2019-06-21 23:15:49
Φωτογραφία για Αψηφούν την ΕΕ οι Τούρκοι: Το «Γιαβούζ» πέρασε τα Δαρδανέλια και κατευθύνεται στην κυπριακή ΑΟΖ
 Το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «Γιαβούζ», πέρασε αργά το απόγευμα της

Παρασκευής τα Στενά των Δαρδανελίων, με κατεύθυνση την κυπριακή ΑΟΖ, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το «Γιαβούζ», που συνοδευόταν από δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, είναι το δεύτερο πλοίο-γεωτρύπανο στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, μετά τον «Πορθητή».

Και αυτό, παρά το γεγονός πως οι Βρυξέλλες έστειλαν αυστηρό μήνυμα προς την Αγκυρα, προαναγγέλλοντας ακόμα και στοχευμένα μέτρα (σ.σ. κατά προσώπων) για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, εξαιτίας των συνεχιζόμενων, παράνομων δραστηριοτήτων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο -και δη, στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως το πλοίο είναι σε θέση να τρυπήσει σε βάθος έως και 12.200 μέτρων, με την εξέδρα της γεώτρησης στο εσωτερικό του πλοίου να δύναται να φτάσει τα 130 τ.μ.


Το «Γιαβούζ» ολοκληρώθηκε το 2011 και έχει χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις της Τουρκίας στην Κένυα, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες. Το πλοίο φέρεται, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, να ολοκληρώνει την γεώτρηση σε διάστημα τριών μηνών.

Μιλώντας την Πέμπτη, κατά την τελετή απόπλου, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, είπε ότι το «Γιαβούζ» θα επιχειρήσει γεώτρηση κοντά στη χερσόνησο της Καρπασίας στην Κύπρο, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, για διάστημα περίπου τριών μηνών και θα φθάσει σε βάθος 3.300 μέτρων. Προειδοποίησε επίσης «εξωτερικούς» παράγοντες που συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Κύπρου, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να κυνηγούν «ψευδαισθήσεις», που δεν θα φέρουν αποτελέσματα.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Valhalla  James Bond
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Valhalla James Bond
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ