2019-06-18 13:49:49
Φωτογραφία για Μαρία Παπασπύρου: Η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης μετακομίζει σε κτίριο με πισίνα
Αγώνας δρόμου για να ολοκληρωθεί η μετακόμιση πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου

στο νέο πολυτελές κτίριο με το ενοίκιο των €30.000 τον μήνα που θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι - Το προηγούμενο ενοίκιο ήταν €12.000 - Η κυρία Παπασπύρου σε απάντησή της επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ αλλά μιλά για... δίκη προθέσεων - Διαβάστε την ανταπάντηση από το Πρώτο ΘΕΜΑ

Το αφήγημα της απερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περί οριστικής εξόδου από τα μνημόνια φαίνεται ότι έχει πείσει απόλυτα τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου και γι’ αυτό μετακομίζει εσπευσμένα την υπηρεσία της σε κτίριο με πισίνα και ενοίκιο 30.000 ευρώ τον μήνα, ποσό που διστάζουν να πληρώσουν ακόμα και πολυεθνικές εταιρείες. Η κυρία Παπασπύρου εν μέσω προεκλογικής περιόδου κάνει κυριολεκτικά αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσει τη μετακόμιση της υπηρεσίας της στη νέα πολυτελή έδρα της πριν από τις 7 Ιουλίου.


Ενδεικτικό του κατεπείγοντος του πράγματος είναι το γεγονός πως στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τη μεταφορά του εξοπλισμού και του αρχείου της υπηρεσίας στην καινούρια διεύθυνση, η γενική επιθεωρήτρια παραδέχεται ότι «εκκρεμεί η υπογραφή της αντίστοιχης σύμβασης» μακροχρόνιας μίσθωσης του κτιρίου! Η κυρία Παπασπύρου, με τη γνωστή φιλική και οικογενειακή σχέση με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, είχε ενεργό συμμετοχή στην έρευνα για το σκάνδαλο της Novartis. Μετά τη συνταξιοδότησή της από το δικαστικό σώμα επελέγη από την κυβέρνηση για τη θέση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης.

Η ενίσχυση της υπηρεσίας στην οποία προΐσταται με πρόσθετο προσωπικό επέβαλε προφανώς την ανάγκη εύρεσης νέων γραφείων για να στεγάσουν τις δραστηριότητες της ανεξάρτητης αρχής. Το κτίριο βρέθηκε τελικά στην οδό Λένορμαν και τώρα γίνεται υπερπροσπάθεια να ολοκληρωθεί η μετακόμιση των γραφείων και των φακέλων πριν από τις εκλογές.

Γι’ αυτό και στις 5 Ιουνίου αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης η προκήρυξη «συνοπτικού διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών μεταφοράς για τη μεταστέγαση της Υπηρεσίας του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ)».

Αντικείμενο της σύμβασης αυτής, με προϋπολογισθείσα δαπάνη ύψους 30.000 ευρώ, «είναι η παροχή υπηρεσιών μεταφοράς, οι οποίες θα καλύψουν τις ανάγκες της μεταστέγασης του γραφείου του ΓΕΔΔ από το κτίριο επί της λεωφ. Κηφισίας 1-3 σε αυτό επί των οδών Λένορμαν και Αμφιαράου, στην Αθήνα, κτίριο για του οποίου τη μίσθωση έχει ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμός και εκκρεμεί η υπογραφή της αντίστοιχης σύμβασης». Με απλά λόγια, στο έγγραφο που φέρει την υπογραφή της κυρίας Παπασπύρου μια δημόσια υπηρεσία κάνει διαγωνισμό για να μετεγκατασταθεί σε κτίριο για το οποίο δεν έχει υπογράψει ακόμα τη σύμβαση ενοικίασής του!

Παραμονή των εκλογών η κυρία Μαρία Παπασπύρου επέλεξε να μετακομίσει άρον-άρον στο πολυτελές κτίριο χωρίς καν να έχει υπογράψει τη σύμβαση μίσθωσής του

Οπως αναφέρεται στην προκήρυξη με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την Παρασκευή 14 Μαΐου, η μεταφορά αφορά «α) Συσκευασία (δημιουργία δεμάτων ή τοποθέτηση σε χαρτοκιβώτια) φακέλων και εγγράφων, αποσυναρμολόγηση επίπλων, γραφείων, μηχανογραφικού εξοπλισμού, γραφειακού υλικού στο κτήριο επί της οδού Λ. Κηφισίας (2ος όροφος).

β) Φόρτωση και μεταφορά των αρχείων, επίπλων και λοιπού εξοπλισμού, την εκφόρτωση και μεταφορά των ανωτέρω στο κτίριο επί των οδών Λένορμαν και Αμφιαράου και γ) αποσυσκευασία και τοποθέτηση των αρχείων σύμφωνα με τις υποδείξεις των υπεύθυνων υπαλλήλων κάθε υπηρεσίας, τη μεταφορά και επανασυναρμολόγηση των επίπλων και του λοιπού εξοπλισμού σε χώρους που θα υποδεικνύονται από τους αρμόδιους υπαλλήλους». Η διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών ανέρχεται σε 15 ημερολογιακές ημέρες, που ξεκινούν με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Παράλληλα έχει συγκροτηθεί επιτροπή καταγραφής, χαρακτηρισμού και καταστροφής άχρηστου υλικού/εξοπλισμού, ενώ την περασμένη Τρίτη υπογράφηκε απόφαση για τη μεταφορά του τηλεπικοινωνιακού προγράμματος «Σύζευξις» στη νέα έδρα της υπηρεσίας.

Η επιλογή του κτιρίου επί των οδών Λένορμαν και Αμφιαράου προέκυψε κατά την επαναληπτική μειοδοτική δημοπρασία που έλαβε χώρα στο κτίριο της Κτηματικής Υπηρεσίας Αθηνών - Ανατολικής Αττικής, στις 22 Μαΐου. Το ανώτατο όριο μηνιαίου μισθώματος ορίζεται στο ποσό των 30.000 ευρώ και η διάρκεια της μίσθωσης στα 12 έτη. Νωρίτερα, στις 3 Μαΐου, η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης είχε υπογράψει τη σχετική απόφαση έγκρισης για την ανάληψη υποχρέωσης συνολικού ποσού 1.440.000 ευρώ για τα έτη 2020 έως 2023, ή αλλιώς 360.000 ευρώ τον χρόνο, “που αφορά τη μεταστέγαση της έδρας του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης”. Είχε προηγηθεί στις 7 Μαρτίου 2019 η μειοδοτική δημοπρασία για τον ίδιο θέμα με ανώτατο όριο μηνιαίου μισθώματος τις 25.000 ευρώ ή αλλιώς 300.000 ευρώ τον χρόνο, που όμως κρίθηκε άγονη καθώς δεν κατατέθηκε καμία προσφορά.

Το επταώροφο κτίριο, όπου θα μετεγκατασταθεί η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Η αρχιτεκτονική του ακολουθεί λιτές γραμμές με τον συνδυασμό του χάλυβα και γυαλιού να προσφέρει μοναδική πολυτέλεια. Είναι επενδεδυμένο με τούβλο, μαρμάρινες πλάκες και μπλε πλακάκια, ενώ στην πρόσοψή του οι σιδερένιες κατασκευές τονίζουν τον ιδιαίτερο σχεδιασμό του. Διαθέτει 5 ορόφους γραφείων, αίθουσα συνεδριάσεων, ενώ το κύριο χαρακτηριστικό του έβδομου ορόφου, εκτός των διευθυντικών γραφείων, είναι η εξωτερική πισίνα στη βεράντα με την εκπληκτική θέα στην Αθήνα ως αποτέλεσμα του ύψους και της θέσης του κτιρίου και το γαλάζιο της πισίνας εγγυώνται ένα ονειρεμένο εργασιακό περιβάλλον.

Το επταώροφο κτίριο, όπου θα μετεγκατασταθεί η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης είναι εντυπωσιακό και πολυτελές. Διαθέτει 5 ορόφους γραφείων, αίθουσα συνεδριάσεων ενώ το κύριο χαρακτηριστικό του έβδομου ορόφου, εκτός των διευθυντικών γραφείων, είναι η εξωτερική πισίνα στη βεράντα με την εκπληκτική θέα

Βέβαια, η ιστορία του κτιρίου αυτού είναι ταυτισμένη με τη λεγόμενη «φούσκα του Χρηματιστηρίου» και σημαδεύτηκε με τραγικό τρόπο. Η ανέγερση του ιδιόκτητου κτιρίου της Ipirotiki Software & Publications ξεκίνησε το 2001 και η ολοκλήρωση της μετεγκατάστασής της ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2004. Τον Απρίλιο του 2005 όμως, βρέθηκε νεκρός στα γραφεία της εισηγμένης εταιρείας ο βασικός της μέτοχος Χαρίλαος Μανιώτης φέροντας τραύμα από πιστόλι στον κρόταφο, με το όπλο να είναι δίπλα του. Η αυτοκτονία του αποδόθηκε από τις Αρχές σε οικονομικούς λόγους. Κατείχε τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της Ipirotiki ενώ ήταν εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Επιχειρώ» και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Αναγέννηση Αρτας.

Αξίζει να αναφερθεί πως το ενοίκιο που πληρώνει μέχρι σήμερα η υπηρεσία για τα γραφεία στην Κηφισίας είναι 12.000 ευρώ τον μήνα, συμπεριλαμβανομένων και των διαχειριστικών εξόδων. Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης επί της θητείας Λέανδρου Ρακιντζή επιτελούσε την αποστολή του με προσωπικό που δεν ξεπερνούσε τα 25 άτομα (ειδικοί επιθεωρητές και διοικητικοί υπάλληλοι), ενώ σήμερα στην υπηρεσία υπηρετούν περί τα 60 άτομα, με τον αριθμό τους να προβλέπεται να αυξηθεί έτι περαιτέρω, αφού με τροπολογία που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο διπλασιάζονται οι θέσεις των ειδικών επιθεωρητών και αυξάνεται και ο αριθμός των υπολοίπων υπαλλήλων που μπορούν να αποσπαστούν για την υποστήριξη του γραφείου.

Εχουν τη σημασία τους δε και οι πληροφορίες που κάνουν λόγο ότι στο παρελθόν προτάθηκε στην κυρία Παπασπύρου να μεταφερθεί η υπηρεσία στο κτίριο επί της Λεωφόρου Θηβών 196-198 στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη (πρώην κτίριο Καπνοβιομηχανίας Κεράνη), συνολικής επιφάνειας 42.300 τ.μ., που ανήκε τότε στο Δημόσιο, αλλά η ίδια απέρριψε την πρόταση.

Η απάντηση της Μαρίας Παπασπύρου

Σε δήλωσή της η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, αναφέρει τα εξής:

«Έχει πάψει να αποτελεί έκπληξη για την Υπηρεσία μας, καθώς έχει γίνει συστηματική πλέον η προσπάθεια δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων από πολύ συγκεκριμένους κύκλους συμφερόντων που έχουν τους δικούς τους λόγους να αντιστρατεύονται το έργο του Γενικού Επιθεωρητή και να επιθυμούν διακαώς την κατάργησή του.

Σε μία εποχή που τα πρωτοσέλιδα του Τύπου γεμίζουν από αναφορές σε σκάνδαλα και υποθέσεις διαφθοράς είναι παράξενο να ενοχλεί η ενδυνάμωση του μοναδικού ανεξάρτητου φορέα ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης. Το προβλεπόμενο προσωπικό έχει αυξηθεί από 37 σε 134 υπαλλήλους, ενώ παράλληλα σε μας εργάζεται μεγάλος αριθμός επιθεωρητών άλλων Σωμάτων στο πλαίσιο των μικτών κλιμακίων ελέγχου. Η μεταστέγαση του Γραφείου του ΓΕΔΔ είναι μία ανάγκη που έχει προκύψει και γίνονται προσπάθειες να καλυφθεί τα τελευταία δύο έτη, για τον πρόσθετο λόγο ότι η προηγούμενη ακριβή μίσθωση είχε λυθεί από το 2016 και γινόταν εξωσυμβατική χρήση του μισθίου. Επ’ αυτού είχε ενημερωθεί από τη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντα του ΓΕΔΔ η Κτηματική Υπηρεσία με έγγραφο από 26-2-2016.

Για τη διαδικασία μεταστέγασης έχουν τηρηθεί όλοι οι όροι νομιμότητας και έχει επιληφθεί αρμοδίως η Κτηματική Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών όπως ορίζεται στο νόμο. Η συγκεκριμένη Υπηρεσία, και όχι ο ΓΕΔΔ, προέβη σε κάθε σχετική νόμιμη ενέργεια όπως ο διαγωνισμός και η υπογραφή της Σύμβασης μίσθωσης.

Μετά από μακρά αναζήτηση, καθώς στην περιοχή του Κέντρου οι τιμές ανά τετραγωνικό ήταν απαγορευτικές (από 18-25 ευρώ ανά τ.μ.) και ύστερα από δύο διαγωνισμούς που διενεργήθηκαν, επιλέχτηκε κτήριο που βρίσκεται στο τέλος της οδού Λένορμαν στην περιοχή των Σεπολίων και στέγαζε στο παρελθόν άλλη Υπηρεσία του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Το ενοίκιο που θα καταβάλλεται είναι κατά πολύ φθηνότερο ανά τετραγωνικό μέτρο από αυτό που καταβαλλόταν μέχρι σήμερα και παρά τα υψηλότερα μισθώματα του παρελθόντος ποτέ δεν έγινε σχετική αναφορά στα ΜΜΕ επί του θέματος.

Ουδέποτε προτάθηκε στην Υπηρεσία μας κτίριο ιδιοκτησίας Δημοσίου ή άλλο προσφορότερο από αυτό που τελικά επελέγη. Ο πρώτος διαγωνισμός κρίθηκε άγονος, ενώ στο δεύτερο διαγωνισμό η τιμή ανήλθε σε 10 ευρώ ανά τ.μ. και εμφανίστηκε ο συγκεκριμένος μειοδότης που ήταν ο μοναδικός.

Οι αποφάσεις και οι ενέργειες της Κτηματικής Υπηρεσίας για τη μεταστέγαση όλο το προηγούμενο έτος έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να τις αναζητήσει. Παρά ταύτα δεν διατυπώθηκε καμία αντίρρηση σε όλα τα προηγούμενα στάδια της διαδικασίας ενώ το όψιμο ενδιαφέρον με επικέντρωση σε χαρακτηριστικά του κτιρίου που δεν είναι φυσικά προς χρήση, όπως η πισίνα, αγγίζει τα όρια του γελοίου. Το κτίριο δεν κατασκευάστηκε για αποκλειστική χρήση του Δημοσίου. Η πισίνα αυτή είναι άδεια και σφραγισμένη πάνω από 10 έτη, όπως ενημερωθήκαμε από τον ιδιοκτήτη, καθώς το κτίριο χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν από άλλη Υπηρεσία του ευρύτερου Δημόσιου τομέα γεγονός που αποσιωπήθηκε. Ούτε η φωτογραφία που παρουσιάζεται στην Εφημερίδα ανταποκρίνεται στην σημερινή πραγματικότητα, ούτε ο ΓΕΔΔ ερωτήθηκε όπως οι κώδικες δεοντολογίας της Δημοσιογραφίας επιβάλουν για να δώσει τις δέουσες απαντήσεις πριν το δημοσίευμα γεγονός που οδηγεί σε συμπεράσματά για την σκοπιμότητα του δημοσιεύματος.

Η Υπηρεσία θα μεταστεγασθεί άμεσα γιατί δεν μπορεί μετά την υπογραφή της σύμβασης να καταβάλλονται διπλά μισθώματα σε δύο κτίρια και να ζημιώνεται το δημόσιο.

Προκειμένου να απαντηθούν τα όποια επιπλέον ερωτήματα, θα κληθούν άμεσα οι δημοσιογράφοι να επισκεφθούν το νέο κτίριο του ΓΕΔΔ στα Σεπόλια και θα ακολουθήσει δελτίο τύπου με όλες τις λεπτομέρειες για τη στέγαση του ΓΕΔΔ από το 2003 έως σήμερα.

Θα προβούμε δε σε κάθε νόμιμη ενέργεια για τη διασφάλιση της Υπηρεσίας μας ώστε να αποκαλυφθούν οι προθέσεις όσων ενοχλούνται από την αρχή της συνέχειας στη Δημόσια Διοίκηση και χρησιμοποιούν ευτελείς ισχυρισμούς προκειμένου να θίξουν το θεσμό του ΓΕΔΔ και την κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του».

Η ανταπάντηση από το Πρώτο ΘΕΜΑ

Για το συγκεκριμένο δημοσίευμα μας και τη μακροσκελέστατη «απολογητική» δήλωση της κ. Παπασπύρου, έχουμε να απαντήσουμε τα εξής:

1.Δεν γράψαμε ούτε ένα «και» χωρίς στοιχεία, τα οποία και η ίδια η υπηρεσία σας έχει αναρτήσει στον ιστότοπό σας, αλλά και στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.

2. Δημοσιεύσαμε το θέμα γιατί θεωρήσαμε πως, όταν μια Δημόσια αρχή αποφασίζει να τριπλασιάσει το μίσθωμα που πλήρωνε μέχρι τώρα, αν μη τι άλλο - και δεδομένων των συνθηκών που βιώνουμε όλοι λόγω της οικονομικής κρίσης - είναι είδηση.

3. Από την απάντηση της κ. Παπασπύρου, καταλαβαίνουμε ότι τα 30.000 ευρώ τον μήνα ήταν τελικά «ευκαιρία» αν συγκριθεί με τις τιμές που επικρατούν στο κέντρο της Αθήνας και στην Κηφισίας. Σωστά. Αν δε συγκριθούν με τις τιμές ενοικίων στη Βασιλίσσης Σοφίας και στο Σύνταγμα, τότε κι αν είναι «ευκαιρία»!

4. Στο δημοσίευμα μας, πουθενά δεν υπαινιχθήκαμε ότι δεν τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Σαφώς και όλα έγιναν όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία.

5. Μόνο που η κείμενη νομοθεσία δεν θα μπορούσε να προβλέψει τον χρόνο μετακόμισης μιας οιασδήποτε υπηρεσίας. Αυτή ορίζεται από τους διοικούντες την κάθε υπηρεσία. Κι αυτό είναι που δημιούργησε πρόσθετο προβληματισμό. Γιατί μέσα στην προεκλογική περίοδο (ευρωεκλογές και περιφερειακές) επισπεύθηκαν οι διαδικασίες του δεύτερου διαγωνισμού, μια και ο πρώτος με οροφή στο μίσθωμα τα 25.000 ευρώ κηρύχθηκε άγονος;

6. Η προκήρυξη και η περιγραφή των απαιτήσεων του κτηρίου σε τετραγωνικά μέτρα, ήταν αυστηρά περιοριστική για άλλους ενδιαφερόμενους. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς συνέπεσε και ήταν τόσο «πανομοιότυπη» και τις δυο φορές;

7. Και επίσης, γιατί αυτή η σπουδή να μετακομίσει η ΓΕΔΔ σε χρόνο dt, πριν καν υπογραφούν τα συμβόλαια με τον εκμισθωτή και μάλιστα πριν από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου; Θα άλλαζε τίποτα αν η μετακόμιση γινόταν για παράδειγμα στις 15 Ιουλίου;

8. Τέλος, θα περιμένουμε κι εμείς με αγωνία να δούμε τις νόμιμες ενέργειες της κ. Παπασπύρου, από τις οποίες θα «αποκαλυφθούν οι προθέσεις όσων ενοχλούνται και χρησιμοποιούν ευτελείς ισχυρισμούς για να θίξουν το θεσμό…» . Αν μη τι άλλο, ευελπιστούμε να μας αναγνωριστεί η συμβολή στην αποκάλυψη αυτών των «σκοτεινών …κέντρων»!

Η προσπάθεια της Γενικής Επιθεωρήτριας Διοίκησης κ. Παπασπύρου να επιρρίψει ευθύνες σε «συγκεκριμένους κύκλους συμφερόντων που αντιστρατεύονται το έργο της Ανεξάρτητης Αρχής και επιθυμούν την κατάργησή της» προφανώς και δεν μας εκπλήσσει και ούτε φυσικά μας αφορά.

Τα τελευταία χρόνια, όλες οι αρχές ανεξάρτητες αλλά και εξαρτημένες από το κράτος, όλα τα υπουργεία και οι δημόσιοι οργανισμοί, παίρνοντας το παράδειγμα της κυβέρνησης, φαντασιώνονται παντού εχθρούς και σκοτεινά συμφέροντα.

Λες και εξυφαίνεται μια τεράστια δολοπλοκία από σκοτεινούς συνωμότες που θέλουν να ανακόψουν το όραμα και το έργο όλων αυτών των σπουδαίων ανθρώπων που ήρθαν για να βάλουν τάξη στη χώρα και να καθαρίσουν το σάπιο και διεφθαρμένο χθες!

Από όλους αυτούς τους κατ’επάγγελμα συνωμοσιολόγους, δεν περνάει καν από το μυαλό ότι η δημοσιογραφία μπορεί να κινείται και χωρίς πάτρωνες και υποβολείς.

Ας είναι όμως. Έχουμε συνηθίσει όλα αυτά χρόνια στις αναίτιες και επί της ουσίας άσκοπες επιθέσεις από οιοδήποτε «κέντρο εξουσίας» μπορεί να φανταστεί κανείς και δεν πτοούμαστε πλέον. Ειδικά αυτή την περίοδο.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ