2019-06-19 22:10:06
Φωτογραφία για Αττική: Οι 170 κατάλληλες και οι 47 ακατάλληλες παραλίες για το 2019
Τις παραλίες της Αττικής που είναι φέτος κατάλληλες για κολύμβηση και αυτές που είναι ακατάλληλες και πρέπει να αποφεύγονται παρουσίασε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών. Το ΠΑΚΟΕ πήρε 217 δείγματα από πολύ γνωστά ή λιγότερο γνωστά μέρη κολύμβησης όπου πηγαίνουν χιλιάδες λουόμενοι. Με βάση τις αναλύσεις που έγιναν 170 παραλίες, το 78,34% έχει νερά που θεωρούνται κατάλληλα για κολύμβηση.

Υπάρχουν όμως και 47 μέρη κολύμβησης (το 21,66%) που είναι ακατάλληλα. Οι παράγοντες που εξετάστηκαν στην έρευνα του ΠΑΚΟΕ είναι τα κολοβακτηρίδια, οι εντερόκοκκοι, το E-coli, φυσικοχημικές παράμετροι όπως απορρυπαντικά, ορυκτέλαια, φαινόλες και μη εργαστηριακά εκτιμώμενες οπτικές παράμετροι όπως χρώμα, επιπλέοντα αντικείμενα, θολερότητα.

Την έρευνα διεξήγαγε το ΠΑΚΟΕ, όπως λέει, στα πιστοποιημένα εργαστήριά του τον Μάιο, αν και θα μπορούσε να πει κανείς ότι η ακαταλληλότητα των νερών θα έπρεπε να μετρηθεί σε ημέρες και μήνες αιχμής.


Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δει κανείς τη λίστα, να κρίνει και να συγκρίνει τις παραλίες αλλά και να προβληματιστεί για το αν τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής, αν λαμβάνονται μέτρα από σπίτια και καταστήματα που βρίσκονται κοντά στις παραλίες, αν οι χερσαίες και οι άλλες πηγές ρύπανσης της παράκτιας ζώνης μπορούν να αποφευχθούν.

Και οι πολίτες θα πρέπει να ψάξουν ακόμη περισσότερο για τα αποτελέσματα που αφορούν τα νερά που επιλέγουν για να κολυμπήσουν, κάνοντας αν χρειαστεί και δικές τους αναλύσεις.

Κι αυτό γιατί υπάρχουν ακατάλληλες παραλίες που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί διότι είναι πασίγνωστες και ιδίως τα Σαββατοκύριακα γίνεται κυριολεκτικά χαμός από τον κόσμο.

Μάλιστα, στις ακατάλληλες ακτές περιλαμβάνονται και 18 παραλίες που το 2019 διακρίθηκαν με «Γαλάζια Σημαία».

Πιο συγκεκριμένα, οι παραλίες της Αττικής που πήραν «Γαλάζια Σημαία» και επιτρέπονται για βουτιές είναι: Νέα Μάκρη – ΜπρεξίζαΑνάβυσσος, Σαρωνίδα – Μαύρο ΛιθάριΑνάβυσσος, Σαρωνίδα – Eden BeachΣχινιάς – «Καράβι»Μαραθώνα – Όλες οι ελεύθερες παραλίες που δεν χρειάζονται εισιτήριοΑντίθετα, ο Ωρωπός και οι παρακάτω παραλίες κρίθηκαν ακατάλληλες:Δήλεσι (ψαροταβέρνα Μπακλάκος)Ωρωπός – παραλία ΧαλκούτσιΩρωπός – ΦάροςΩρωπός – ΑλκυονίςΚάλαμος – Hotel Kalamos (Αγ. Απόστολοι)Ζούμπερι -Divers Club Cafe ΑΚΖούμπερι La Costa ClubΖούμπερι – Cafe ΖούμπερηςΖούμπερι – Ποσειδώνος 29Νέα Μάκρη – ΔωδώνηΝέα Μάκρη – Μπρεξίζα (Γαλάζια Σημαία)Οι ακατάλληλες παραλίες στην ακτογραμμή από Πειραιά έως ΒούλαΠειραϊκήΜεταξάΦλοίσβος (πινακοθήκη)Αλιμος Bikini BeachΑλιμος (79 παραλιακής)Βούλα (Νηρέως)

Στην ακτογραμμή που εκτείνεται από τη Βάρκιζα έως και το Λαύριο ακατάλληλες για κολύμβηση κρίθηκαν οι εξής παραλίες:

Βάρκιζα (σημείο μπάσκετ/τένις)Βάρκιζα – πλατεία ΒάρκιζαςΆγιος Νικόλαος (οργανωμένη παραλία στη Ανάβυσσο)Όρμος Καταφυγή (το 2018 ήταν κατάλληλη)Eden ResortΜαύρο ΛιθάριΡέμα ΣαρωνίδαςΛαύριο – Παιδική Κατασκήνωση «Ξέγνοιαστο Μελίσσι»

Δείτε αναλυτικά τις παραλίες στο pakoe.gr 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ