2019-06-17 10:46:25
Φωτογραφία για Η Λευκάδα του ’80 σε άσπρο – μαύρο (Στο πανηγύρι της Παναγίας Φανερωμένης)
Μοναδικές και συγκλονιστικές εικόνες από το Μοναστήρι της Φανερωμένης αλλά και της Λευκάδας της δεκαετίας του ‘80. Ο ελαιώνας της Λευκάδας σε όλο το εύρος και τη μεγαλοπρέπειά τού. Οι ελιές -το ευλογημένο δέντρο της Λευκάδας- «έζησαν» τούτο το νησί σε δύσκολους καιρούς. Στη δεκαετία του ’80 ο ελαιώνας είχε δεχτεί ελάχιστες επεμβάσεις. Αγκάλιαζε ακόμα στοργικά την πόλη. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό ακόμα και για μας που η «ανάπτυξη» της πόλης έγινε στις μέρες μας.

Ο «θείος ελαιώνας» της Λευκάδας αποτελούνταν από υπεραιωνόβιες ελιές που φυτεύτηκαν με παρακίνηση των Ενετών το 1684. Αμέσως μόλις οι Ενετοί κατέλαβαν το νησί, υποχρέωσαν τους Λευκαδίτες να εντείνουν την ελαιοκαλλιέργεια. Μάλιστα, επέβαλαν αυστηρές κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφώνονταν με τη διαταγή και έδιναν αμοιβές (κίνητρα) για τη δεντροφύτευση των ελαιόδεντρων. Σε απογραφή που έγινε το 1770 προέκυψε ότι μέσα σε 86 χρόνια φυτεύτηκαν 44.169 ελαιόδεντρα.

Το μοναστήρι της Φανερωμένης ήταν τότε απλό και λιτό. Αποτελούνταν από ένα μόνο κτίριο. Τίποτα δεν φαίνεται να διαταράσσει την απόλυτη αρμονία του κτιρίου με το φυσικό περιβάλλον.

Στο πανηγύρι της Φανερωμένης, κατά την περιφορά της εικόνας της Παναγίας, το μέτρο, η λιτότητα, και η απλότητα, είναι φανερά. Η Λευκάδα της «αθωότητας»!

Άλλες εποχές Καίτη Κακαβούλη

* Για να δείτε όλες τις φωτογραφίες της Καίτης Κακαβούλη κάντε κλικ εδώ. 
Πηγή
paraklisi
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ