξετάσεων, λαμβάνοντας στη συνέχεια τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δήλωσε κατηγορηματικά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση, ότι η διαδικασία αυτή είναι έκνομη, εφ' όσον υπάρχουν ενεργές συμβάσεις των εργαστηρίων με τον ασφαλιστικό φορέα.

"Αυτή η λύση ότι μπορούμε να ανοίξουμε τα εργαστήρια και ο ασθενής από την τσέπη του να πληρώνει, δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη για την αποζημίωση των ασθενών
. Είναι παράνομη αυτή τη διαδικασία. Αυτό το οποίο εισηγούνται τα Διαγνωστικά να πληρώνει ο ασθενής και μετά να ζητάει να πάρει τα χρήματά του δεν προβλέπεται. Η σύμβαση που έχει υπογράψει ο ΕΟΠΥΥ με τα διαγνωστικά, δεν προβλέπει επιβάρυνση του ασθενή, παρά μόνο για τη συμμετοχή του 15% . Κάτι τέτοιο θα σημαίνει de facto άρση των συμβάσεων" τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός και πρόσθεσε ότι: "Η γραμμή αυτής της σκληρής και κατά μέτωπον αντιπαράθεσης δεν υπάρχει ως ιστορικό προηγούμενο μιας τέτοιας σκληρής κινητοποίησης", τόνισε και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του κοινοβουλίου να τοποθετηθούν απέναντι σ'αυτό που συμβαίνει.

Α. Ξανθός: "Τα μεγάλα Διαγνωστικά Εργαστήρια επιχειρούν αναδιανομή της πίτας"

Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι τα διαγνωστικά εργαστήρια έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται, αλλά τους κάλεσε να αντιληφθούν την αναγκαιότητα της συγκυρίας, καθώς δεν είναι χθεσινό πρόβλημα, αλλά πρόβλημα των 7 τελευταίων ετών. Επανέλαβε, επίσης, τις "βελτιωμένες προτάσεις", όπως είπε, που κατέθεσε στους εκπροσώπους των Διαγνωστικών Εργαστηρίων με τους οποίους συναντήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, για την επιπλέον αύξηση των 30 εκατομ. ευρώ στον ήδη, επαυξημένο - όπως είπε - προϋπολογισμό για την πρωτοβάθμια, για το έτος 2019, και το νέο μοντέλο υπολογισμού του clawback, το οποίο "προστατεύει και επιβαρύνει λιγότερο το πάνω από το 70% των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων από τις επιβαρύνσεις" και τόνισε για μια ακόμη φορά, ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει σε περαιτέρω ενίσχυση του προϋπολογισμού για το 2018, καθώς μια τέτοια ενέργεια απαιτεί νομοθετική ρύθμιση που δεν μπορεί να γίνει καθώς διαλύθηκε η Βουλή, λόγω εκλογών.

Παραξενεύτηκε δε με τη σημερινή απόφαση των εκπροσώπων των διαγνωστικών, όπως είπε, καθώς χθες διαφάνηκε ότι υπήρξε διάθεση συμβιβασμού και υπαναχώρησης: "Διαφάνηκε και από τις δηλώσεις που έγιναν στις κάμερες, ότι υπήρξε διάθεση συμβιβασμού και υπαναχώρησης, αυτή ήταν η αίσθηση μας, με την μοναδική εξαίρεση του εκπροσώπου των μεγάλων Διαγνωστικών Κέντρων, που άρχισε να ναρκοθετεί αυτή την λύση και έριξε τροχιοδεικτική βολή και τους υπόλοιπους".

Τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα κατάφεραν να επιβάλλουν αυτή τη γραμμή, είπε ο Ανδρέας Ξανθός, η οποία είναι και αδιέξοδη, διότι δεν μπορούν να υπάρξουν λύσεις μέσα στην προεκλογική περίοδο και δεύτερο είναι μια λύση η οποία έχει κοινωνικό κόστος και επιβάρυνση των ασθενών, λύση, που ούτως ή άλλως δεν μπορεί να υπάρξει.

"Διακρίνω μια προσπάθεια να προωθηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα για αναδιανομή της πίτας στα διαγνωστικά κέντρα, από τα μεγάλα διαγνωστικά εργαστήρια, που συμβάλλουν με προκλητή ζήτηση στην αύξηση της δαπάνης.Επιδιώκουν να μην υπάρχουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και η επόμενη κυβέρνηση να κάνει νέες συμβάσεις υπέρ των δικών τους συμφερόντων", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

"Εκτός ραντεβού" οι εξετάσεις των ασθενών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, σε πρωινά και απογευματινά τμήματα

Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες και η πλειοψηφία των πολιτών καταφεύγουν στα ιδιωτικά εργαστήρια, όπως είπε, ενώ τόνισε ότι το Σύστημα Υγείας θα προσπαθήσει να εξυπηρετήσει όλα τα περιστατικά των διαγνωστικών εξετάσεων που θα προκύψουν τις ημέρες της απεργίας, εκτός ραντεβού και χωρίς οικονομική επιβάρυνση με την ενεργοποίηση και την επιπλέον ενίσχυση των υπαρχόντων δημόσιων δομών.

Ο Α. Ξανθός ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Θα προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε την πρόσβαση των ασθενών στις δημόσιες δομές, έχουμε ήδη ξεκινήσει μια συνεννόηση με τις Υγειονομικές Περιφέρειες και με τις Διοικήσεις των νοσοκομείων να διευκολύνουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται εξετάσεις εκτός ραντεβού, είτε στα νοσοκομεία, είτε στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, δηλαδή στα κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, ενισχύοντας τους αυτές τις ημέρες.

Στην Αθήνα πάνω από 20 δομές που ανήκουν στην Α' Υγειονομική Περιφέρεια, μπορούν σε καθημερινή βάση να κάνουν αιμοληψίες και στη συνέχεια οι εξετάσεις που δεν μπορούν να διενεργηθούν στην Περιφερειακή Δομή, να διενεργούνται στο κεντρικό διαγνωστικό εργαστήριο που έχουμε και το οποίο έχει πάρα πολύ μεγάλη δυνατότητα εξυπηρέτησης. Αυτή τη δυνατότητα θα την επαυξήσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα, με στόχο να διευκολύνουμε τους πολίτες να εξυπηρετηθούν χωρίς ταλαιπωρία με δωρεάν τρόπο από το ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα νοσοκομεία και τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της περιοχής τους, ενώ θα υπάρξουν οδηγίες προς τους διοικητές των νοσοκομείων και δομών, να διευκολύνουν και με τα απογευματινά εργαστήρια: "στα οποία ξέρετε ότι δεν πληρώνει ο ασθενής, είναι μια δαπάνη, η οποία εξολοκλήρου επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ, να αυξηθεί η χωρητικότητά τους χωρίς να υπάρχει όριο εξετάσεων που μπορούν να διενεργηθούν, με βάση αυτές που διενεργούνται στο πρωινό ωράριο - γιατί υπάρχει αυτός ο περιορισμός αυτή τη στιγμή - θα άρουμε αυτόν τον περιορισμό, θα διευκολύνουμε, λοιπόν, και στο απογευματινό ωράριο να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, ελπίζοντας ότι τις υπόλοιπες μέρες πολύ σύντομα να εκτονωθεί αυτή η κατάσταση".

Ο Υπουργός Υγείας κάλεσε τους γιατρούς αναγνωρίζοντας το δίκαιο αίτημα τους, να αναλογιστούν την κρισιμότητα της συγκυρίας και να λήξουν την απεργία:

"Εμείς δεν θέλουμε να καταγγείλουμε τις συμβάσεις, είναι προφανές, γιατί το δημόσιο σύστημα υγείας δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει με πληρότητα και σε μικρό χρονικό διάστημα, έγκαιρα, όλες τις ανάγκες για τις διαγνωστικές εξετάσεις των πολιτών, άρα χρειαζόμαστε συμβεβλημένα εργαστήρια".

Τηλεφωνική παρέμβαση από τον Γιώργο Πατούλη:

Στην εκπομπή παρενέβη και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος δήλωσε ότι το ζήτημα με τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια προϋπήρχε εδώ και 2-3 μήνες σε επίπεδο συζήτησης με το Υπουργείο Υγείας:

"Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν τροπολογίες και νομοθετικές ρυθμίσεις πριν από κλείσιμο της Βουλής και πέρασαν ένα σωρό σοβαρά και ανούσια ζητήματα, ενώ για το θέμα αυτό το τόσο σημαντικό των διαγνωστικών δεν αντιμετωπίστηκε. Να μας πει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να μας απαντήσει, γιατί δεν φρόντισε να το λύσει το Υπουργείο Υγείας. Εφόσον ήταν γνωστά τα ζητήματα, γιατί δεν έκαναν νωρίτερα κάποιες κινήσεις".

Ο Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι το πρόβλημα με το clawback ίσχυε από το 2013 γιατί το Υπουργείο Υγείας έφτασε παραμονές εκλογών να μην το έχεις αντιμετωπίσει:

"Στον χώρο της υγείας δεν δίνονται τα χρήματα που πρέπει να δίνονται στην Υγείας εδώ και χρόνια. Όταν ξεκίνησε το πρόβλημα με το clawback με τις μνημονιακές δεσμεύσεις ήταν για 3 χρόνια η τρόϊκα, ενώ συνεχίστηκαν για 4 ακόμη χρόνια. Το μεγάλο ζήτημα δεν βρίσκεται μόνο στα διαγνωστικά κέντρα, αλλά συνολικά στο χώρο της Υγείας".

Τι αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων

Μετά από μαραθώνια σύσκεψη στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) το Συντονιστικό Όργανο των Διαγνωστικών Κέντρων αποφάσισε τη λήξη της επ' αόριστον απεργίας, όμως, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με άλλη μορφή.

Συγκεκριμένα από την Πέμπτη 13/06 οι ασθενείς θα καλούνται να καταβάλλουν από την τσέπη τους το 85% της ασφαλιστικής τιμής της εξέτασης και στη συνέχεια με προσκόμιση της απόδειξης θα διεκδικούν τα χρήματα τους από τον ΕΟΠΥΥ. Οπως τονίστηκε, όμως, δεν θα χρειαστεί να καταβάλλουν το 15% της συμμετοχής τους, το οποίο πλήρωναν μέχρι σήμερα.

Από τον παραπάνω κανόνα εξαιρούνται οι χρονίως πάσχοντες και τα οξέα περιστατικά, (καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς κ.α.), που δεν θα καταβάλλουν χρήματα για τις εξετάσεις τους, αν και εφ' όσον ο θεράπων γιατρός επισημαίνει πάνω στο παραπεμπτικό, ότι "ο ασθενής χρήζει άμεσης ανάγκης για να υποβληθεί στη συγκεκριμένη διαγνωστική εξέταση".
medlabgr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ