2019-06-21 20:21:30
Φωτογραφία για Τραμπ: Γιατί ακύρωσε την τελευταία στιγμή την επίθεση κατά του Ιράν;
Στην «αίθουσα πολέμου» στον Λευκό Οίκο, οι σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ που

συμμετείχαν στο έκτακτο συμβούλιο ήταν υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στην Τεχεράνη.

Εν μέσω αυξανόμενων φόβων για μετωπική σύγκρουση των δύο χωρών, ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας της Γερουσίας, Μιτς ΜακΚόνελ επιβεβαίωσε στο δίκτυο «Fox News» μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβούλιο ότι θα υπάρξουν «αντίποινα».

Εκείνοι που συμμετείχαν στο έκτακτο συμβούλιο και τάχθηκαν υπέρ μιας στρατιωτικής επέμβασης στην Τεχεράνη ήταν η διευθύντρια της CIA, Τζίνα Χάσπελ, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικλ Πομπέο, και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Μπόλτον.

Ωστόσο, «αξιωματούχοι του Πενταγώνου φέρεται ότι προειδοποίησαν ενάντια στην κλιμάκωση», όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail».

Aρχικά ο Τραμπ δήλωσε ότι η κατάρριψη του αμερικανικού drone από τους Ιρανούς ήταν μέγα λάθος, στη συνέχεια όμως αναδιπλώθηκε υποστηρίζοντας ότι μπορεί να καταρρίφθηκε κατά λάθος.


Λίγες ώρες αργότερα, η Αμερικανική Ομοσπονδία Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ανακοίνωσε ότι απαγορεύονται όλες τις πτήσεις των ΗΠΑ πάνω από τον εναέριο χώρο της Τεχεράνης στον Περσικό και τον Κόλπο του Ομάν.

Όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα επικαλούμενη πηγές που δεν κατονομάζει, αρχικά ο Τραμπ έδωσε το πράσινο φως για στρατιωτική επίθεση ά του Ιράν σε αντίποινα για την κατάρριψη του αμερικανικού drone, αξίας 180 εκατομμυρίων δολαρίων, από την Τεχεράνη. Ωστόσο, την τελευταία στιγμή έκανε πίσω ενώ τα στρατιωτικά αεροσκάφη είχαν σηκωθεί και τα πλοία ήταν ήταν σε θέση μάχης παρά τις υποδείξεις ορισμένων κορυφαίων αξιωματούχων του.

«Ο υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν προσήλθε στη συνάντηση κρατώντας ένα φάκελο υπό τον τίτλο «SECRET / NOFORN» και, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, αξιωματούχοι του Πενταγώνου προειδοποίησαν τον Τραμπ για την κλιμάκωση της έντασης και τους κινδύνους που εγκυμονούν για τις αμερικανικές δυνάμεις.

Όταν ο Τραμπ ανέβασε τους τόνους λέγοντας ότι το Ιράν έκανε μέγα λάθος που κατέρριψε το αμερικανικό drone, η τιμή του αργού πετρελαίου ανέβηκε πάνω από 6%. Και τότε ο Τραμπ άρχισε να τα... μαζεύει λέγοντας ότι μπορεί να καταρρίφθηκε κατά λάθος.

Οι επικριτές της κυβέρνησης Trump δηλώνουν ότι η πολιτική του για «μέγιστη πίεση» έναντι της Τεχεράνης- περιλαμβανομένων των παραβιάσεων των οικονομικών κυρώσεων, της εγκατάλειψης μιας πολύπλοκης διεθνούς συμφωνίας για τα πυρηνικό της αφοπλισμό - καθιστούν τον πόλεμο στην περιοχή όλο και πιο πιθανό.

Στην Ουάσιγκτον, το θέμα του πολέμου στο Ιράν οξύνει τα πνεύματα ενώ η εκστρατεία για την επανεκλογή του Τραμπ έχει ήδη ξεκινήσει.

Από την πλευρά της, το πρωτοκλασάτο στέλεχος των Δημοκρατικών, Ελίζαμπεθ Γουόρεν, υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα του 2020, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποφύγουν να βρεθούν στο χείλος του πολέμου.

Σε μήνυμά της στο Twitter έγραψε:

«Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να φέρει τα στρατεύματά μας στην πατρίδα του . Αντ 'αυτού έχει αποσυρθεί από μια συμφωνία και προκάλεσε μια άλλη περιττή σύγκρουση....Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για περαιτέρω κλιμάκωση αυτής της κρίσης - πρέπει να βγούμε από το χείλος του πολέμου».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημοκρατικός Κρις Μέρφι:

«Για το σημείο που έχουμε βρεθεί στο θέμα του Ιράν ευθύνεται ο Ντόναλντ Τραμπ. Επέλεξε την κλιμάκωση της διπλωματίας», υποστήριξε.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ