2019-06-25 11:17:13
Φωτογραφία για Φιάσκο με την ανατιμολόγηση φαρμάκων
Συντάκτης: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Νέα καθυστέρηση στην έκδοση του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων και η μεταμεσονύχτια αναβολή της συνέντευξης τύπου.

«Γεφύρι της Άρτας» έχει καταντήσει το δελτίο τιμών φαρμάκων του έτους για τον ΕΟΦ και την Αριστοτέλους. Μόνο που η τελευταία αναβολή στην ανάρτηση της τελικής πρότασης του ΕΟΦ αφήνει περισσότερη εκτεθειμένη την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η οποία σχεδίαζε να παρουσιάσει το αποτέλεσμα της ανατιμολόγησης αλλά και τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην αποζημίωση σε συνέντευξη τύπου.

Η φαρμακευτική αγορά βρίσκεται εν αναμονή της ανάρτησης του σχεδίου του Δελτίου Τιμών ήδη από τα μέσα του Μαΐου. Η αναμονή φάνηκε να παίρνει τέλος αυτές τις ημέρες, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες το τελικό draft της ανατιμολόγησης θα ανέβαινε στη σελίδα του ΕΟΦ λίγη ώρα πριν τη συνέντευξη τύπου, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης.


Η συνέντευξη τύπου ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας… και αναβλήθηκε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αριστοτέλους, διαπιστώθηκαν «προβλήματα τεχνικού χαρακτήρα στην τελική φάση της διαμόρφωσης του νέου Δελτίου Τιμών φαρμάκων που επρόκειτο να αναρτήσει αύριο ο ΕΟΦ για δημόσια διαβούλευση».

Έτσι, το υπουργείο Υγείας, μετά από εισήγηση του ΕΟΦ «αποφάσισε την αναστολή της διαδικασίας ανατιμολόγησης μέχρι τη διευθέτηση όλων των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί», αναβάλλοντας και τη συνέντευξη τύπου.

Εν τω μεταξύ τις τελευταίες ώρες έχει ανοίξει και πάλι η συζήτηση γύρω από τις επιπτώσεις των πρόσφατων θεσμικών αλλαγών στην τιμολόγηση, δίνοντας έμφαση στις αυξήσεις που θα προκύψουν σε σκευάσματα, τις πρώτες μετά τη μνημονιακή περίοδο.

Ωστόσο, αρκετές από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα εν αναμονή του δελτίου τιμών. Κύρια πηγή ανησυχίας είναι η πιθανή καθολική εφαρμογή της αναγωγής της τιμής μεγαλύτερων συσκευασιών σε εκείνη των μικρότερων, που θα οδηγήσει σε ευρύτερες μειώσεις τιμών.

Παράλληλα, ακόμα και αν αύριο έβγαινε η τελική πρόταση του ΕΟΦ και ακολουθούσε ολιγοήμερη διαβούλευση ο χρόνος έως τις εκλογές ήταν σύντομος και εκφράζονταν ανησυχίες για πιθανή καθυστέρηση που θα προκαλούσε προβλήματα. Η νέα αναβολή εντείνει περισσότερο την ανησυχία, γιατί αν η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί έως τις εκλογές το Δελτίο Τιμών και η ΥΑ του θα πρέπει να περιμένουν τον επόμενο Υπουργό Υγείας…
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ