2019-06-21 08:00:48
Φωτογραφία για Κως: Νησί για ψαγμένες παρέες
Με κανέναν τρόπο δεν θα λέγαμε ότι η Κως δεν είναι ένα νησί δημοφιλές. Σε κάποιους κύκλους, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ‘λατρεία’. Κι όμως, σε σχέση με άλλα νησάκια, δεν φαίνεται να μονοπωλεί το ενδιαφέρον του Έλληνα που σχεδιάζει τις διακοπές του. Είναι ένας προορισμός ιδιαίτερος, σαγηνευτικός… και αρκετά ψαγμένος. Και άκρως, άκρως νεανικός.

Για την πλούσια (προ)ιστορία του, δεν θα σου πούμε πολλά. Θα σου πούμε, όμως, μερικά από τα πιο τέλεια πράγματα που μπορείς να κάνεις στο νησί για να περάσεις ά-ψο-γα.

Κατ’ αρχάς, να πιεις. Επειδή στην Κω όλα είναι χαλαρά, ο χρόνος κυλάει λίγο αργά, και οι μπύρες κατεβαίνουν σαν το νεράκι. Άνοιξε τώρα κι εσύ μία, και πάμε να μάθουμε τα πάντα: τι θα δεις, πού θα κολυμπήσεις, πού θα φας και πού θα πιεις, και πού θα μείνεις.

Α, και μια σημείωση πριν ξεκινήσουμε: Όπως στα περισσότερα νησιά, το να έχεις αυτοκίνητο είναι πολύ μεγάλο ατού. Αν δεν έχεις, όμως, να ξέρεις πως οι συγκοινωνίες του νησιού είναι άκρως οργανωμένες και δεν θα αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα.


*Θα πας στο Ασκληπιείο, για να ρίξεις μια ματιά στα αρχαία θεμέλια του ναού και να τιμήσεις τον τόπο που έδωσε στον κόσμο τον Ιπποκράτη. Δεν απέχει πολύ από την πόλη, και ο χώρος είναι πανέμορφος, γεμάτος κυπαρίσσια. Και μας βλέπεις ότι βάλαμε την αρχαιολογία πρώτη-πρώτη, επειδή – ακόμα κι αν λατρεύεις την αρχαιολογία – στις διακοπές θες να ξεκουραστείς. Συνεπώς, μια ωραία βόλτα στον χώρο, μια ανανεωμένη αίσθηση αγάπης για το παρελθόν, και φύγαμε για (περισσότερες) μπύρες.

*Ξέρεις τι είναι σούπερ χαλαρωτικό; Τα θερμά λουτρά. Και η Κως έχει θερμά λουτρά που προσελκύουν συνεχώς κόσμο. Βρίσκονται νοτιοανατολικά, στα 13 χιλιόμετρα περίπου από την πόλη. Η θερμοκρασία των νερών βρίσκεται ανάμεσα στους 30 με 50 βαθμούς, που σημαίνει ότι οι Θέρμες θα κάνουν θαύματα για τα δερματικά, ρευματικά, αρθριτικά – είτε έχεις, είτε όχι – και ότι επίσης αν παραμείνεις λίγο περισσότερο, μπορεί να έχεις και κάποια θρησκευτική εμπειρία. Ποτέ δεν ξέρεις. Και, αν μη τι άλλο, αν είναι να ζήσεις θρησκευτική εμπειρία σε νησί, καλύτερα να σου συμβεί αραχτός σε ένα λουτρό, παρά… δεν ξέρουμε, μπουσουλώντας στο λιοπύρι, ονόματαδελέμε, υπολήψεις δε θίγουμε. Επίσης, θα σου προτείνουμε να πας βράδυ, επειδή φαντάσου πόσο καλύτερο γίνεται όλο αυτό κάτω από έναν πεντακάθαρο ουρανό γεμάτο αστέρια *Θα περάσεις μια βόλτα και από την παλιά πόλη, για να χαζέψεις την ωραία αρχιτεκτονική, ένα πολύ ενδιαφέρον μείγμα ιταλικής και οθωμανικής παράδοσης που της δίνει την ιδιαίτερη ταυτότητά της. Εκτός από αυτό, όμως, εδώ υπάρχουν άπειρα μαγαζάκια για να περάσεις χαλαρά τον χρόνο σου, είτε θέλεις καφέ, είτε φαγητό. Α, και πολλά ψώνια, αν αυτό είναι κάτι που σε ενδιαφέρει.

*Αξίζει να περάσεις μία βόλτα και από το Κάστρο της Νερατζιάς, με την τεράστια (και πονεμένη) ιστορία του. Έχει όμορφη θέα, ενδιαφέροντα εκθέματα και, όπως θα έχεις καταλάβει μέχρι τώρα, είναι το δεύτερο πράγμα που σου προτείνουμε που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ‘ψυχαγωγία’ και όχι απλή, αγνή, καλοκαιρινή διασκέδαση. Επειδή νοιαζόμαστε και για την διαπαιδαγώγησή σου. Εντάξει, πάμε τώρα πίσω σε μπύρες.

*Bar street, που λες. Έτσι το ονομάζουν και οι ντόπιοι, στα αγγλικά. Και δεν είναι περίεργο να καταλάβεις το γιατί, επειδή η Κως γεμίζει ασφυκτικά με ξένους τουρίστες. Ναι, μπορεί για τους Έλληνες να μην είναι ο τοπ προορισμός, αλλά οι μη-Έλληνες την λατρεύουν. Και αυτός ο δρόμος γεμάτος με μαγαζιά για κάθε γούστο θα γίνει το αγαπημένο σου βραδινό χοτ σποτ.

*Να πούμε και για τις παραλίες, όμως. Έχουμε διαλέξει τρεις να σου προτείνουμε, που δεν πρέπει να τις χάσεις. Η μία λέγεται Μαστιχάρι, και είναι ό,τι πιο εξωτικό θα βρεις στο νησί. Οργανωμένη σε κάποια σημεία, αλλά αυτό δεν μας αφορά και τόσο γιατί εκεί πας για να απολαύσεις μια εντελώς ελεύθερη εμπειρία, κολυμπώντας στα κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά της. Στα νοτιοδυτικά, από την άλλη, υπάρχει η Κέφαλος, ένα χωριό που απέχει γύρω στα 40 χιλιόμετρα από την πόλη. Αξίζει το ταξίδι, όμως, επειδή στην Κέφαλο υπάρχει η παραλία Paradise και ο Άγιος Στέφανος. Στο Paradise αντικρίζεις φοινικιές να ξεπετάγονται εκεί που σκάει το κύμα και όλη η παραλία περιτριγυρίζεται από καταπράσινους λόφους—άρα, με λίγα λόγια, η παραλία το δικαιολογεί το όνομά της. Φουλ οργανωμένα τα πράγματα εδώ, με ταβερνάκια και beach bar αλλά και υποδομές για water sports, αν είσαι τύπος που του αρέσουν. Ο Άγιος Στέφανος, από την άλλη, συνδυάζει φύση με μνημεία (ερείπια από παλαιοχριστιανικούς ναούς, που είναι επισκέψιμα), κι ένα μικρό νησάκι στην μέση του κόλπου, το Καστρί.

*Και για το τέλος, αφήσαμε το καλύτερο. Το καλύτερο ονομάζεται Χαϊχούτες, και είναι ένα εγκαταλειμμένο χωριό που… σφύζει από ζωή. Κι αυτό συμβαίνει επειδή εκεί υπάρχει το ομώνυμο καφενείο, που έχει γίνει από τα μεγαλύτερα must για κάθε άνθρωπο που περνάει λίγες μέρες στο νησί. Είναι πολλοί παράγοντες που συνδυάζονται και κάνουν τις Χαϊχούτες τέλειο σημείο (και το χωριό, και τον καφενέ): Είναι ότι θα δεις γύρω σου μόνο χαμόγελα. Είναι τα live ρεμπέτικα που μπορεί να πετύχεις μαζί με το συγκλονιστικό ηλιοβασίλεμα που θα χαζεύεις από το υψόμετρο. Είναι και που εκεί μάλλον δεν θα έχεις σήμα στο κινητό, και θα ξεχάσεις τι σημαίνει ‘υπόλοιπος κόσμος’. Τουρίστες και ντόπιοι ορκίζονται στο όνομα αυτό, και το ξέρεις πως όταν αυτές οι δύο ομάδες ανθρώπων συμφωνούν σε κάτι, μάλλον κάτι είναι πολύ, πολύ ξεχωριστό.
parapona-rodou
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ