2019-06-13 10:36:04
Φωτογραφία για Πανελλήνιες  2019: Ο Σχολιασμός  των θεμάτων από το φροντιστήριο Πράξη και Θεωρία
Μαθηματικά

Τα θέματα των μαθηματικών προσανατολισμού ήταν

κλιμακούμενης δυσκολίας, καλύπτοντας μεγάλο εύρος της ύλης.Το πρώτο θέμα είχε στοιχεία που απαιτούσαν πολύ καλή γνώση και κατανόηση της θεωρίας. Το δεύτερο θέμα κρίνεται βατό διαφοροποιείται λίγο από τα δεύτερα θέματα των τελευταίων τριών ετών. Το τρίτο θέμα κρίνεται απαιτητικό, ιδιαίτερα στα δύο ερωτήματα του, Γ3ii, Γ4.Τέλος το 4ο θέμα απαιτεί κατανόηση εννοιών κριτική σκέψη και αφορά καλά προετοιμασμένους μαθητές.

Φυσική

Στο μάθημα της Φυσικής τα θέματα είναι κλιμακούμενης δυσκολίας, καλύπτουν όλο το εύρος της ύλης και απαιτούν αρκετή επεξεργασία από τους μαθητές. Ακόμη και οι καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι πρέπει να διαχειριστούν σωστά το χρόνο τους για να απαντήσουν με επάρκεια σε όλα τα ερωτήματα.

Στο Θέμα Β (πολλαπλής επιλογής με αιτιολόγηση) χρειάζεται μεγάλη προσοχή για αποφευχθούν παρερμηνείες και λάθη, ενώ το Θέμα Γ δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία.


Αντίθετα, το τελευταίο θέμα, παρουσιάζει αυξημένο βαθμό δυσκολίας και αναμένεται να δυσκολέψει αρκετούς υποψηφίους. Αναμφίβολα σε σύγκριση με τα περσινά θέματα μπορούν να θεωρηθούν πιο απαιτητικά.

Ιστορία

Τα θέματα στην Ιστορία Προσανατολισμού κάλυπταν όλο το εύρος της εξεταστέας ύλης και απαιτούσαν κριτική σκέψη από τους υποψηφίους και στις δύο ομάδες.

Στην πρώτη ομάδα οι ερωτήσεις είχαν διατυπωθεί με σαφήνεια, ωστόσο προϋπέθεταν πλήρη αφομοίωση της διδαχθείσας ύλης και συνθετική ικανότητα για την απάντηση, κυρίως στο θέμα Β1.

Στη δεύτερη ομάδα, στα θέματα Γ1 και Δ1, που αφορούν στον σχολιασμό πηγών, δόθηκαν κατανοητά κείμενα που ωστόσο για την ουσιαστική επεξεργασία τους απαιτούσαν την καλή προετοιμασία των υποψηφίων.

Συγκριτικά με τα περσινά, τα φετινά  θέματα χαρακτηρίζονται αντίστοιχης ποιότητας και ανάλογου βαθμού δυσκολίας, διαπίστωση που μας οδηγεί στην εκτίμηση ότι η προσέγγιση των θεμάτων στο μάθημα της Ιστορίας προϋποθέτει πλέον την κριτική ικανότητα των μαθητών και όχι απλώς τη στείρα αποστήθιση της ύλης.

Ανάπτυξη Εφαρμογών

Τα θέματα είχαν σαφείς εκφωνήσεις, χωρίς ιδιαίτερες παγίδες και κάλυπταν μεγάλο μέρος της ύλης. Ήταν ευκολότερα από άλλες χρονιές και ένας σωστά προετοιμασμένος υποψήφιος θα μπορούσε να αριστεύσει. Αναλυτικότερα:

ΘΕΜΑ Α: Απλά κομμάτια θεωρίας και μικρές εφαρμογές χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

ΘΕΜΑ Β: Το Β1 θέμα συμπλήρωσης κενών, δε θα προβληματίσει τους υποψηφίους. Το Β2 απαιτούσε να έχει κατανοηθεί η ύλη των υποπρογραμμάτων.

ΘΕΜΑ Γ: Δομή επανάληψης χωρίς ακριβή αριθμό επαναλήψεων, θέματα που διδάσκονται στην αρχή της ύλης που δεν θα προβληματίσει τους υποψηφίους.

ΘΕΜΑ Δ: Θέμα με πίνακες και υποπρόγραμμα που απαιτεί λίγο προσοχή στην εισαγωγή των στοιχείων στον πίνακα ΒΑΘ. Απαιτούσε προσεκτικό διάβασμα της εκφώνησης για να μην ξεφύγει κάποια λεπτομέρεια.

Ευχόμαστε στους μαθητές να έχουν καλή συνέχεια στον όμορφο αγώνα τους.

Φροντιστήριο Πράξη και Θεωρία
aetos-grevena
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ