2019-06-23 21:00:51
Φωτογραφία για Εκτός… κρίσης «βλέπουν» την μετεκλογική Ελλάδα οι αγορές
Οι επενδυτές δείχνουν με την… συμπεριφορά τους πως προσδοκούν ότι η Ελλάδα θα αφήσει για τα καλά πίσω της την κρίση. Το όφελος από την πτώση των αποδόσεων στα ομόλογα είναι διπλάσιο σε σύγκριση με ολόκληρο το πρώτο πεντάμηνο του 2019. Σε επίπεδα προ κρίσης επέστρεψε το spread του 10ετούς.

Ακόμη και τους πιο δύσπιστους εντυπωσιάζει πλέον η άκρως επιβλητική και ραγδαία αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων καθώς παρά τη μεγάλη πτώση που σημειώνουν όλοι οι τίτλοι της Ευρωζώνης το spread του ελληνικού 10ετούς με του αντίστοιχου γερμανικού επιστρέφει σε προ κρίσης επίπεδα.

Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές προσδοκούν ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της για τα καλά, εκτός από τις παλινωδίες και τον λαϊκισμό, την κρίση και με την πολιτική αλλαγή που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει μία τεράστια – αν όχι μοναδική – ευκαιρία να συμπλεύσει με τις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ. Να επιστρέψει δηλαδή στην κανονικότητα που εδώ και μία τετραετία ακούμε αλλά δεν βλέπουμε.


Αρκεί μία συζήτηση με ξένους αναλυτές που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την πορεία των μετοχών και των ομολόγων για να αντιληφθεί κανείς την εκπληκτική βελτίωση του κλίματος. Αν και συνήθως το χρηματιστήριο είναι αυτό που θεωρείται ότι αντικατοπτρίζει την πραγματική οικονομία, στην παρούσα φάση έχει ιδιαίτερη σημασία η καθημερινή πορεία των ομολόγων αφού αντανακλούν σε πολύ μεγάλο βαθμό την εικόνα που έχουν οι επενδυτές για το country risk.

Σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της αγοράς οι ελληνικοί τίτλοι θα μπορούσαν σε πολύ περιορισμένο χρονικό ορίζοντα να φτάσουν στις αποδόσεις της Πορτογαλίας ή της Κύπρου, ακόμη και να τις ξεπεράσουν, αν η Ελλάδα εξασφάλιζε μία νέα ρύθμιση για το χρέος ή αν κατάφερνε να μειώσει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Με άλλα λόγια, ο πολιτικός κίνδυνος έχει εξανεμιστεί και το country risk έχει ξαφνικά μηδενιστεί – ή κατά άλλους «ξεχαστεί» - με αποτέλεσμα ο μοναδικός βραχνάς πλέον να είναι το χρέος, ιδιωτικό και δημόσιο.

«Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα τεράστιο βάρος που αυτή τη στιγμή δεν την αφήνει να εκτιναχθεί με όλη τη δύναμη που της δίνει ο αέρας της πολιτικής αλλαγής», σημειώνει, υπό καθεστώς ανωνυμίας, αναλυτής από τις Βρυξέλλες. «Η Ελλάδα διαθέτει το δεύτερο υψηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στον κόσμο, πίσω μόνο από την Ιαπωνία και το υψηλότερο ποσοστό «κόκκινων» δανείων στον ανεπτυγμένο κόσμο. Συνεπώς, είναι φυσιολογικό να μην μπορεί μετά από 10 χρόνια κρίσης να κλείσει αμέσως την ψαλίδα με τις υπόλοιπες χώρες», προσθέτει.

Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει ο ίδιος, η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να εκπλήξει θετικά και αυτό που ΔΕΝ θα πρέπει να κάνει είναι να εφησυχάσει λόγω των προσδοκιών που έχει καλλιεργήσει. Η χώρα εισέρχεται σε μία πολύ κρίσιμη φάση καθώς μετά το εξαιρετικά δύσκολο 2015 έχει ίσως μία τελευταία ευκαιρία να προλάβει τις εξελίξεις και να σταθεί στα πόδια της όπως της αξίζει. Εκτιμά δε, ότι αν η Ελλάδα ενταχθεί στο QE θα δούμε αποδόσεις που δεν θα πιστεύουμε.

Στις συναλλαγές της Πέμπτης, η απόδοση του 10ετούς διέσπασε καθοδικά ακόμη ένα φράγμα, αυτό του 2,4%, ενώ το spread με το γερμανικό bund υποχώρησε στις 260 μονάδες βάσης που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2010 όταν ξέσπασε η κρίση χρέους. Και τα υπόλοιπα ελληνικά ομόλογα κινήθηκαν στο ίδιο μοτίβο με την απόδοση του 5ετούς να περιορίζεται στο 1,223%, του 15ετούς στο 2,733% και του 20ετούς ομολόγου να «συνθλίβεται» και παραλίγο να σπάσει το φράγμα του 3% (3,033%).

Είναι εντυπωσιακό ότι η απόδοση του 20ετούς ομολόγου, του πιο μακροπρόθεσμου από τα «εμπορικά» ομόλογα έχει καταγράψει διπλάσια πτώση από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα σε σύγκριση με ολόκληρο το πρώτο πεντάμηνο του 2019.

Η απόδοση του 20ετούς υποχώρησε κατά περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες από την αρχή του έτους έως τις ευρωεκλογές (από το 5% στο 4,25%). Έκτοτε έχει σημειώσει βουτιά που ξεπερνάει τις 30 ποσοστιαίες μονάδες για να αγγίξει το επίπεδο του 3% χθες, αποδεικνύοντας ποιος είναι ο βασικός λόγος που βελτιώνεται το επενδυτικό κλίμα: η προσδοκία ότι η ελληνική οικονομία γυρίζει σελίδα.

του κ.Κ.Μαριολή
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ