2019-06-19 08:10:11
Φωτογραφία για Τα 70 χρόνια από της ιδρύσεώς της γιόρτασε η Ε΄Μοίρα Καταδρομών Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη

ΤΑ 70 χρόνια από της ιδρύσεώς της, γιόρτασε χθες Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019, η Ε΄ Μοίρα Καταδρομών Δράμας με μια σεμνή τελετή και πλήθος κόσμου που παρέστη στην εκδήλωση.

Στην τελετή παραβρέθηκαν οι βουλευτές Δράμας κ.κ. Καραγιαννίδης, Κυριαζίδης, Κεφαλίδου, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της Δράμας, καθώς και παλαιότεροι υπηρετούντες στη Μονάδα Καταδρομών.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, έγινε αναφορά των πεσόντων της Ε΄ Μοίρας Καταδρομών στις πρώτες μάχες στις οποίες κλήθηκε να πολεμήσει, το 1949, το έτος ίδρυσής της.

Στη συνέχεια, ο διοικητής αντισυνταγματάρχης κ. Χρήστος Βουτσκόγλου, ανάγνωσε την Ημερήσια Διαταγή της Μονάδος της 14ης Ιουνίου 2019, αναφερόμενος στην ίδρυση της Μοίρας.

Όπως είπε, η Ε΄ Μοίρα αριθμεί 70 χρόνια λειτουργίας της, από την ίδρυσή της στις 11 Απριλίου 1949 στη Βουλιαγμένη Αττικής συγκροτήθηκε για πρώτη φορά η Ε΄ Μοίρα Καταδρομών, προκειμένου να εκπαιδευτεί ταχέως και να λάβει μέρος στις επιχειρήσεις εκείνης της ταραγμένης περιόδου.


«Συγκροτηθείσα από νεοσύλλεκτους οπλίτες της 10ης ΕΣΟ και από πυρήνες των Α΄ Β΄ Γ΄ και Δ΄ Μοιρών Καταδρομών, υπό την αξιοθαύμαστη διοίκηση του πρώτου διοικητή ταγματάρχη Πεζικού Μαλικιώτη Ιωάννη, η Μοίρα, μετά από σύντομη εκπαίδευση 40 μόλις ημερών, εισέρχεται στις επιχειρήσεις στις 21 Μαΐου 1949. Η συμμετοχή της στις επιχειρήσεις στο Πήλιο, στον Όλυμπο, στην Πίνδο, στο Καϊμακτσαλάν, στο Βίτσι, στο Γράμμο και την Εύβοια, προκάλεσε το θαυμασμό όλων».

Σε άλλο σημείο ο αντισυνταγματάρχης κ. Βουτσκόγλου, επεσήμανε ότι «Τα σύμβολα της Ε΄ Μοίρας Καταδρομών, καλούμαστε να διατηρήσουμε ανέπαφα και απαραβίαστα εμείς οι επιζώντες, οι πολεμιστές τους, μνήμονες της οφειλής προς τούτους. 1949-2019˙ 70 χρόνια μιας βαριάς κληρονομιάς. Μιας κληρονομιάς που καλούμαστε εμείς οι νεότεροι να τιμήσουμε και να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας. Των γενναίων εκείνων ανδρών που έθεσαν την πατρίδα υπεράνω εαυτόν.

 

Εμείς οι σύγχρονοι πολεμιστές, απόγονοι των ένδοξων προγόνων μας, εγγυούμαστε ότι θα είμαστε άξιοι συνεχιστές της ένδοξης ιστορίας που χάραξαν οι ηρωικοί νεκροί μας. Φορώντας το τιμημένο πράσινο μπερέ μας, και με οδηγό το ρητό, ο Τολμών Νικά, συνεχίζουμε την σκληρή και επίπονη εκπαίδευση και διαβεβαιώνουμε πως κάθε εχθρός που θα δοκιμάσει να υπονομεύσει την ακεραιότητα της πατρίδας μας, θα νιώσει την δύναμη της Ε΄ Μοίρας Καταδρομών».

Με το πέρας της ομιλίας του διοικητής της Ε΄ Μοίρας Καταδρομών, ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον διοικητή της 1ης Μεραρχίας Πεζικού υποστράτηγο κ. Σάββα Κολοκούρη και στη συνέχεια αποδόθηκε τιμητική πλακέτα σε παλαιότερους διοικητές της Μοίρας Καταδρομών, ως ελάχιστη τιμή στο πρόσωπό τους για τις υπηρεσίες που πρόσφεραν.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο διοικητής της Μοίρας Καταδρομών, τίμησε με ένα μετάλλιο τους διατελέσαντες διοικητές της Ε΄ Μοίρας:

Αντιστράτηγος ε.α. Δημητρακάκης Πασχάλης.

Αντιστράτηγος ε.α. Καλπάκης Αθανάσιος.

Υποστράτηγος ε.α. Καρδάρας Ηλίας.

Ταξίαρχος α.ε. Ασλανίδης Μιχαήλ (παρέλαβε το μετάλλιο και για τον αδελφό του Αντιστράτηγο ε.α. Ασλανίδη Ιωάννη).

Συνταγματάρχης ε.α. Καρυπίδης Αλέξανδρος.

Αντιστράτηγος ε.α. Πανέτος Κωνσταντίνος.

Συνταγματάρχης Πεζικού Ελευθεριάδης Ανέστης.

Αντισυνταγματάρχης Πεζικού Φωτινόγλου Αθανάσιος.

Με το πέρας της τελετής, ακολούθησε επίδειξη οπλικών συστημάτων της Ε΄ Μοίρας Καταδρομών.

ΠΗΓΗ: https://www.proinos-typos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ