2019-06-17 16:32:37
Φωτογραφία για Συντάξεις χηρείας: «Τρέχουν» για να μαζέψουν τα λάθη στον υπολογισμό τους
Τα λάθη αφορούσαν κυρίως τα επιδόματα παιδιών που δεν ήταν δυνατόν να υπολογιστούν

σωστά αν δεν έμπαιναν νέες παράμετροι στο σχετικό λογισμικό

Λάθος έβγαιναν οι νέες αυξημένες συντάξεις χηρείας κατά τις δοκιμές της σχετικής εφαρμογής, με αποτέλεσμα το υπουργείο εργασίας να αναβάλει την καταβολή των διορθωμένων συντάξεων στα τέλη Μαΐου. Ο στόχος είναι οι συντάξεις να πιστωθούν αναδρομικά από το Μάιο και χωρίς λάθη, τουλάχιστον πριν από τις εκλογές, στα τέλη Ιουνίου.

Τα λάθη αφορούσαν κυρίως τα επιδόματα παιδιών που δεν ήταν δυνατόν να υπολογιστούν σωστά αν δεν έμπαιναν νέες παράμετροι στο σχετικό λογισμικό.

Ο νόμος για τις αλλαγές σε περίπου 45.000 συντάξεις χηρείας προβλέπει διπλή αύξηση. Κατά πρώτον αύξηση 40% καθώς ο δικαιούχος θα λαμβάνει το 70% της σύνταξης του θανόντος αντί του 50%. Μάλιστα η σύνταξη θα υπολογιστεί με βάση την παλαιά παροχή και όχι την επαναυπολογισμένη ,όπως όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου, κάτι που σημαίνει ότι δε θα υποστεί μειώσεις.


Η διπλή αύξηση ευνοεί περισσότερο τις συντάξεις με πάνω από 25 χρόνια ασφάλισης του δημοσίου και πρώην ΕΤΑΑ.

Ακόμα καταργείται το όριο ηλικίας των 55 ετών και ορίζεται ότι οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου θα καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικίας τους ακόμη και μετά την παρέλευση της 3ετίας.

Επίσης ο νόμος προβλέπει ότι τα παιδιά του θανόντος θα μπορούν να λαμβάνουν τη σύνταξη ακόμη και μετά την ενηλικίωσή τους και μέχρι τα 24 έτη ανεξάρτητα από το αν σπουδάζουν ή όχι, εφόσον δεν έχουν παντρευτεί.

Για τις περιπτώσεις χήρων που εργάζονται και μετά την τριετία χάνουν το 50% της σύνταξης, προβλέπεται ότι σε κάθε περίπτωση η σύνταξη δεν μπορεί να πέσει κάτω από το όριο των 360 - 384 ευρώ για 15 και 20 χρόνια ασφάλισης, αντίστοιχα.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Audi e-tron
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Audi e-tron
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ