2019-06-16 11:05:19
Φωτογραφία για Θαν. Θεοχαρόπουλος: Στις 7 Ιουλίου οι πολίτες αποφασίζουν για τη ζωή τους
Στις 7 Ιουλίου οι πολίτες αποφασίζουν για τη ζωή τους, δηλώνει ο Υπουργός Τουρισμού και Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σημειώνει ότι στις εθνικές κάλπες οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν «αν στη χώρα θα εφαρμοσθεί ένα προοδευτικό ή ένα συντηρητικό σχέδιο», μεταξύ «Δεξιάς και οικογενειοκρατίας για λίγους ή της Αριστεράς και της κοινωνικής δικαιοσύνης για τους πολλούς».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος, υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθηνών, τονίζει ότι είναι στο χέρι των πολιτών «να μην φέρουν ξανά στο προσκήνιο όσους έβαλαν τη χώρα στην κρίση και να εμπιστευθούν όσους έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια για τη νέα πορεία της Ελλάδας». Αναφέρει ότι σε αντίθεση με τις ευρωεκλογές, «τώρα το βασικό κριτήριο θα είναι η καθημερινότητα τους» και σε αυτό το πλαίσιο προχωρά σε προγραμματική αντιπαράθεση των δύο σχεδίων, σημειώνοντας στο ΑΜΠΕ ότι μεταξύ άλλων στο «προοδευτικό σχέδιο» εντάσσεται περαιτέρω μείωση της ανεργίας και η περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού
. Κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι δεν θέλει να αποκαλύψει, όπως αναφέρει, ότι έχει «ταξική πολιτική εναντίον των φτωχών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων» και επικρίνει το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης «αρνείται ακόμα και το debate με τον κ. Τσίπρα, ενώ δεσμεύθηκε δημοσίως δύο βδομάδες μόλις πριν τις ευρωεκλογές». «Η Ν.Δ. σήμερα προσπαθεί να εγκλωβίσει τον ελληνικό λαό, χρέος μας είναι να το αποτρέψουμε», αναφέρει.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δηλώνει απολύτως δικαιωμένος για την επιλογή να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, «τον προοδευτικό πόλο της χώρας απέναντι στον συντηρητικό της Ν.Δ.». Επικρίνει το Κίνημα Αλλαγής για «βαθιά ανιστόρητη και μακριά από τον προοδευτικό κόσμο» θέση περί «στρατηγικής ήττας» του ΣΥΡΙΖΑ. «Μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ προχωράμε και στη νέα εποχή για μια σύγχρονη ισχυρή αριστερή προοδευτική παράταξη», τονίζει.

Με αφορμή τη συνεργασία του Σοσιαλιστικού Κόμματος με τους Podemos στην Ισπανία, ο κ. Θεοχαρόπουλος αναφέρει στο Πρακτορείο ότι «όπου η Σοσιαλδημοκρατία αποτέλεσε το δεκανίκι της Δεξιάς συρρικνώθηκε, ενώ όπου αποφάσισε να συμμετέχει σε προοδευτικές συμμαχίες με την Αριστερά, ωφελήθηκαν και οι προοδευτικές δυνάμεις και η κοινωνία. Για αυτό θα έπρεπε και το ΚΙΝΑΛ να αλλάξει θέση και να συνεισφέρει σε μία ευρεία προοδευτική συμμαχία. Αλλά δεν το βλέπω», σχολιάζει.

Ο Υπουργός σημειώνει ότι «ο τουρισμός αποτελεί εθνική υπόθεση και πως ήδη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία καταγράφεται αύξηση τουριστικών αφίξεων και εισπράξεων στην χώρα μας τους πρώτους μήνες του 2019 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2018. Επισημαίνει τον στόχο του «η τουριστική περίοδος να κυλήσει ομαλά στα σημερινά υψηλά επίπεδα, αλλά και να δρομολογηθούν όλες εκείνες οι ενέργειες που θα εξασφαλίσουν την ανάπτυξη μέχρι το και το τέλος της τουριστικής σεζόν».

Στις 7 Ιουλίου τι ακριβώς αποφασίζουν οι πολίτες; Τι τους καλείτε να επιλέξουν;

Αποφασίζουν για τη ζωή τους. Για το εάν η Προοδευτική Συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή η συντηρητική παράταξη της Ν.Δ. έχουν το όραμα, το σχέδιο, τη βούληση και την αποφασιστικότητα να αλλάξουν την Ελλάδα και τις διαχρονικές παθογένειες προς όφελος της κοινωνίας στη μεταμνημονιακή εποχή. Το διακύβευμα είναι αν στη χώρα θα εφαρμοσθεί ένα προοδευτικό ή ένα συντηρητικό σχέδιο. Είναι Αλέξης Τσίπρας ή Κυριάκος Μητσοτάκης για Πρωθυπουργός. Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της Δεξιάς και της οικογενειοκρατίας για λίγους ή της Αριστεράς και της κοινωνικής δικαιοσύνης για τους πολλούς. Είναι στο χέρι τους να μην φέρουν ξανά στο προσκήνιο όσους έβαλαν τη χώρα στην κρίση και να εμπιστευθούν όσους έβγαλαν την χώρα από τα μνημόνια για τη νέα πορεία της Ελλάδας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παρουσίασε το πρόγραμμά του. Βρισκόμαστε τρεις Κυριακές πριν από τις εθνικές κάλπες. Εκτιμάτε ότι είναι ικανός χρόνος ώστε να εμπεδωθεί στους πολίτες η προσπάθειά σας για προγραμματική αντιπαράθεση με τη Ν.Δ.;

Ο χρόνος μέχρι τις εκλογές είναι πυκνός πολιτικά. Επιλέξαμε άμεσα την προγραμματική αντιπαράθεση για να αναδειχθούν τα δύο σχέδια για τη χώρα. Στο δικό μας προοδευτικό σχέδιο εντάσσεται η περαιτέρω μείωση της ανεργίας με δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας εντός τετραετίας με έμφαση στους νέους, ώστε το επίπεδό της να βρεθεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν είτε τη Ν.Δ. που στη διακυβέρνησή της εκτόξευσε την ανεργία στο 27% είτε την Αριστερά που τη μείωσε στο 18%. Στο δικό μας προοδευτικό σχέδιο εντάσσεται η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 15% την επόμενη διετία (7,5% ανά έτος). Οι πολίτες έχουν να επιλέξουν μεταξύ της Δεξιάς που μείωσε τον κατώτατο μισθό και της Αριστεράς που ήδη τον αύξησε και τώρα εγγυάται την επαναφορά της αρμοδιότητας καθορισμού του στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους. Η Ν.Δ. σήμερα προσπαθεί να εγκλωβίσει τον ελληνικό λαό, χρέος μας είναι να το αποτρέψουμε.

Ακούμε καθημερινά τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. για «κρυφή ατζέντα» και προσπάθεια να αποκρύψει το πρόγραμμά της από τον κόσμο. Γιατί θεωρείτε ότι το κάνει αυτό ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Για να μην αποκαλυφθεί το σχέδιο του που όσο και να προσπαθούν να το κρύψουν συνεχώς το αποκαλύπτουν. Και αναφέρομαι σε όσα έχουν πει για επταήμερη εργασία, απολύσεις στο Δημόσιο, για το ασφαλιστικό, για την αντίθεσή τους, όπως είπε ο τομεάρχης εργασίας της Ν.Δ., για τις 120 δόσεις, για τη μείωση κοινωνικών δαπανών στην οποία θα προχωρήσουν, δηλαδή μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, για να εφαρμόσουν τη μείωση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου. Η Ν.Δ. έχει ταξική πολιτική εναντίον των φτωχών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων. Αυτή την πολιτική δεν θέλουν να αποκαλύψουν. Οι πολίτες όμως δεν έχουν κοντή μνήμη. Πριν από πέντε μόλις χρόνια ο κ. Μητσοτάκης ως αρμόδιος Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης προχώρησε σε χιλιάδες απολύσεις, άφησε την αξιολόγηση στην άκρη και προχώρησε σε ορισμό Διευθυντών με πελατειακά κριτήρια. Αντί για ανασύνθεση προχώρησε στην αποσύνθεση του κράτους. Αρνείται ακόμη και το debate με τον κ. Τσίπρα, ενώ δεσμεύθηκε δημοσίως δύο βδομάδες μόλις πριν τις ευρωεκλογές.

Οι κατηγορίες όμως του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει π.χ. 7ήμερη εργασία και οι σχετικές αναφορές του πάνω στις οποίες στηρίζονται οι κατηγορίες σας, είναι γνωστές ήδη πριν από τις ευρωεκλογές και οι πολίτες έδειξαν να μην ανησυχούν... Θεωρείτε ότι στις εθνικές θα πάνε στην κάλπη με αλλά κριτήρια;

Στις ευρωεκλογές πράγματι εμείς βάλαμε ένα δίλημμα στον ελληνικό λαό, αλλά αυτός επέλεξε να μας απαντήσει με ένα ισχυρό μήνυμα. Και αυτό γιατί οι ευρωεκλογές διαχρονικά αποτελούν πρόσφορο έδαφος για μηνύματα δυσαρέσκειας σε πτυχές της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής καθώς οι πολίτες θεωρούν ότι σε αυτές δεν κρίνεται η διακυβέρνηση της χώρας. Τώρα το βασικό κριτήριο θα είναι η καθημερινότητά τους, η παιδεία, η υγεία, το ασφαλιστικό, η αρμονική συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η εγκατάλειψη της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας της Ν.Δ. υπέρ μίας υγιούς επιχειρηματικότητας με κανόνες, που πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και που τώρα μπορούμε και θέλουμε να προωθήσουμε. Το κριτήριο θα είναι ποια κυβέρνηση, προοδευτική ή συντηρητική θέλουν για την επόμενη μέρα.

Τη στάση του Κινήματος Αλλαγής πώς την σχολιάζετε; Εσείς εξαρχής, όσο συμμετείχατε, προσπαθούσατε να διαφοροποιηθείτε από τη θέση περί «στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ» και μάλιστα πολλές φορές διαφοροποιηθήκατε με την ψήφο σας στη Βουλή και στα όργανα. Η ΔΗΜΑΡ νιώθει δικαιωμένη για την απόφασή της να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Απολύτως. Ο κόσμος της προοδευτικής παράταξης εκφράστηκε από το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το οποίο και καθόρισε ως τον προοδευτικό πόλο της χώρας απέναντι στον συντηρητικό της Ν.Δ. Η πολιτική του ΚΙΝΑΛ για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε στις ευρωεκλογές. Η θέση αυτή του ΚΙΝΑΛ είναι βαθιά ανιστόρητη και μακριά από τον προοδευτικό κόσμο. Μείναμε σταθεροί στις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς. 

Παραμείναμε σταθερά απέναντι στην επιλογή του Κινήματος Αλλαγής για σύμπλευση με τη Ν.Δ. Ψηφίσαμε την απλή αναλογική, τη διεύρυνση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, το σύμφωνο συμβίωσης και τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους με κατεύθυνση τον αναγκαίο διαχωρισμό των σχέσεων κράτους εκκλησίας και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ προωθήσαμε αυτές τις αριστερές προοδευτικές πολιτικές για τις οποίες είμαστε περήφανοι. Μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ προχωράμε και στη νέα εποχή για μια σύγχρονη ισχυρή αριστερή προοδευτική παράταξη.

Βλέπουμε στην Ισπανία το Σοσιαλιστικό Κόμμα να συνεργάζεται με το αριστερό κόμμα των Podemos. Με αφορμή αυτό τι μήνυμα θα στέλνατε στο Κίνημα Αλλαγής;

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας και ο Αρχηγός του Πέδρο Σάντσεθ αποφάσισαν εδώ και καιρό να στρίψουν το τιμόνι προς τα αριστερά. Η απόφαση αυτή επικρίθηκε έντονα από όσους θέλουν τη Σοσιαλδημοκρατία να παίζει συμπληρωματικό ρόλο σε συντηρητικές πολιτικές. Επιβραβεύθηκε όμως τελικά από τους προοδευτικούς πολίτες, οι οποίοι απαιτούν προοδευτικές συνεργασίες για να ηττηθεί η Δεξιά. Η Ισπανία δείχνει τον προοδευτικό δρόμο σε Ελλάδα και Ευρώπη, δρόμο τον οποίο χαράσσει στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας με την Προοδευτική Συμμαχία. Όπου η Σοσιαλδημοκρατία αποτέλεσε το δεκανίκι της Δεξιάς συρρικνώθηκε, ενώ όπου αποφάσισε να συμμετέχει σε προοδευτικές συμμαχίες με την Αριστερά, ωφελήθηκαν και οι προοδευτικές δυνάμεις και η κοινωνία. Για αυτό θα έπρεπε και το ΚΙΝΑΛ να αλλάξει θέση και να συνεισφέρει σε μία ευρεία προοδευτική συμμαχία. Αλλά δεν το βλέπω.

Έχετε αναλάβει το Υπουργείο Τουρισμού για σύντομο διάστημα, ωστόσο σε μια κομβική στιγμή, στο ξεκίνημα του καλοκαιριού. Πώς επιθυμείτε να το έχετε παραδώσει στις 7 Ιουλίου;

Ο τουρισμός αποτελεί εθνική υπόθεση. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα στην έναρξη της τουριστικής σεζόν και ο τουρισμός πρέπει να μείνει μακριά από τις μικροκομματικές σκοπιμότητες. Ήδη, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ και της Τράπεζας της Ελλάδος, καταγράφεται αύξηση τουριστικών αφίξεων και εισπράξεων στη χώρα μας τους πρώτους μήνες του 2019 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2018, με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται για ακόμα μία χρονιά στους πλέον περιζήτητους προορισμούς παγκοσμίως. Στόχος μας είναι η τουριστική περίοδος να κυλήσει ομαλά στα σημερινά υψηλά επίπεδα αλλά και να δρομολογηθούν όλες εκείνες οι ενέργειες που θα εξασφαλίσουν την ανάπτυξη μέχρι το και το τέλος της τουριστικής σεζόν.

Θα δώσετε την εκλογική μάχη ως υποψήφιος στον Νότιο Τομέα. Πώς θα συγκεράσετε τις απαιτήσεις που απορρέουν από την ιδιότητα σας ως Υπουργός, παράλληλα με τις απαιτήσεις της υποψηφιότητας σας στις βουλευτικές εκλογές;

Η άσκηση εφαρμοσμένης πολιτικής σε ένα πεδίο κρίσιμο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ειδικά για το Νότιο Τομέα της Αθήνας είναι απολύτως συμβατή με την ίδια τη φύση της πολιτικής, με τη δημοκρατία και τις εκλογές. Με τη δυνατότητα δηλαδή να συνομιλείς με τους πολίτες, να γνωρίζεις τα προβλήματά τους όχι θεωρητικά αλλά μέσα από την καθημερινή άσκηση πολιτικών και τελικά να πείθεις τους πολίτες για το προοδευτικό σχέδιο της Αριστεράς για ένα υγιές παραγωγικό μοντέλο απέναντι στο στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που κυριάρχησε στα χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. Στο πλαίσιο αυτό θα δώσω τη μάχη για τη νίκη της Αριστεράς απέναντι στη συντηρητική παράταξη στην περιοχή όπου ζω με την οικογένεια μου στη Β΄ Αθηνών στο Νότιο Τομέα.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ