2019-06-22 00:00:36
Φωτογραφία για Επιφυλακτικοί οι Αμερικανοί, διστακτικοί οι Ευρωπαίοι, μόνοι οι Έλληνες
Με την έκδοση NAVTEX για την θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου και με την αποστολή και δεύτερου γεωτρύπανου στην κατεχόμενη περιοχή τα Καρπασίας, απαντά η Τουρκία, στη λήψη «στοχευμένων μέτρων» (όχι κυρώσεις), κατά της Τουρκίας από την ΕΕ, λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς της στην ΑΟΖ της Κύπρου. Η μάλλον ήπια αντίδραση της ΕΕ ήταν μάλλον αναμενόμενη δεδομένης της θέσης της Γερμανίας, που επιθυμεί να παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία.

Η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία εξέδωσε δύο NAVTEX (η μία για 20-21 Ιουνίου και η άλλη για 23 Ιουνίου), για αεροναυτικές ασκήσεις, σε μια ευαίσθητη περιοχή στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, που από την «ανάγνωση» των συντεταγμένων της τουρκικής NAVTEX, φαίνεται ότι αγνοείται το Καστελόριζο, ως κατοικημένο νησί, με κυριαρχικά δικαιώματα επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και επιχειρείται, για μία ακόμη φορά, ο ναυτικός αποκλεισμός της Μεγίστης, λόγω εκτέλεσης ναυτικών πυρών από τον τουρκικό Στόλο (τη μέρα των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη).


Εκτός από τη «δισταχτική» συμπεριφορά της ΕΕ, όπως αποτυπώθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων, απέναντι στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και στο Αιγαίο και η στάση των ΗΠΑ είναι μάλλον επιφυλακτική. Η διοικήτρια του 6ου Στόλου των ΗΠΑ (περιπολεί και στην Μεσόγειο και περιξ της Αφρικής), υποναύαρχος Λίζα Φρανκέτι (πρώτη γυναίκα Διοικητής του 6ου Στόλου), κατά την συνάντησή της με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη, στο υπουργείο Άμυνας παρουσία και του Αμερικανού πρέσβη κ. Πάιατ, τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία για όλα τα διμερή θέματα. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, υποστήριξαν ότι ισχυρή θέση των ΗΠΑ, είναι ο διάλογος με την Τουρκία και όχι η ένταση που δημιουργεί προβλήματα στην συνοχή στο ΝΑΤΟ

Οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας είναι εξαιρετικά περίπλοκες και μάλλον οι ΗΠΑ στον ορατό χρονικό ορίζοντα θα αποφύγουν τη σύγκρουση με την Άγκυρα, παρότι οι μεταξύ τους σχέσεις έχουν επιδεινωθεί, λόγω και των S-400 και των F-35. Εκτιμάται ότι, στην επικείμενη συνάντηση των δυο προέδρων Τραμπ και Ερντογάν, θα λυθούν πολλές «παρεξηγήσεις». Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ, δεν επιθυμούν την Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ. Επομένως, αμερικανική αποφασιστική παρέμβαση υπέρ των ελληνικών συμφερόντων, που θα θίγουν την Τουρκία, δεν είναι πιθανή.

Εξάλλου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha δήλωσε ότι «Αν χρειαστεί να κάνουμε κάτι, ας υπολογίζουμε ότι θα είμαστε μόνοι μας, απέναντι της Τουρκίας», ενώ τόνισε πως «δεν θα επιτρέψουμε να πάνε οι Τούρκοι στο Καστελόριζο» γιατί τότε «δεν θα υπάρχουν επιλογές». Ουσιαστικά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, είπε, αν η Τουρκία αποφασίσει να προσβάλει την ελληνική κυριαρχία, η απάντηση από τον Ελληνικό Στρατό είναι αυτονόητη, αλλά η στρατιωτική συμβολή των συμμάχων μας (ΝΑΤΟ και ΕΕ) είναι εξαιρετικά αμφίβολη.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ