2019-06-23 13:14:29
Φωτογραφία για Προσοχή στα σημάδια που δείχνουν εγκεφαλικό – Πώς μπορείτε να το προλάβετε!
Εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια οξεία νευρολογική

δυσλειτουργία αγγειακής αιτιολογίας που προκαλείται όταν η παροχή του αίματος σε μία περιοχή του εγκεφάλου σταματήσει, οπότε τα εγκεφαλικά κύτταρα που δεν παίρνουν οξυγόνο πεθαίνουν. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι ελαφρύ ή πολύ σοβαρό και τα αποτελέσματά του προσωρινά ή μόνιμα.

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ταξινομείται ως ισχαιμικό ή αιμορραγικό. Το 80% των εγεκφαλικών είναι ισχαιμικά και το 15% είναι αιμορραγικά. Ορισμένα άτομα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο:

Άτομα προχωρημένης ηλικίαςΆνδρεςΔιαβητικοίΆτομα με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίουΕγκεφαλικό: Πως εκδηλώνεται - Συμπτώματα

Αδυναμία, μουδιάσματα, παράλυση σε ένα μέρος του σώματος (πρόσωπο, χέρια, πόδια)Δυσκολίες ομιλίας, κατανόησης, σύγχυσηΔυσκολίες όρασης (απώλεια ή μείωση της όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια)Ζαλάδες, απώλεια ισορροπίας, δυσκολίες βαδίσματος, απώλεια συντονισμού των κινήσεωνΈντονος επίπονος πονοκέφαλος που εμφανίζεται ξαφνικά χωρίς να υπάρχει γνωστή αιτίαΣπασμοί - ΠυρετόςΗμιπληγία (όταν παραλύει η μια μερια το σώματος)Δυσκολία στην κίνηση της γλώσσαςΈντονη όσφρηση καμένουΠώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο


Τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου μετά τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο, ως εκ τούτου είναι απόλυτα αναγκαίο να εξαλειφθούν οι παράγοντες κινδύνου και να ληφθούν μέτρα προστασίας. Η πρόληψη του εγκεφαλικού επιτυγχάνεται μέσα από την αντιμετώπιση των παραγόντων που συντελούν στην εμφάνισή του.

Οι παράγοντες που δεν τροποποιούνται είναι:

Η ηλικία. Η πλειοψηφία των εγκεφαλικών επεισοδίων συμβαίνουν σε άτομα άνω των 65 ετών.Το φύλο. Συχνότερα στους άνδρες.Η φυλή. Μεγαλύτερος κίνδυνος για τους μαύρους και ΑσιάτεςΥπάρχουν όμως παράγοντες οι οποίοι τροποποιούνται και σε αυτούς πρέπει να δοθεί η μεγαλύτερη σημασία. Αυτοί είναι :

ΥπέρτασηKάπνισμαΥψηλές τιμές λιπιδίων (χοληστερόλη/τριγλυκερίδια)Σακχαρώδης διαβήτηςΚαρδιοπάθεια όπως κολπική μαρμαρυγή (συχνό είδος αρρυθμίας), στένωση μιτροειδούς βαλβίδας, στεφανιαία νόσος κ.αΚαθιστική ζωή, όχι φυσική άσκησηΥπερβολικό βάρος σώματος, κυρίως κεντρικού τύπου παχυσαρκία (συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή περιοχή)Αντισυλληπτικά με υψηλή δόση σε οιστρογόνα αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε γυναίκες άνω των 35 ετών, καπνίστριες, υπερτασικές. Χαμηλή δόση σε οιστρογόνα δε συνιστά παράγοντα κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.Προηγούμενο εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό εγκεφαλικό επεισόδιο.Για να προφυλαχτείτε από το εγκεφαλικό επεισόδιο:

Δείτε εδώ
aetos-grevena
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μεγάλη επιστροφή στην ΕΡΤ...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μεγάλη επιστροφή στην ΕΡΤ...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ