2019-06-21 18:47:07
Φωτογραφία για ΕΙΝΑΠ: Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας σε Κέντρα Υγείας Νέας Μάκρης και Ραφήνας
Καμπανάκι κινδύνου για τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και εξυπηρέτησης των ασθενών στα κέντρα Υγείας της Νέας Μάκρης και της Ραφήνας, κρούει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών εκπρόσωποι της οποίας επισκέφθηκαν τα κέντρα, κατέγραψαν την κατάσταση και ενημέρωσαν με έγγραφό τους τον αρμόδιο υπουργό Υγείας.Συγκεκριμένα, κλιμάκιο της ΕΙΝΑΠ αποτελούμενο από την Πρόεδρο Μ. Παγώνη, το Γενικό Γραμματέα Η. Σιώρα και το μέλος του Δ.Σ. Κ. Λιβαδά επισκέφτηκε, μετά από απόφαση του Δ.Σ., τα Κέντρα Υγείας Νέας Μάκρης και Ραφήνας.

Έγινε αναλυτικά συζήτηση με τους ιατρούς και η ΕΙΝΑΠ προβάλλει επιγραμματικά τα όσα μας αναφέρθηκαν στο έγγραφό της:

Κέντρο Υγείας Ραφήνας

Εξυπηρετεί μεγάλη περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Τους χειμερινούς μήνες δέχεται κατά μέσο όρο 9.000 επισκέπτες το μήνα και εκτελεί μηνιαίως πάνω από 16.000 εργαστηριακές εξετάσεις. Τους καλοκαιρινούς μήνες ο όγκος πολλαπλασιάζεται. Δεν υπάρχει επίσημο οργανόγραμμα παρ’ ότι έχει ζητηθεί από τους συναδέλφους.


Υπηρετούν σε όλες τις ειδικότητες 36 γιατροί εκ των οποίων 14 είναι επικουρικοί! Οι πραγματικές ανάγκες προσεγγίζουν τους 50 γιατρούς για να μπορεί να ανταποκριθεί το Κέντρο Υγείας στις ανάγκες της περιοχής που όλο και αυξάνουν. Εκκρεμούν δύο προκηρύξεις από το καλοκαίρι του 2018. Για να καλυφθούν οι ανάγκες της εφημερίας «δανείζονται», με μεγάλη δυσκολία συναδέλφους από άλλα Κέντρα Υγείας (Καλύβια, Κορωπί, Χαλάνδρι κ.λπ.) διότι και εκεί υπάρχουν ελλείψεις.

Λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού και τεχνολόγων για τα εργαστήρια, από Δευτέρα έως Πέμπτη δεν εφημερεύει το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό εργαστήριο με αποτέλεσμα να μη γίνονται επείγουσες εργαστηριακές εξετάσεις τα απογεύματα και τη νύχτα. Πλήρης εφημερία υπάρχει μόνο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δύο από τους τέσσερις τεχνολόγους είναι επικουρικός και ΟΑΕΔ αντίστοιχα, συνεπώς τους επόμενους μήνες απολύονται. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στο μη ιατρικό προσωπικό (διοικητικοί υπάλληλοι, ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί). Θετικό είναι ότι έχει προγραμματιστεί να γίνει σταθμός του ΕΚΑΒ δίπλα στο Κέντρο Υγείας.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εφημερεύοντες είναι όταν χρειάζεται να διακομίσουν περιστατικό σε Νοσοκομείο, όπου είναι υποχρεωμένοι να αναζητούν το όνομα του γιατρού όπου θα το παραλάβει στο Νοσοκομείο για να δεχθεί το ΕΚΑΒ τη διακομιδή.

Το θέμα θα μπορούσε να λυθεί πολύ απλά με τη μεταφορά του ασθενούς απευθείας στο εφημερεύον Νοσοκομείο από το ΕΚΑΒ, χωρίς να υποβάλλεται ο γιατρός στον τηλεφωνικό μαραθώνιο που δυστυχώς μπορεί να κρατήσει για ώρες με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τον ασθενή. Το θέμα θα μπορούσε να διευθετηθεί κεντρικά από το ΕΚΕΠΥ και το ΕΚΑΒ μέσω των Υ.Πε..

Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης

Εξυπηρετεί Ν. Μάκρη, Μαραθώνα, Γραμματικό και δέχεται ασθενείς μέχρι και από την Εύβοια, καθώς επίσης και σε κοντινή απόσταση υπάρχει δομή προσφύγων. Τους θερινούς μήνες υπερδιπλασιάζεται ο πληθυσμός, όχι μόνο από Έλληνες που διατηρούν εξοχικά, αλλά και από Ευρωπαίους τουρίστες. Είναι το Κέντρο Υγείας όπου δέχτηκε τεράστιο αριθμό εγκαυματιών μετά την πυρκαγιά του 2018.

Ανεπαρκής αριθμός παθολόγων, γενικών γιατρών (ειδικευμένων και ειδικευομένων).Αδυναμία κάλυψης εφημεριών. Ενδεικτικά αναφέρονται 14 κενές βάρδιες τον Ιούλιο και 16 τον Αύγουστο. Για την κάλυψη των εφημεριών «δανείζονται» συναδέλφους από άλλα Κέντρα Υγείας.Εκκρεμούν τρεις προκηρύξεις μόνιμων γιατρών από το προηγούμενο έτος (μικροβιολόγος, παιδίατρος κ.λπ.).Υπάρχουν ελλείψεις σε πνευμονολόγους, ΩΡΛ, γυναικολόγους και καρδιολόγους. Το φθινόπωρο απολύεται ο ένας επικουρικός καρδιολόγος και άλλοι τέσσερις άλλων ειδικοτήτων.Αδυναμία επαρκούς υποστήριξης της εφημερίας από το μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο. Οι βιοχημικές εξετάσεις στέλνονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη στα κεντρικά με κούριερ. Επιπλέον δεν υπάρχει βιοχημικός αναλυτής, παρά μία …«προπολεμική» φυγόκεντρος, ενώ ο εξοπλισμός είναι πεπαλαιωμένος.Τέλος, τα απογεύματα και τη νύχτα δεν γίνεται καμία επείγουσα εξέταση στα εργαστήρια λόγω έλλειψης τεχνολόγων. Τα προβλήματα στις διακομιδές είναι ακριβώς τα ίδια και με του Κέντρου Υγείας Ραφήνας. Η λήψη αδειών στους επιμελητές είναι σχεδόν αδύνατη και καλούνται να εκτελούν 6 έως 7 ενεργείς εφημερίες.

Το Περιφερειακό ιατρείο Μαραθώνα, όπου είναι στην ευθύνη του Κέντρου Υγείας Νέας Μάκρης ανήκει στο Κέντρο Υγείας Σχηματαρίου με αποτέλεσμα οι γιατροί να μην μπορούν να βοηθούν στο πρόγραμμα εφημερίας. Δυσκολία υπάρχει επίσης στις εξετάσεις των προσφύγων του κοντινού καταυλισμού λόγω έλλειψης μεταφραστή.

Για τους ιατρούς των Κέντρων Υγείας Νέας Μάκρης, Ραφήνας αλλά και για τους κατοίκους αυτών των πολυπληθών περιοχών είναι αναγκαίος ο αγώνας για την αναβάθμιση των δομών για πραγματικά δωρεάν παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Τα όσα περιγράψαμε για τα συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων και η κραυγή αγωνίας στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου επιβάλλουν μαζικούς αγώνες όλων των γιατρών και συμμαχία με τους ασθενείς για διεκδίκηση και λύση.

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ