2019-06-19 19:00:15
Φωτογραφία για Τουρκία: «1η Ιουλίου θα αρχίσει γεωτρήσεις και το πλοίο Γιαβούζ» - Το στέλνουν Καστελόριζο;
"Καζάνι" που "βράζει" η Αν. Μεσόγειος με την Αγκυρα να αποκαλύπτει πως την 1η Ιουλίου θα αρχίσει υποθαλάσσιες γεωτρήσεις και το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «Γιαβούζ».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φετίχ Ντονμέζ όπως μεταδίδει η κρατική τουρκική τηλεόραση TRT , δημοσιοποιώντας ένα απόσπασμα της συνέντευξης του που θα μεταδοθεί σήμερα.

Το Γιαβούζ σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσει το ταξίδι του αύριο με κατεύθυνση την Ανατολική Μεσόγειο.

Χθές ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι το πρώτο γεωτρύπανο, το «Πορθητής», έχει αρχίσει γεώτρηση ανοιχτά της Πάφου- αν και η δήλωση ελέγχεται κατά πόσον ανταποκρίνεται στην αλήθεια, αφού ήδη οι εταιρείες και οι εξειδικευμένοι μηχανικοί εγκαταλείπουν το Φατίχ- γεώτρηση που γίνει στο δυτικό τμήμα της ΑΟΖ της Κύπρου. Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Ντονμέζ η γεώτρηση έχει ξεπεράσει σε βάθος τα 3.000 μέτρα.

Το δεύτερο πλοίο, το «Γιαβούζ», αναμένεται να αρχίσει τις έρευνες ανατολικά του νησιού, σε ύδατα που υποτίθεται ότι έχει «παραχωρήσει» για έρευνες το ψευδοκράτος.

Υπάρχουν ωστόσο φήμες πως η Άγκυρα μπορεί να κλιμακώσει την προκλητικότητά της ,στέλνοντας το σκάφος μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου.

Μια τέτοια ενέργεια θα ήταν ευθεία ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και την επιρροής του Καστελόριζου στην οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ και θα συνιστούσε ευθεία προσβολή της Ελλάδας και των ελληνικών συμφερόντων.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει γεωτρήσεις στο Καστελόριζο.

Με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις το Συμβούλιο των Eυρωπαίων ΥΠΕΞ παρέτεινε χθες το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ενώ στην σύνοδο κορυφής αύριο, θα συζητηθούν και πρακτικές κυρώσεις που θα υπάρχουν ενδεχομένως σε βάρος της γειτονικής χώρας, όπως ζητούν η Αθήνα και η Κύπρος.

Την ίδια ημέρα το τουρκικό Ναυτικό θα διενεργήσει άσκηση με πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Μετατρέπουν το παράνομο αεροδρόμιο στο Λευκόνοικο σε αεροπορική βάση

Τη χρήση του παράνομου αεροδρομίου στο κατεχόμενο Λευκόνοικο για στρατιωτικούς σκοπούς αποφάσισε το «υπουργικό συμβούλιο» του ψευδροκράτους επιβεβαιώνοντας έτσι το ρεπορτάζ του pronews.gr.

Στη διαδικτυακή εκπομπή του Χαμπέρ Κίπρις το πρωί, ο «υπουργός εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι το αεροδρόμιο αυτό θα χρησιμοποιείται για περιορισμένες και καθορισμένου τύπου πτήσεις εκπαιδευτικής φύσεως ή για ασκήσεις αλεξιπτωτιστών.

Αυτό θα γίνει με άδεια του «τμήματος πολιτικής αεροπορίας», ανέφερε λέγοντας ότι για να υλοποιηθεί η απόφαση θα πρέπει να γίνουν και κάποια έργα υποδομής εκεί.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ