2019-06-18 10:50:40
Φωτογραφία για Ακιντζί: Οι Τουρκοκύπριοι θα υπερασπιστούν τα «νόμιμα δικαιώματα» τους
Τόσο η Βόρεια Κύπρος όσο και η Τουρκία θα υπερασπιστούν τα «νόμιμα δικαιώματά τους», μετά τις «μονομερείς» κινήσεις της Κύπρου για έρευνες υδρογονανθράκων ανοικτά της μεγαλονήσου, δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet ο Πρόεδρος του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως είπε σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα: «Θα λάβουμε μέτρα για να προστατεύουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας και να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα αυτό μέσω της ενεργοποίησης της διπλωματίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, λόγω των μονομερών δραστηριοτήτων γεωτρήσεων για αέριο στην περιοχή, είναι αναπόφευκτο και εμείς να ξεκινήσουμε γεωτρήσεις».

«Για να είσαι ισχυρός στο τραπέζι, πρέπει επίσης να είσαι ισχυρός στο πεδίο. Κανένας δεν θα πρέπει να περιμένει οι μονομερείς κινήσεις της Ελληνικής πλευράς να μείνουν αναπάντητες. Στόχος μου είναι η σταθερότητα στην περιοχή και στην Κύπρο να διασφαλιστεί με ειρηνικές κινήσεις, αντί για μια αυξημένη στρατιωτική δύναμη», δήλωσε ο κ. Ακιντζί.


«Όπως και σε όλον τον κόσμο, αυτό που χρειάζεται στην περιοχή μας είναι αντί να κλιμακώνονται οι εντάσεις και να αυξάνονται τα στρατιωτικά assets, να διασφαλίσουμε ένα ειρηνικό περιβάλλον, εδραιώνοντας σχέσεις που δημιουργούν αμοιβαίες οικονομικές εξαρτήσεις. Ελπίζω η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση να απομακρυνθεί από το λάθος της να ανοίξει λίγο την πόρτα σε ξένους στρατούς και να μην αφήσει την Τουρκική πλευρά χωρίς άλλη επιλογή από το να λάβει σταθεροποιητικά μέτρα», προειδοποίησε ο κ. Ακιντζί.

«Η Τουρκία, ως μια από τις χώρες με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, δεν θα πρέπει να εκδιωχθεί από την ενεργειακή εξίσωση. Η Τουρκία είναι μια χώρα που δεν μπορεί να είναι μπλοκαρισμένη από τις ίδιες της ακτές της. Λόγω αυτών των πραγματικοτήτων, δεν μπορεί να αναμένεται η Τουρκία και η Τουρκική Κύπρος να εγκαταλείψουν τα δικαιώματά τους στην περιοχή», πρόσθεσε.

ΑΜΠΕ/ΚΥΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ