2019-06-14 18:23:26
Φωτογραφία για Όλες οι αλήθειες που δεν μάθατε ποτέ για τα μπουκάλια από τα οποία πίνουμε νερό
Οι περισσότεροι το κάνουν σαν μια μέθοδο ανακύκλωσης, έναν τρόπο να φανούν περισσότερο φιλικοί προς το περιβάλλον, αφού τα πλαστικά μπουκάλια φέρουν ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Άλλοι πάλι το κάνουν απλώς από τσιγκουνιά, γιατί να αγοράσω άλλο αφού μπορώ να το χρησιμοποιήσω μερικές φορές ακόμα; Όμως οι νέες επιστημονικές έρευνες συγκλίνουν στο γεγονός πως η επαναχρησιμοποίηση ενός πλαστικού μπουκαλιού μπορεί να αποβεί μοιραία για την υγεία σας.

Οι ισχυρισμοί ότι δεν πρέπει να ξαναχρησιμοποιήσετε πλαστικά μπουκάλια, γιατί θα εκλύουν χημικές ουσίες στο νερό σας είναι ως επί το πλείστον αβάσιμοι. Το 2014, ένας τέτοιος μύθος υποστηρίζοντας πως τα πλαστικά μπουκάλια περιέχουν DEHA και ότι το DEHA είναι πιθανό καρκινογόνο. Η αλήθεια είναι ότι τα εμπορικά μπουκάλια και τα δοχεία τροφίμων που συναντάτε είναι κατασκευασμένα από πολυαιθυλένιο (PET), το οποίο δεν περιέχει DEHA. Ακόμα κι αν περιείχαν όμως το DEHA δεν θεωρείται καρκινογόνο.

Αν όμως δεν είναι οι χημικές ουσίες που προκαλούν τα προβλήματα στην υγεία τότε γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά τα πλαστικά μπουκάλια. Η πραγματικότητα βρίσκεται αλλού: στα βακτήρια. Μελέτες έδειξαν πως το 65% των επαναχρησιμοποιούμενων μπουκαλιών που κουβαλούσαν οι μαθητές για να πίνουν νερό περιείχαν βακτηρίδια που υπερέβαιναν τις ασφαλείς για την υγεία ποσότητες. Φανταστείτε τώρα τι μπορεί να συμβαίνει σε μπουκάλια τα οποία είναι πολύ φιλικά στα βακτήρια, όπως τα πλαστικά

Οι επαναχρησιμοποιούμενες φιάλες έχουν σχεδιαστεί για να αντιστέκονται στις συνέπειες της χρήσης, όχι μόνο και τα μπουκάλια μιας χρήσης. Οι ρωγμές που σχηματίζονται σε αυτά από την χρήση οδηγούν σε λέπτυνση του πλαστικού και αυτό επιτρέπει την εισχώρηση βακτηρίων μέσα στο νερό που καταναλώνουμε.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει πως τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια είναι απολύτως ασφαλή. Υπάρχει ένα χημικό προϊόν σε επαναχρησιμοποιούμενα πλαστικά μπουκάλια η δισφαινόλη Α, επίσης γνωστή ως BPA. Θεωρείται ένας ενδοκρινικός διαταράκτης, ένα χημικό που παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται οι ορμόνες στο σώμα σας. Και οι επιστήμονες διατηρούν επιφυλάξεις για το πόσο αυτά είναι ασφαλή ιδιαίτερα για τα παιδιά και τα βρέφη.

Ποια είναι λοιπόν η απάντηση; Ίσως τα γυάλινα μπουκάλια…

usay.gr



Let's block ads! (Why?)


πηγη
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ