2019-06-27 19:30:22
Φωτογραφία για Δάνειο του ομίλου Κυπριώτη πουλάει η Eurobank
Οι πιστώτριες τράπεζες Eurobank και Πειραιώς προσέφυγαν πριν από ενάμισι έτος στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Κω ζητώντας να τεθεί σε ειδική διαχείριση η επιχείρηση και να εκπληστειριασθούν τα ξενοδοχεία.

Εντολή σε επενδυτική τράπεζα να βρει αγοραστή για το δάνειο της τάξης των 55 εκατ. ευρώ του ξενοδοχειακού ομίλου Κυπριώτη έδωσε η Eurobank. Ο οίκος που ανέλαβε την πώληση του δανείου είναι ο ίδιος με αυτόν που διέθεσε σε επενδυτές και τα δάνεια της εν λόγω τράπεζας προς τους ομίλους Σαρακάκη και Μάνεση. Η απόφαση της τράπεζας έρχεται στο πλαίσιο της διαδικασίας μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της και μετά την αποτυχημένη, για την ώρα τουλάχιστον, προσπάθεια να θέσει τον όμιλο Κυπριώτη υπό ειδική διαχείριση.

Ο όμιλος Κυπριώτη ελέγχει συνολικά 1.483 δωμάτια στην Κω όπου έχει πέντε ξενοδοχεία: δύο πέντε αστέρων, το Panorama Hotel & Suites και το Maris Suites, και τρία τεσσάρων αστέρων, τα Aqualand, Hippocrates και Village Resort. Ο όμιλος βαρύνεται με μη εξυπηρετούμενες τραπεζικές υποχρεώσεις της τάξης των 110 εκατ. ευρώ. Οι πιστώτριες τράπεζες Eurobank και Πειραιώς, αφού κατήγγειλαν τα δάνεια, προσέφυγαν πριν από ενάμιση χρόνο στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Κω, ζητώντας να τεθεί σε ειδική διαχείριση η επιχείρηση και να εκπλειστηριασθούν τα ξενοδοχεία.


Ομως η αίτησή τους απορρίφθηκε στα τέλη του 2018 και έτσι οι τράπεζες κατέθεσαν έφεση στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο της Ρόδου. Η έφεση συζητήθηκε προ μηνός και έκτοτε αναμένεται η απόφαση. Ομως σύμφωνα με πληροφορίες από τη Ρόδο, στη διαδικασία παρενέβη ο όμιλος Κυπριώτη προσκομίζοντας προσφορά για την εξόφληση περίπου του 90% των δανείων του και επένδυση σε ανακαινίσεις άλλων περίπου 50 εκατ. από κοινοπρακτικό σχήμα ενός hotel operator από την Ισπανία και ενός αμερικανικού private equity. Η εν λόγω πρόταση, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, υπεβλήθη και στις τράπεζες, οι οποίες φέρονται να την απέρριψαν επικαλούμενες τον μη δεσμευτικό χαρακτήρα της.

Ομως νομικοί κύκλοι σημειώνουν πως διατυπώθηκαν και έντονες επιφυλάξεις εξαιτίας του ότι ο δανειολήπτης έχει στραφεί νομικά κατά των φυσικών προσώπων που χειρίζονται την υπόθεση και συνεπώς η σχέση των δύο πλευρών έχει διαταραχθεί.

Ο όμιλος Κυπριώτη έχει σταματήσει να καταβάλλει από το 2017 έστω και τόκους, καθώς ισχυρίζεται πως η τελευταία πληρωμή του πιστώθηκε από τις τράπεζες έναντι δικαστικών εξόδων και όχι ως δόση. Οι σχέσεις των δύο πλευρών φαίνεται πως είχαν ήδη διαρραγεί από το 2016, όταν δεν προχώρησε η υπογραφή της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του δανεισμού. Με βάση όσα έχει γνωστοποιήσει η διοίκηση του ομίλου, ο κύκλος εργασιών το 2018 διαμορφώθηκε στα 28 εκατ. ευρώ από 22 εκατ. το 2015 και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 8 εκατ. από 5 εκατ. προ τριετίας.

Στον δανεισμό του ομίλου συμμετέχει με μικρό ποσοστό και η Τράπεζα Αττικής. Οσον αφορά την Πειραιώς εκτιμάται πως εφόσον βρεθεί αγοραστής για το τμήμα του δανείου της Eurobank, είναι πιθανόν να προχωρήσει και αυτή σε ανάλογη διαδικασία.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι όποιοι δυνητικοί νέοι πιστωτές του ομίλου Κυπριώτη που θα έχουν αποκτήσει ονομαστικές απαιτήσεις ύψους 110 εκατ. ευρώ με σημαντική έκπτωση θα καταστούν ρυθμιστές των εξελίξεων, αποφασίζοντας είτε να αποδεχθούν τη συμφωνία εξυγίανσης που προτείνει ο επιχειρηματίας, είτε να προσφύγουν με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης για ανάκτηση των αξιώσεών τους.

Εν τω μεταξύ όμως το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί και η απόφαση σχετικά με την έφεση για υπαγωγή σε ειδική διαχείριση, η οποία, εάν είναι θετική για τις τράπεζες, ενδέχεται να επαναπροσδιορίσει την τακτική τους.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ