2019-06-21 19:30:41
Φωτογραφία για Οι σκύλοι που οσφραίνονται τον καρκίνο του πνεύμονα είναι 97% ακριβείς
Τρεις σκύλοι (ράτσας μπιγκλ) έδειξαν ότι είναι σε θέση να εντοπίσουν τον καρκίνο του πνεύμονα από τη μυρωδιά. Οι ερευνητές λένε ότι οι ικανότητες των σκύλων μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη αποτελεσματικών, ασφαλών και ανέξοδων μέσων μαζικής ανίχνευσης καρκίνου.

Μετά από οκτώ εβδομάδες εκπαίδευσης, τα μπιγκλ -που επιλέχθηκαν γιατί έχουν καλύτερους οσφρητικούς υποδοχείς- ήταν σε θέση να διακρίνουν μεταξύ δειγμάτων αίματος που ελήφθησαν από ασθενείς με κακοήθη καρκίνο του πνεύμονα και υγιή άτομα με ακρίβεια 97%. 

«Χρησιμοποιούμε τα σκυλιά για να ταξινομήσουμε τις μυρωδιές έως ότου εντοπίσουμε βιοδείκτες», είπε ο Thomas Quinn, καθηγητής στο Lake Erie College of Osteopathic Medicine και εκ των συγγραφέων της μελέτης. «Υπάρχουν ακόμη πολλά που έχουμε να κάνουμε αλλά σημειώνουμε καλή πρόοδο».

Οι σκύλοι οδηγήθηκαν σε ένα δωμάτιο με δείγματα αίματος. Ορισμένα δείγματα προήλθαν από ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Άλλα αντλήθηκαν από υγιή άτομα. Αφού μύρισαν καλά ένα δείγμα, τα σκυλιά εκπαιδεύτηκαν να κάθονται κάτω σε ένα θετικό εύρημα για καρκίνο ή να προχωρήσουν σε ένα αρνητικό εύρημα.


Ο Quinn και η ομάδα του ολοκλήρωσαν και μια δεύτερη φάση της μελέτης. Αυτή τη φορά τα σκυλιά εργάστηκαν για τον εντοπισμό του καρκίνου του πνεύμονα, του μαστού και του ορθού, χρησιμοποιώντας δείγματα αναπνοής των ασθενών, που συλλέγονταν από ασθενή ο οποίος ανέπνεε σε μάσκα προσώπου. Οι ερευνητές είπαν ότι τα ευρήματα δείχνουν πως τα σκυλιά είναι εξίσου αποτελεσματικά στην ανίχνευση του καρκίνου χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο.

O τελικός στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα τεστ, παρόμοιο με το τεστ εγκυμοσύνης. Ο Quinn οραματίζεται μια συσκευή στην οποίο μπορεί να αναπνεύσει κάποιος και να δει μια αλλαγή χρώματος, δηλαδή να δείχνει ένα θετικό ή αρνητικό εύρημα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Osteopathic Association.

Θάνος Ξυδόπουλος
zougla.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ