2019-06-18 09:10:32
Φωτογραφία για Στα κάγκελα οι γιατροί του ΕΣΥ με τις νέες αποφάσεις Πολάκη για την απόκτηση ειδικότητας
Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Νέο επεισόδιο στο σήριαλ της “απόκτησης ιατρικής ειδικότητας” ανάμεσα σε Υπουργείο Υγείας και νοσοκομειακούς γιατρούς.

Αυτή τη φορά με αφορμή νέες υπουργικές αποφάσεις για την απόκτησηιατρικής ειδικότητας που φέρουν την υπογραφή του αναπληρωτή Υπουργού Παύλου Πολάκη και οι οποίες -καταγγέλλουν οι γιατροί- ελήφθησαν “πίσω από τις πλάτες τους” και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.

Κι όλα αυτά μάλιστα, ενώ ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, τους είχε διαβεβαιώσει, ότι πριν νομοθετήσει οποιεσδήποτε αλλαγές στον τομέα της ιατρικής εκπαίδευσης θα ενημέρωνε την ΟΕΝΓΕ, ώστε να λαμβάνονται οι αποφάσεις από κοινού για την ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης των γιατρών.

Δείτε επίσης: Νόμος του κράτους η βαθμολόγηση της ιατρικής ειδικότητας: Σε “αγωνιστικό ξεσηκωμό” οι γιατροί του ΕΣΥ

Οι γιατροί της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) δηλώνουν, ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τελικά νομοθετεί για τα θέματα της ιατρικής εκπαίδευσης με μόνο γνώμονα τις “αντιδραστικές κατευθύνσεις της ηγεσίας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ)”, ενώ οι πρόσφατες αλλαγές που επιχειρεί να προωθήσει “υπηρετούν την προσαρμογή του συστήματος εκπαίδευσης στις ανάγκες του εμπορευματοποιημένου συστήματος υγείας”.

ΟΕΝΓΕ: “Η εν κρυπτώ προώθηση Υπουργικών Αποφάσεων και η απαξίωση των γιατρών”

Πολύ πρόσφατα η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας νομοθέτησε -αιφνιδιαστικά και πάλι- τις πανελλαδικές εξετάσεις 4 φορές το χρόνο σε 2 εξεταστικά κέντρα και την καθιέρωση βαθμού στον τίτλο της ειδικότητας (μέτρο το οποίο ανεστάλη τελικά μετά τις αγωνιστικές αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών)
. Τώρα ήρθε η σειρά της “αξιολόγησης και της διαπίστευσης εκπαιδευτικών κέντρων πλήρους και μερικής χορήγησης ειδικότητας”.

Δείτε επίσης: Υποχωρεί το Υπ.Υγείας για τον βαθμό στις Πανελλαδικές εξετάσεις ιατρικής ειδικότητας

'Ετσι, με αποσπασματικές υπουργικές αποφάσεις τα εκπαιδευτικά κέντρα(τμήματα και μονάδες νοσηλευτικών ιδρυμάτων) κατηγοριοποιούνται σε μία σειρά ειδικότητες (γαστρεντερολογία, οφθαλμολογία, αναισθησιολογία), “με κριτήρια που καμία σχέση δεν έχουν με την ανάγκη της ουσιαστικής αναβάθμισης της εκπαίδευσης των νέων γιατρών”, υποστηρίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, αλλά “απεναντίας, υποβαθμίζουν και απαξιώνουν κλινικές και τμήματα με πολύχρονη εμπειρία, που αποδεδειγμένα έχουν αξιόλογο επιστημονικό έργο”.

Αντί δηλαδή για την αύξηση, την ανάπτυξη των τμημάτων και των κλινικών, την πλήρη στελέχωση τους με γιατρούς, τον εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού τους εξοπλισμού ώστε να χορηγούν πλήρη ειδικότητα, η κυβέρνηση προωθεί την υποβάθμιση και συρρίκνωση των εκπαιδευτικών κέντρων.

Οι γιατροί της Νίκαιας σχολιάζουν: “Η κυβέρνηση διαιωνίζει την κατηγοριοποίηση νοσοκομείων και τμημάτων σε «λινάτσες» (που θα διεκπεραιώνουν την πραγματική μάχιμη ιατρική στις πιο αντίξοες συνθήκες) και σε «κασμίρια» (που έχουν κανονίσει με τα «κονέ» τους να απαλλάσσονται από «ενοχλητικά» επείγοντα περιστατικά για να εξυπηρετούν απρόσκοπτα την ιδιωτική μεγαλοκαθηγητική πελατεία) αναγνωρίζοντας ως δήθεν «εκπαιδευτικά κέντρα» μόνο τα τελευταία”.

Ειδικευόμενοι απολύονται και στέλνονται σε άλλα νοσοκομεία για εκπαίδευση

Αποκορύφωμα της “τραγελαφικής κατάστασης”, όπως την χαρακτηρίζουν οι γιατροί της ΟΕΝΓΕ, που δημιουργούν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις, είναι τομπάχαλο που έχει δημιουργηθεί αυτές τις μέρες με τους ειδικευόμενους της οφθαλμολογίας, οι οποίοι απολύονται αιφνιδιαστικά από Νοσοκομεία όπου έχουν συμπληρώσει 2 ή 3 έτη ειδικότητας, και στέλνονται αναγκαστικά σε συγκεκριμένα ολιγάριθμα τμήματα (όπως Πανεπιστημιακά, Οφθαλμιατρείο Αθηνών κα) των οποίων οι επιστημονικοί υπεύθυνοι “αυτονόητα δηλώνουν ότι αδυνατούν να τους εκπαιδεύσουν λόγω της συσσώρευσης μεγάλου αριθμού ειδικευομένων στο καθένα από αυτά τα ολιγάριθμα τμήματα”.

Το νοσοκομείο της Νίκαιας ήταν από τα πρώτα που επλήγησαν από αυτά τα νέα μέτρα. Ειδικευόμενοι στην γαστρεντερολογία και την οφθαλμολογίαεκδιώχθηκαν στο τελευταίο έτος (4ο) της ειδικότητάς τους για να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους σε άλλες δημόσιες δομές.

Οπως καταγγέλλουν οι γιατροί της Νίκαιας:

Γαστρεντερολογία. Οι εγκέφαλοι της διαπλοκής διά υπογραφής Πολάκη «κανόνισαν» οι ειδικευόμενοι του νοσοκομείου μας να κάνουν στην διάρκεια της ειδικότητάς τους επί 8 (οκτώ) μήνες τους σκλάβους σε πανεπιστημιακούς καθηγητάδες που ούτε καν εφημερεύουν (!) στο επίσημο πρόγραμμα εφημερευόντων νοσοκομείων του υπουργείου Υγείας και του ΕΚΑΒ και που το επιστημονικό επίπεδο του δικού μας τμήματος δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα συγκριτικά με το δικό τους.

Οφθαλμολογία. Με παρόμοια μεθόδευση οι ειδικευόμενοι θα διώχνονται από το νοσοκομείο μας στο τελευταίο (4ο) έτος της ειδικότητας και θα στέλνονται όμηροι σκλάβοι στην δούλεψη συγκεκριμένων πανεπιστημιακών καθηγητάδων που ήδη διαμηνύουν «έχω άλλους 30 ειδικευόμενους, εδώ σε χειρουργείο όχι απλά δεν θα πλησιάσετε αλλά δεν το βλέπετε ούτε με κυάλια από απέναντι».

Στο ίδιο μήκος κύματος με την ΟΕΝΓΕ, τα μέλη της παράταξης ΑΡΣΙ του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας – Πειραιά, κάνουν λόγο για διαπλοκή, καθώς όπως λένε, η κυβέρνηση “κάνει τον «ντίλερ» συγκεκριμένων ιδιοτελών συμφερόντων, απαξιώνει πλήρως τους νέους γιατρούς μετατρέποντάς τους σε σκλάβους των κυκλωμάτων διαπλοκής, δίνοντας το μήνυμα να μην μείνει ούτε ένας πτυχιούχος ιατρικής στην χώρα και να αναγκαστούν να φύγουν όλοι και όλες για να κάνουν ειδικότητα στο εξωτερικό”. (...) “Το περιεχόμενο των υπουργικών αυτών αποφάσεων διαπιστωμένα συντάσσεται από το αντίστοιχο κύκλωμα,«σερβίρεται» προς το υπουργείο Υγείας μέσω του καθηγητού κ. Μάρκου προέδρου του ΚΕΣΥ και εκδίδεται μετά «αμάσητο» και «αβλεπί» σε ΦΕΚυπουργικής απόφασης με υπογραφή Πολάκη” αναφέρουν χαρακτηριστικά οι γιατροί της Νίκαιας.

Σύσσωμοι οι γιατροί απαιτούν από τους Υπουργούς Υγείας να προχωρήσουν άμεσα στην κατάργηση των υπουργικών αποφάσεων που δημοσιεύθηκαν τους τελευταίους μήνες και που δημιουργούν τεράστιο αδιέξοδο στην εκπαίδευση όχι μόνο των μελλοντικών ειδικευόμενων αλλά και των ήδη υπηρετούντων, ενώ η παράταξη της ΑΡΣΙ Νίκαιας καταλήγει στην ανακοίνωσή της:

“Ούτε ΝΤΡΟΠΗ ούτε ΦΙΛΟΤΙΜΟ λοιπόν αγαπητέ κ. Πολάκη.

Άντε τώρα να γράψεις πάλι καμιά μπούρδα στο φου μπου για το τι κακό θα πάθουμε αν «βγει η σατανική δεξιά». Τι ακριβώς παραπάνω θα πάθουμε, δηλαδή;”
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ