2019-06-14 08:00:35
Φωτογραφία για Παράταση κτηματογράφησης σε 15 περιοχές
«Οριζόντια» παράταση στην κτηματογράφηση 15 περιοχών για τις οποίες η προθεσμία έληγε τον Ιούνιο έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι ξεκινάει την Τρίτη η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας σε τρία νησιά του Ιονίου, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη, με την πρώτη προθεσμία να λήγει στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η απόφαση παράτασης στις 12 περιοχές δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2245Β). Σύμφωνα με αυτή παρατείνεται έως τις 15 Σεπτεμβρίου η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας σε δύο περιοχές παλαιότερων προγραμμάτων κτηματογράφησης, στα Μέγαρα και στην Οινόη, καθώς και στους Δήμους Αγιάς, Κιλελέρ, Λαρισαίων και Φαρσάλων της περιφερειακής ενότητας Λάρισας. Παρατείνεται επίσης σε δέκα περιοχές της τέταρτης και τελευταίας γενιάς κτηματογράφησης για τις οποίες η δεύτερη και τελευταία προθεσμία έληγε στις 11 ή 19 Ιουνίου. Πρόκειται για το υπόλοιπο των περιφερειακών ενοτήτων Θάσου και Ροδόπης, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Αρτας, Αιτωλοακαρνανίας, Πιερίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Αργολίδας.


Η επιμήκυνση της προθεσμίας έγινε εφικτή χάρη στη ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα (στον ν. 4613/19), με την οποία το υπουργείο μπορεί να δώσει παράταση έως και έξι μηνών, πλέον των έξι που ήδη προβλέπονταν από τη νομοθεσία. Αιτία δεν είναι άλλη από τη χαμηλή προσέλευση, καθώς στις περισσότερες περιοχές έχει συλλεγεί 20-30% του εκτιμώμενου πλήθους δικαιωμάτων. Το πιθανότερο είναι να ακολουθήσει και δεύτερη ομάδα παρατάσεων, για τις μελέτες εκείνες που λήγουν σταδιακά μέσα στον Ιούλιο: Δράμα - Ξάνθη, Χαλκιδική, Καστοριά - Φλώρινα, Μαγνησία - Σποράδες, Βοιωτία - Φωκίδα, Εύβοια, Αχαΐα, Μεσσηνία, Λακωνία, Σάμο - Ικαρία - Χίο και Ηράκλειο. Ερώτημα αποτελεί το αν θα δοθεί παράταση στη συλλογή δηλώσεων στα Δωδεκάνησα, καθώς η συμμετοχή πλησιάζει το επιθυμητό μέγεθος (σήμερα περίπου στο 50%).

Επίσης, η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» ανακοίνωσε χθες ότι δίνεται παράταση σε τρεις περιοχές: στην Ηλεία, στη Μαγνησία (η μία από τις δύο μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αφορά σε περιοχές των Δήμων Ιωλκού και Βόλου) και στο Λασίθι. Ανακοίνωσε ακόμη την έναρξη συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας σε τρία νησιά του Ιονίου. Πρόκειται για την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και την Ιθάκη. Η διαδικασία ξεκινά την προσεχή Τρίτη 18 Ιουνίου και λήγει στις 18 Σεπτεμβρίου για τους κατοίκους εσωτερικού και 18 Δεκεμβρίου για τους κατοίκους εξωτερικού.

Σημαντικό είναι πως οι πολίτες που κατέχουν κάποιας μορφής ιδιοκτησιακό δικαίωμα στα τρία νησιά μπορούν να εξυπηρετηθούν και από το κεντρικό γραφείο κτηματογράφησης στο Γαλάτσι. Ετσι, οι τελευταίες περιοχές στις οποίες απομένει να ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας (μετά την έναρξη της διαδικασίας, στις 22 Μαΐου, στο υπόλοιπο της Δυτικής Αττικής και στα νησιά της Αττικής) είναι οι περιφερειακές ενότητες Λήμνου και Λέσβου.

Σε δεύτερη φάση, όταν υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις που καθυστέρησαν λόγω δικαστικών προσφυγών ανάμεσα στους συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς, θα ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων στο υπόλοιπο των Κυκλάδων και των περιφερειακών ενοτήτων Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Θεσπρωτίας και Κέρκυρας. Οι συμβάσεις αναμένεται να υπογραφούν πριν από το τέλος του έτους και η συλλογή δηλώσεων από τους πολίτες να ξεκινήσει μέσα στο 2020.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ