2019-06-13 19:00:15
Φωτογραφία για «Τσουνάμι» επενδύσεων στην Ε.Ε. έφερε το ενδεχόμενο του Brexit
Μπορεί η αβεβαιότητα λόγω του Brexit να έχει «λαβώσει» το γόητρο του Ηνωμένου Βασιλείου ως επενδυτικού προορισμού, έχει όμως δώσει ώθηση στις ξένες επενδύσεις προς τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διάρκεια της τριετίας από το δημοψήφισμα του 2016 υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε.

Τα συνολικά κεφάλαια που επενδύθηκαν στην Ε.Ε. των 27 αυξήθηκαν 43% στη διάρκεια της τριετίας έως και το πρώτο τρίμηνο του 2019 σε σύγκριση με τα επίπεδα επενδύσεων την προηγούμενη τριετία, σύμφωνα με ανάλυση της fDi Markets, βάσης δεδομένων που ανήκει στους «FT». Η αύξηση των ξένων επενδύσεων προς τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. έρχεται σε αντίθεση με τη Βρετανία, όπου σημειώνεται «βουτιά» 30% των επενδύσεων.

Με βάση τα στοιχεία της fDi, στην τριετία από το δημοψήφισμα του 2016, οι επενδύσεις στις υπόλοιπες 27 χώρες της Ε.Ε. ανήλθαν στα 340 δισ. δολάρια, από 237 δισ. δολάρια την προηγούμενη τριετία. Η μεγαλύτερη αύξηση προήλθε από εκτός συνόρων επενδύσεις ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και επιχειρήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο που επενδύουν σε άλλη χώρα της Ε.Ε.


Την ίδια περίοδο, τα κεφάλαια που επενδύθηκαν από ξένες επιχειρήσεις σε projects στη Βρετανία μειώθηκαν κατά 36 δισ. δολάρια στα 85 δισ. δολάρια και παρά τη μικρή άνοδο που καταγράφηκε το 2018.

Οι αυξημένες εισροές κεφαλαίων είχαν θετικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Ως αποτέλεσμα των ξένων άμεσων επενδύσεων, δημιουργήθηκαν περισσότερες από 1,2 εκατ. θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. των 27, 474.000 περισσότερες από ό,τι την προηγούμενη τριετία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της fDi. Περίπου 53.000 νέες θέσεις προήλθαν από επενδύσεις βρετανικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας εγκαταστάσεις και δραστηριότητες σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ