2019-06-21 10:24:42
Φωτογραφία για ΣΥΡΙΖΑ: Το γνωστό κόλπο της «καμένης γης» και τα σχέδια Ν.Δ.
Η πρωτοφανής, για τα ελληνικά δεδομένα, χαλαρότητα της προεκλογικής περιόδου, λόγω και της θερινής ραστώνης, επιτρέπει στη Ν.Δ. να φανερώνει σιγά-σιγά κινήσεις που θα κάνει εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση, στρώνοντας το έδαφος για την υλοποίηση ενός σκληρού νεοφιλελεύθερου προγράμματος. Αυτό τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, με αφορμή τις δηλώσεις του Κωστή Χατζηδάκη για τη ΔΕΗ, ότι «θυμίζει Ολυμπιακή», υπενθυμίζοντας και την ξαφνική απεργία στα διαγνωστικά κέντρα «που υποκινήθηκε από γαλάζιους παράγοντες στον χώρο και έληξε λόγω κατακραυγής». Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσουν και τα περί «ελλειμμάτων» είτε στον ΕΦΚΑ, είτε σε άλλα Δημόσια ταμεία, παρότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μία τελείως διαφορετική εικόνα.

Κατά τα ίδια στελέχη: «Είναι εμφανής η προσπάθεια της Ν.Δ. να παρουσιάσει μία εικόνα καταστροφής όλες τις τελευταίες ημέρες σε πλήρη αναντιστοιχία με την πραγματικότητα και τα πραγματικά νούμερα της οικονομίας»
. Αυτό, λένε, το κάνει προκειμένου, εάν κερδίσει τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να έχει άλλοθι να εγκαταλείψει ακόμα κι αυτές τις αόριστες υποσχέσεις, όπως οι φοροελαφρύνσεις, επικαλούμενος την «καμμένη γη» που θα έχει παραλάβει. «Με λίγα λόγια η Ν.Δ. προετοιμάζει το έδαφος για τις πολιτικές που θα εφαρμόσει σε περίπτωση που επικρατήσει στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ώστε όλα να μοιάζουν ως προδιαγεγραμμένα και αναπόφευκτα», τονίζουν.

Σχέδιο Ν.Δ.: Πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Ειδικά για τη ΔΕΗ, κεντρικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος σημειώνουν ότι:

Η κινδυνολογία για το μέλλον της ΔΕΗ συνεχίζεται από τη Ν.Δ. για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με στόχο να «ζυμώσει την πλήρη ιδιωτικοποίηση που επιθυμεί να προωθήσει», εάν κερδίσει στις εκλογές.Την περίοδο της δικής τους διακυβέρνησης, 2010-2014, εκτόξευσαν τις τιμές του ρεύματος κατά 60% και τον δανεισμό της ΔΕΗ στα 5 δισ. ευρώ. Λογική συνέπεια των αυξήσεων σε μια περίοδο μεγάλης υποχώρησης των εισοδημάτων και βαθιάς κρίσης της οικονομίας, ήταν η αδυναμία ενός σημαντικού τμήματος πελατών της ΔΕΗ να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Η πρόθεση ήταν σαφής: Η πώληση της «μικρής ΔΕΗ», η πώληση του 17% της εταιρείας και η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.Με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το σενάριο τεμαχισμού και πώλησης της ΔΕΗ ακυρώθηκε, ο δανεισμός περιορίστηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ, οι τιμές του ρεύματος μειώθηκαν κατά 12%, η ενεργειακή φτώχεια άρχισε να υποχωρεί, η ρευστότητα της επιχείρησης ενισχύθηκε με την αποπληρωμή παλαιών οφειλών του Δημοσίου και δρομολογήθηκε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων σε ΑΠΕ.Η ΔΕΗ εφαρμόζει σχέδιο αναδιάρθρωσης για την προσαρμογή της στη νέα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που θα τεθεί σε ισχύ από τα τέλη του 2019. Οι επιθέσεις της Ν.Δ. έχουν ως αποκλειστικό στόχο την αναβίωση των σχεδίων τεμαχισμού και πλήρους ιδιωτικοποίησης της.

Χατζηδάκης: Νέα Ολυμπιακή η ΔΕΗ

Την εκτίμηση ότι ΔΕΗ «πάει να γίνει η νέα Ολυμπιακή» διατύπωσε  χθες ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, σε  συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό News 2/47, προσθέτοντας πως η μετοχή έχει χάσει από το 2015 το 90% της αξίας της. «Η κυβέρνηση Τσίπρα μαζί με την Τρόικα συμφώνησαν το  2015, το μερίδιο της ΔEH στην αγορά από το 90% να πέσει στο 50%, με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα! Απίστευτο αλλά αληθινό. Και στη ΔEH από το 2015 δουλεύουν για να χάσουν πελάτες!». «Πρέπει πρώτα από όλα να γίνει μια συντονισμένη σοβαρή προσπάθεια για να μαζευτούν τα χρωστούμενα της επιχείρησης, που έφτασαν πλέον τα 2,5 με 3 δισ. Δεν αναφέρομαι στους ανήμπορους ανθρώπους, αλλά πίσω από ρυθμίσεις για ανήμπορους έχουν κρυφτεί στρατηγικοί κακοπληρωτές» πρόσθεσε.

Ο Κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε πως χρειάζεται ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο και πως πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο πώλησης ορισμένων μονάδων, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως διοίκησε με ελαφρότητα και ιδεοληψίες. «Διοίκησε μεταθέτοντας προβλήματα στο μέλλον. Τελικά, ενώ υποτίθεται υποστήριζε τους εργαζομένους και τις Δημόσιες επιχειρήσεις, στη συγκεκριμένη περίπτωση βλάπτει μια Δημόσια επιχείρηση και φυσικά τους εργαζομένους της...».

Αναφερόμενος στον Δημόσιο τομέα σχολίασε: «Αν θέλαμε να μιλήσουμε για απολύσεις, θα το λέγαμε. Έχουμε πάρει την απόφαση ότι δεν θα προχωρήσουμε σε απολύσεις, γιατί έχουμε πέσει κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ σε σχέση με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων». Απέκλεισε ωστόσο να συνεχιστεί η αναλογία 1:1 μεταξύ αποχωρήσεων και προσλήψεων και πρόσθεσε πως προτεραιότητα δίνεται σε προσλήψεις στην Παιδεία και την Υγεία, καθώς και στην πρόσληψη 1.500 αστυνομικών.

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ