2019-06-20 11:22:52
Φωτογραφία για Κουφοντίνας: Γιατί είπε «όχι» στο αίτημα χορήγησης άδειας η εισαγγελέας Βόλου
Συνεδριάζει αύριο το δικαστικό συμβούλιο Βόλου για τον Κουφοντίνα – Πρώτο εισαγγελικό «όχι» στο αίτημα για άδεια από την εισαγγελία

«Όχι» στο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για χορήγηση τακτικής άδειας, εισηγείται προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο Βόλου η αρμόδια εισαγγελέας. Η απορριπτική εισαγγελική εισήγηση έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να αναιρέσει προηγούμενο βούλευμα που δεν είχε εγκρίνει το αίτημα πολυισοβίτη της «17Ν» για χορήγηση τακτικής άδειας, της 7ης κατά σειρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια εισαγγελική αρχή του Βόλου εισηγείται την απόρριψη του αιτήματος του «Λουκά» της «17Ν» για χορήγηση άδειας, επικαλούμενη το γεγονός ότι σε βάρος του συγκεκριμένου κρατούμενου είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απλή συνέργεια (δια ψυχικής συνδρομής) σε στάση κρατουμένων.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληρηφορίες, η αρμόδια εισαγγελέας επισημαίνει ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας, καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια, δεν πληροί τους τυπικούς όρους για να λάβει άδεια. Ως εκ τούτου – σύμφωνα με την εισαγγελική εισήγηση - το δικαστικό συμβούλιο θα πρέπει να απορρίψει το σχετικό αίτημά του «Λουκά» της «17Ν», χωρίς να εξετάσει αν ο συγκεκριμένος κρατούμενος πληροί τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.


Την τελική απόφαση πάντως επί του αιτήματος του Δημήτρη Κουφοντίνα, θα την λάβει αύριο Παρασκευή το δικαστικό συμβούλιο Βόλου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του.

Η αναίρεση

Πάντως, το εισαγγελικό «όχι» στο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για χορήγηση άδειας εξόδου του από τις φυλακές, έρχεται λίγο μετά την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου. Με την απόφαση αυτή το Ανώτατο Δικαστήριο αναίρεσε το βούλευμα με το οποίο είχε απορριφθεί το σχετικό αίτημα για χορήγηση άδειας του «Λουκά» της «117Ν». Μάλιστα, μετά την αναίρεση του βουλεύματος από τον Άρειο Πάγο ο Δημήτρης Κουφοντίνας ανακοίνωσε ότι σταματά την απεργία πείνας που είχε ξεκινήσει από τις αρχές του περασμένου Μαΐου.

Ο Άρειος Πάγος και συγκεκριμένα το ΣΤ΄ Τμήμα του, αναιρώντας το βούλευμα είχε κρίνει ότι κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί σε περισσότερες από μία φορά ισόβια, έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν τακτικές άδειες εξόδου τους από τη φυλακή.

Οι αρεοπαγίτες υιοθέτησαν, τότε, την εισήγηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, η οποία και είχε ασκήσει αναίρεση στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών του Βόλου. Η κ. Ξένη Δημητρίου είχε την άποψη ότι και ο Κουφοντίνας πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις του νόμου για να λάβει άδεια.

Τελικά, το ΣΤ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την εισήγηση της κυρίας Δημητρίου και αναίρεσε το βούλευμα κρίνοντας μεταξύ άλλων ότι στην έννοια του σωφρονισμού δεν περιλαμβάνεται η καθ' οιονδήποτε τρόπο ιδεολογική μεταστροφή του κατάδικου.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ