2019-06-24 13:00:06
Φωτογραφία για Πανελλαδικές 2019: Πόσο πέφτουν οι βάσεις σε ιατρικές και πολυτεχνικές σχολές
Χημεία και Φυσική αναμένεται να είναι και φέτος τα «μοιραία» μαθήματα για τους υποψήφιους στις Πανελλαδικές εξετάσεις

Στην τελευταία χρονιά εφαρμογής του, το σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων των 4 μαθημάτων και των ανοιχτών επιστημονικών πεδίων φεύγει αφήνοντας πίσω του, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, χαμηλές τις βάσεις, ακόμα και στις παραδοσιακές σχολές, όπως τα πολυτεχνεία και οι ιατρικές των κεντρικών ιδρυμάτων.

Ολες οι εκτιμήσεις εκπαιδευτικών συγκλίνουν στο ότι οι επιδόσεις των μαθητών, που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, θα οδηγήσουν σε ψαλίδι των αριστούχων αλλά και σε βαθμολογική σφαγή σε ένα μεγάλο ποσοστό των διαγωνιζομένων. Πρακτικά, η πτώση που σημειώθηκε πέρσι στις παραπάνω σχολές φέτος θα συνεχιστεί, πολύ πιθανόν με μεγαλύτερη ένταση, τον Αύγουστο του 2019.

Τα φετινά θέματα προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από τις επιστημονικές ενώσεις και για μία ακόμα φορά αφορούσαν στα ίδια μαθήματα που πέρσι «γκρέμισαν» τις βάσεις. Φέτος, πάντως, οι διαμαρτυρίες ήταν πιο έντονες, ενώ αρκετοί εκπαιδευτικοί παρέπεμψαν στις οδηγίες βαθμολόγησης που δόθηκαν, σημειώνοντας ότι ορισμένες από αυτές επιχείρησαν να καλύψουν κάποιες ασάφειες των θεμάτων.


Χημεία και Φυσική αναμένεται να είναι και φέτος τα «μοιραία» μαθήματα για τους μαθητές, καθώς, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, ο βαθμός δυσκολίας εξέπληξε ακόμα και τους ίδιους, ενώ τα χρονικά περιθώρια κρίθηκαν ασφυκτικά.

Εν αναμονή των επιδόσεων των μαθητών, που θα επιβεβαιώσουν ή όχι τους φόβους και τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, ο «Ε.Τ.» κάνει μια πρώτη εκτίμηση για την πορεία των φετινών βάσεων, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

1ο επιστημονικό πεδίο – Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών: Υψηλός ανταγωνισμός

Τα θέματα στα 4 πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα του 1ου πεδίου δεν προβλημάτισαν σε μεγάλο βαθμό τους εκπαιδευτικούς, αν και η Ενωση Ελλήνων Φιλολόγων έκανε κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με το μάθημα της Ιστορίας: «Στα φετινά θέματα της Ιστορίας διαπιστώθηκαν ασάφειες που προβλημάτισαν τους υποψηφίους και δεν θεραπεύτηκαν από τις οδηγίες της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων. Μάλιστα στην άσκηση Α2, τύπου Σωστό-Λάθος, δόθηκε οδηγία να γίνονται δεκτές και οι δύο απαντήσεις στην πρόταση δ (!), κάτι που αντιβαίνει στους στοιχειώδεις κανόνες της λογικής σκέψης. Επίσης, στην άσκηση Δ1 δόθηκε πίνακας με τα χιλιόμετρα του εθνικού οδικού δικτύου κατά το διάστημα 1830-1912, ενώ στις οδηγίες προτάθηκε να γίνονται δεκτές οι απαντήσεις που αφορούν στην περίοδο του Τρικούπη, παρόλο που η τελευταία χρονολογία αφορά την περίοδο του Βενιζέλου!».

Στο μάθημα της Ιστορίας συγκλίνουν και άλλοι εκπαιδευτικοί υποστηρίζοντας ότι μπορεί να είναι το μάθημα που θα στοιχίσει πολύτιμους βαθμούς στους υποψηφίους.

Λόγω όμως της «φύσης» του εν λόγω πεδίου, οι βάσεις αναμένεται να συγκρατηθούν και να μην κάνουν εντυπωσιακή βουτιά, ειδικά στη δημοφιλή Νομική αλλά και στις Ψυχολογίες των κεντρικών ιδρυμάτων, μια και ο ανταγωνισμός είναι πολύ υψηλός. Πρόκειται για ένα πολυπληθές επιστημονικό πεδίο που το επιλέγουν δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι και ακόμα και στον νέο ακαδημαϊκό χάρτη που εγκαινιάζεται από τον Σεπτέμβρη του 2019, οι θέσεις στα αμφιθέατρα είναι πολύ λιγότερες της ζήτησης που υπάρχει.

Αυτό αποδείχθηκε και πέρσι, που οι επιδόσεις των υποψηφίων στην Ιστορία σημείωσαν «χαμηλές πτήσεις». Οι Νομικές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κέρδισαν μέχρι 20 μόρια σε σχέση με πρόπερσι, ενώ ιδιαίτερα ενισχυμένες βγήκαν οι Ψυχολογίες, με την Ψυχολογία του ΕΚΠΑ να κερδίζει 123 μόρια, φτάνοντας τα 17.949. Αντίστοιχα, η Ψυχολογία Θεσσαλονίκης κέρδισε 162 αγγίζοντας τα 17.965 μόρια. Αντίστοιχα, σε Πάντειο και Ρέθυμνο ανέβηκαν κατά 92 και 67 μόρια, αντίστοιχα. Θεαματική αύξηση είχε το Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου με 263 μόρια άνοδο, φτάνοντας τα 18.141 μόρια.

Παρά την άνοδο, οι υποψήφιοι πέρσι σημείωσαν χαμηλούς βαθμούς στην Ιστορία, χάνοντας το 1/3 των αριστούχων σε σχέση με το 2017.

2ο επιστημονικό πεδίο – Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών: Πλήγμα για τις δημοφιλείς σχολές

Πρόκειται για το πεδίο στο οποίο όλες οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Το μάθημα της Φυσικής με συντελεστή βαρύτητας 0,7 όχι μόνο δυσκόλεψε τους υποψηφίους αλλά προκάλεσε και σφοδρές αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς.

«Αληθεύει ότι οι λύτες της επιτροπής χρειάστηκαν λίγο παραπάνω από δύο ώρες για την επίλυση των θεμάτων; Αν ναι, δεν θορυβήθηκε η επιτροπή; Αν ένας έμπειρος λύτης χρειάζεται πάνω από δύο ώρες, πόσες ώρες χρειάζεται ένας έφηβος, με όλα τα άγχη που έχει φορτωθεί;» αναρωτιέται σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ελλήνων Φυσικών προκαλώντας έκπληξη για τον όγκο των ζητουμένων.

Μάλιστα, η ΕΕΦ προχώρησε στην έκδοση οδηγίας προς τους βαθμολογητές ζητώντας τους να συνεκτιμήσουν την «ολότητα των συγκυριών για τους διαγωνιζομένους».

Πέρσι, ακριβώς τα ίδια μαθήματα προκάλεσαν καθολική πτώση των βάσεων που κυμάνθηκε από 60 μόρια στα κεντρικά ιδρύματα έως και 2.300 μόρια στα περιφερειακά. Οι απώλειες στο ΕΜΠ κυμάνθηκαν από 43 έως και 328 μόρια. Απώλειες σημείωσαν και οι αρχιτεκτονικές σχολές, με το ΕΜΠ να χάνει μόλις 43 μόρια, ενώ αντίθετα η σχολή της Θεσσαλονίκης έχασε 376 μόρια. Κατρακύλα σημειώθηκε και στις Φυσικομαθηματικές. Το Μαθηματικό ΕΚΠΑ έχασε 348 μόρια πέφτοντας στα 15.152 μόρια και το Θεσσαλονίκης 610, με βάση εισαγωγής τα 14.620. Οι Γεωπονικές, που τα δύο τελευταία χρόνια είχαν δει τις βάσεις τους να εκτοξεύονται, έχασαν αρκετό μέρος της δυναμικής τους, με τις απώλειες να φτάνουν ακόμα και τα 1.500 μόρια!

Το μάθημα της Φυσικής ήταν αυτό που συμπαρέσυρε πέρσι τις βάσεις προς τα κάτω, με τους αριστούχους να μειώνονται σχεδόν στο 50%. Πέρσι, οι υποψήφιοι που έγραψαν 19-20 ήταν 2.902, όταν το 2017 ήταν 4.817.

3ο επιστημονικό πεδίο – Επιστήμες Υγείας: Ρυθμιστής η Χημεία

Αντίστοιχα, το μάθημα της Χημείας, με συντελεστή βαρύτητας 0,7 φαίνεται ότι θα είναι αυτό που θα επηρεάσει τις βάσεις και στις Επιστήμες Υγείας. «Ορισμένα θέματα εμφανίζουν ασάφειες, κυρίως επιστημονικού ενδιαφέροντος, που θα μπορούσαν να προβληματίσουν και να καθυστερήσουν τους εξαιρετικά προετοιμασμένους μαθητές. Τα θέματα προκάλεσαν χρονική ασφυξία, ακόμη και σε άριστους μαθητές, μηδενίζοντας ουσιαστικά τον χρόνο επαλήθευσης των απαντήσεων. Η πλήρης απάντηση των θεμάτων απαιτούσε απόλυτη ψυχραιμία, γεγονός δύσκολο για διαγωνιζόμενους μαθητές. Τα θέματα χαρακτηρίζονται ως τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών, εμφανίζοντας διακριτική ικανότητα μόνο μεταξύ των άριστων. Κάποια ερωτήματα προσέγγισαν τη φιλοσοφία του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Χημείας και απομακρύνθηκαν από αυτή των Πανελληνίων, στερούμενα δε, άριστου επιστημονικού υπόβαθρου», ήταν η ανακοίνωση της Ενωσης Ελλήνων Χημικών.

Πέρσι η Χημεία σε συνδυασμό με τη Φυσική κατάφεραν να οδηγήσουν σε κατάρρευση τις ιατρικές που δεν είναι συνηθισμένες σε απότομες πτώσεις άνω των 200 μορίων. Η Ιατρική Αθηνών κατάφερε να κρατηθεί στο κατώφλι των 19.000 μορίων, με βάση εισαγωγής τα 19.029 μόρια, η Ιατρική Θεσσαλονίκης έπεσε στα 18.808 μόρια με απώλεια 238 μορίων, ενώ η «τελευταία» Ιατρική του ΔΠΘ έπεσε στα 18.451 μόρια.

Φέτος, το στοίχημα παίζεται πάλι για την Ιατρική Αθήνας και για το αν θα καταφέρει να κρατηθεί στα 19.000, ενώ πτώση αναμένεται στις υπόλοιπες.

4ο επιστημονικό πεδίο – Πληροφορικής και Οικονομίας: Πτώση αλλά όχι… βουτιά

Δύο είναι οι παράγοντες που θα επηρεάσουν φέτος το 4ο επιστημονικό πεδίο. Τα δυσκολότερα θέματα που έπεσαν φέτος στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, με συντελεστή βαρύτητας 1,3, αλλά και η υπερπληθώρα τμημάτων που υπάρχει φέτος λόγω του νέου μηχανογραφικού. Και οι δύο παράγοντες συγκλίνουν στην πτώση των βάσεων. Σύμφωνα μάλιστα με την εκτίμηση του προέδρου της ΟΕΦΕ Γιάννη Βαφειαδάκη, «αναμένουμε επίσης μια πτώση των βάσεων, η οποία είναι συνδυαστική, θα λάβει χώρα δηλαδή και λόγω των θεμάτων σε κάποια μαθήματα αλλά και λόγω της αύξησης των εισακτέων».

Πάντως, σε αυτό το πεδίο δεν αναμένεται βουτιά των βάσεων, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για το πεδίο με το μεγαλύτερο ποσοστό υποψηφίων που γράφει κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά και σημειώνει χαμηλές επιδόσεις. Επομένως και φέτος θα έχουμε εισαγωγή σε σχολές με πολύ χαμηλούς βαθμούς που θα κινούνται κοντά στο 5.

Πέρσι, πάντως, το 4ο πεδίο αποτέλεσε έκπληξη κερδίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και 500 μόρια. Το Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έφτασε τα 13.772 μόρια κερδίζοντας 571 σε σχέση με το 2017. Το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ παρέμεινε στα πιο δημοφιλή στις επιλογές των υποψηφίων, με 15.854 μόρια βάση εισαγωγής. Αντίστοιχα «κέρδη» είχε και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς που είδε τις περισσότερες σχολές του να εκτοξεύονται ακόμα και κατά 460 μόρια. Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται το νέο τμήμα του ΠΑΠΕΙ που μετράει φέτος τον τρίτο χρόνο λειτουργίας του, αυτό των Τουριστικών Σπουδών, που μέσα σ’ ένα χρόνο «κέρδισε» 449 μόρια ανεβάζοντας τη βάση εισαγωγής στα 13.488 μόρια. Ανεβασμένες ήταν και οι Σχολές Πληροφορικής με επιπλέον ακόμα και 500 μόρια. Η Πληροφορική του ΟΠΑ έφτασε τα 15.975 μόρια κερδίζοντας 343, ενώ αυτή που εκτοξεύτηκε ήταν η Πληροφορική του ΑΠΘ με βάση εισαγωγής 16.371 μόρια και επιπλέον 578 σε σχέση με το 2017.

Πηγή Ελεύθερος Τύπος
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ