2019-06-28 08:00:11
Φωτογραφία για A.Τσίπρας: «Γίναμε κυβέρνηση με «δανεικούς» ψηφοφόρους - Δεν είναι Συριζαίοι το 36% του λαού»
Οξύτατη κριτική στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή, του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά, άσκησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. «Αυτοί μας έβαλαν στο μνημόνιο, εγώ έβγαλα τη χώρα από το μνημόνιο», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης Καραμανλή, σχολιάζοντας την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη χθες: «Είχε ενδιαφέρον γιατί είχε 10 χρόνια να μιλήσει. Μίλησε 1,5 λεπτό για κάθε χρόνο σιωπής. Σεβαστή η επιλογή του να μη μιλήσει τόσα χρόνια. Δεν μπορώ να μην παρατηρήσω, ότι μετά από 10 χρόνια, ότι θα περίμενα τα όσα είπε να έχουν μια δόση αυτοκριτικής. Ήταν ο πρωθυπουργός που φεύγοντας άφησε ανοιχτή την πόρτα για τα μνημόνια. Παρέδωσε 24 δισ. ευρώ πρωτογενές έλλειμμα. Επέλεξε να φύγει και να μη δώσει τη μάχη. Ο επόμενος μάλλον δεν καταλάβαινε τι έλεγε, είπε λεφτά υπάρχουν. Και αυτός επέλεξε να φύγει, έδωσε τα κλειδιά στον επόμενο, μη εκλεγμένο και μετά ακολούθησε ο κ. Σαμαράς. Που μας παρέδωσε τη χώρα χρεωκοπημένη με άδεια ταμεία».


Απαντώντας στα πυρά του ΚΙΝΑΛ ότι δεν άσκησε κριτική στις κυβερνήσεις του Κ. Καραμανλή, ο πρωθυπουργός υποστήριξε: «Εγώ ήμουν αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ που ασκούσε δριμύτατη αντιπολίτευση στη ΝΔ του κ. Καραμανλή. Ασκήσαμε εντονότατη κριτική όταν στην κυβέρνηση ο κ. Καραμανλής, αλλά και στις επόμενες κυβερνήσεις. Εντούτοις δεν απέκρυψα ποτέ, ότι όλο το πολιτικό σύστημα και οι τρεις προηγούμενοι πρωθυπουργοί έχουν βαρύτατες ευθύνες για τη χρεοκοπία της χώρας. Ο κυβέρνηση Καραμανλή δημιούργησε ένα τεράστιο έλλειμμα που οδήγησε τη χώρα στο μνημόνιο. Γιγάντωσε ένα πελατειακό κράτος, δημιούργησε συνθήκες ασυδοσίας, συνθήκες που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την περιπέτεια. Εγώ βρέθηκα στην πιο δυσάρεστη θέση, να μαζέψω τα ασυμμάζευτα, να μαζέψω τα σπασμένα των προηγούμενων. Η ιστορία κατέγραψε ότι ο κ. Καραμανλής αποχώρησε στη μέση της μάχης, ο κ. Παπανδρέου μας έφερε στα μνημόνια, ο κ. Σαμαράς οδήγησε τη χώρα σε κοινωνική λεηλασία και εγώ είμαι ο πρωθυπουργός που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. Οι προηγούμενοι την έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια».

Αναφερόμενος στη στάση του τότε πρωθυπουργού απέναντι σε ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, ο κ. Τσίπρας είπε: «Ο Καραμανλής είχε επιχειρήσει να βάλει μια τάξη στην ασυδοσία των ΜΜΕ, αλλά απέτυχε. Εμείς δεν πετύχαμε τον στόχο μας αλλά δώσαμε τη μάχη με σθένος και αποφασιστικότητα. Εμείς απευθυνθήκαμε σε όλον τον ελληνικό λαό…».

«Τεράστιες πολιτικές ευθύνες του κ. Σαμαρά για την υπόθεση Novartis»

Απαντώντας στα όσα είχε πει ο Αντώνης Σαμαράς που είχε κατονομάσει τον κ. Δ. Παπαγγελόπουλο ως τον «Ρασπούτιν» της Δικαιοσύνης, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε: «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Έχει τεράστιες ευθύνες για την υπόθεση Novartis. (…) Σε όλες τις μεγάλες υποθέσεις που ενεπλάκησαν πολιτικά πρόσωπα, στην αρχή έκαναν λόγο για σκευωρία. Η δικαιοσύνη έχει δικούς της ρυθμούς και η υπόθεση αυτή θα φτάσει στο τέλος της. Ο κ. Σαμαράς έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες. (…) Το ποινικό σκέλος της υπόθεσης το στείλαμε στη Δικαιοσύνη. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι επιχείρησαν να παρέμβουν στη δικαιοσύνη. Ο κ. Σαμαράς έκανε μήνυση στους δικαστικούς, αυτός ερχόταν στη Βουλή και έλεγε ότι θα μας πάει μέχρι τέλους. Ο κ. Σαμαράς να έχει το θάρρος να εξηγήσει τι και πως, όταν αναφέρεται στον κ. Παπαγγελόπουλο. Αυτός μας απειλεί με ειδικά δικαστήρια. Διερωτώμαι: Αυτή είναι η επιλογή του κ. Μητσοτάκη; Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να υφαρπάξει την ψήφο του λαού για να εκδικηθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους που έστειλαν στη δικαιοσύνη δύσοσμες υποθέσεις;»

Ο πρωθυπουργός άφησε επίσης αιχμές για την προεκλογική καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας, και διερωτήθηκε που βρήκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα χρήματα για τόσο ακριβή προεκλογική εκστρατεία: «Η ΝΔ χρωστάει 280 εκατ. ευρώ, ενώ κάνει πανάκριβες καμπάνιες. Από πού βγαίνουν αυτά τα λεφτά; Από ποιους χορηγούς βρίσκει τόσα λεφτά για διαφήμιση ο κ. Μητσοτάκης ενώ δεν πληρώνει ούτε ευρώ στα δάνεια της ΝΔ;»

«Μπορούμε να καλύψουμε τη διαφορά»

Ο πρωθυπουργός κατά τα άλλα εκτίμησε πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να ανατραπεί, παρά το αβαντάζ της Νέας Δημοκρατίας. «Όποιο κόμμα κερδίσει τις 50 έδρες μπόνους ακόμη και με μια ψήφο θα είναι επόμενη κυβέρνηση. Όταν θα ανοίξουν οι κάλπες των εθνικών εκλογών, θα έχουμε άλλο παιχνίδι με διαφορετικούς όρους. Το αποτέλεσμα θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη ημέρα. Έχω κάθε δυνατότητα να πιστεύω ότι ο λαός θα προσέλθει στην αναμέτρηση με τελείως διαφορετικά κριτήρια και τρόπο σκέψης. Η νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές έχει δημιουργήσει μια ψυχολογία, στην παράσταση νίκης. Εγώ δεν είμαι ο πρωθυπουργός που θα καθίσω ούτε μια ημέρα εάν ξέρω πως δεν χαίρω της εμπιστοσύνης του λαού. Πήγα σε εκλογές γιατί μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα δημιουργούσε ζημιά στη χώρα. (…) Ανέλαβα το ρίσκο να πάω σε εκλογές με αυτό το ντισαβαντάζ», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που πήρε δανεικούς ψηφοφόρους από την Δημοκρατική Παράταξη για να βρεθεί πρώτος στις εκλογές του 2015. Εγώ θεωρώ πως αξιοποιήσαμε αυτό το δάνειο και ανταποδώσαμε την τιμή που μας έκαναν οι ψηφοφόροι με τον τρόπο που κυβερνήσαμε αυτά τα χρόνια. Στις ευρωεκλογές είχαμε την έκφραση δυσαρέσκειας με την αποχή και την προτίμηση στα μικρότερα κόμματα. Το 2014 στις ευρωεκλογές πήραμε 25% και στις εθνικές εκλογές αυξήσαμε το ποσοστό κατά 10 μονάδες. Το να καλύψουμε τη διαφορά των 500.000 ψήφων είναι κατά την άποψή μου μαθηματικά εφικτό».

«Ο κ. Μητσοτάκης ξέρει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι προεξοφλημένο»

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης περί εκλογών τον Δεκαπενταύγουστο εάν δεν λάβει αυτοδυναμία, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να «εκβιάσει τους ψηφοφόρους»: «Αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης είναι παραμύθια με δράκους που δεν υπάρχουν. Τα περί εκλογών το Δεκαπενταύγουστο που λέει σημαίνει ότι κατά βάθος συμφωνεί μαζί μου ότι τίποτα δεν έχει κριθεί. Αυτό που λέει κρύβει αλαζονεία. Αν δεν πάρει λευκή επιταγή, θα τιμωρήσει την κοινωνία με πρόωρες εκλογές το Δεκαπενταύγουστο. Ακριβώς επειδή έχουμε την εμπειρία του 2012, με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και έναν χαμηλό δικομματισμό, σε τρεις συνεχόμενες εκλογές, σχηματίστηκε πλειοψηφία από το πρώτο κόμμα δίχως αυτοδυναμία. Θα θελήσει το πρώτο κόμμα να πυροβολήσει τα πόδια του, παραδίδοντας το μπόνους των 50 εδρών; Εμείς ακόμη και εάν επικρατήσουμε με έναν ψήφο, θα σχηματίσουμε κυβέρνηση. Θα έχουμε κυβέρνηση με δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο».

«Αναγκαίο κακό οι ΑΝΕΛ, συζητούσα με τον Θεοδωράκη»

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως όχι μόνο είχε σκεφτεί από το περασμένο καλοκαίρι να λήξει τη συγκυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά και ότι είχε συζητήσει με τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη για σχηματισμό κυβέρνησης. «Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ την περίοδο που ήμασταν στα μνημόνια ήταν αναγκαία. Αναγκαίο κακό αν θέλετε, γιατί έπρεπε να έχουμε έναν αξιόπιστο εταίρο να μας στηρίζει στην σκληρή διαπραγμάτευση που θα κάναμε. Στα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης, ο Καμμένος δεν έλεγε βάστα γερά Γερούν! Οι Πρέσπες ήταν μια τομή στην τετραετή διακυβέρνηση. Έγιναν την ώρα που βγαίναμε από τα μνημόνια, και οι πολιτικές γραμμές χαράχτηκαν εκ νέου. (…) Αν μπορούσα θα είχα τελειώσει τη συγκυβέρνηση με του ΑΝΕΛ νωρίτερα», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Εκείνη την περίοδο είχα ανοίξει το δίαυλο επικοινωνίας με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Αλλά είχα δύο πολιτικά τέκνα, την έξοδο από τα μνημόνια και συμφωνία των Πρεσπών, δεν ήθελα να θυσιάσω κανένα από τα δύο. Και δεν ήμουν σίγουρος ότι είχα την πλειοψηφία στη Βουλή, ούτε για το ένα, ούτε για το άλλο. Ήταν δύσκολο καλοκαίρι το περσινό. Και οι συγκυρίες δεν ευνόησαν το σχεδιασμό μου. Την περίοδο που φόρεσα τη γραβάτα και βγήκαμε από τα μνημόνια, αντί να κάνουμε την αντεπίθεσή μας με μέτρα ελάφρυνσης της κοινωνίας, τελικά έπρεπε να αντιμετωπίσουμε το κύμα εθνολαϊκισμού λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών. Είχαμε επίσης την τεράστια φυσική καταστροφή στο Μάτι, η οποία μας καταρράκωσε».

Κατηγόρησε σε αυτό το πλαίσιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «αγκάλιασε» ή «ανέχτηκε» το κίνημα κατά της Συμφωνίας.

«Όσοι είχαν τον Βαρουφάκη του πεταματού τώρα τον βρίσκουν συμπαθή»

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κλ. Βαρουφάκη ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμένη ψήφος, σημείωσε πως «όλοι όσοι είχαν τον Βαρουφάκη του πεταματού τώρα τον βρίσκουν συμπαθή».

«Δεν θα με ακούσετε εμένα να πω για κανέναν χαμένη ψήφος. Ο κ.Βαρουφάκης βγαίνει με περισσή αλαζονεία και λέει χαμένη η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ. Και από την επόμενη μέρα τον φωνάζουν παντού, αντίθετα από τον κ.Βελόπουλο», τόνισε και κληθείς να σχολιάσει το κόμμα του κ. Βελόπουλου είπε ότι «το φαινόμενο Βελόπουλου το εξέθρεψε ο Μητσοτάκης».

«Η Τουρκία δεν θα κάνει γεωτρήσεις στο Καστελόριζο, τελεία και παύλα»

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως δεν έχει λόγο η Τουρκία να προκαλέσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, αλλά τόνισε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε εγρήγορση για τον κίνδυνο ατυχήματος, ενώ άφησε αιχμές κατά του Ανδρέα Λοβέρδου και της δήλωσης που έκανε ότι ήταν γνωστό στην κυβέρνηση από τον Δεκέμβριο ότι η Τουρκία θα έκανε γεωτρήσεις στο Καστελόριζο. «Δεν έχει λόγο η Τουρκία να προκαλέσει θερμό επεισόδιο. Είναι στρυμωγμένη και κάνει αυτές τις επιθετικές κινήσεις. Η Ελλάδα έχει συμμαχίες. Δεν σας κρύβω ότι εγώ –και οι προκάτοχοι μου- κάθε πρωθυπουργός πρέπει να έχει στο μυαλό του ένα ατύχημα που μπορεί να συμβεί. Να είμαστε σε εγρήγορση και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Δεν αποτελεί επιλογή να προκαλέσουν οι Τούρκοι την Ελλάδα παραβιάζοντας τα δικαιώματά της ή την υφαλοκρηπίδα. Γεώτρηση στο Καστελόριζο δεν θα δεχθούμε, τελεία και παύλα. Και ο Ερντογάν ό,τι και να λέει δεν ήρθε να κάνει γεώτρηση στην Ελλάδα. Εδώ και καιρό το ΓΕΕΘΑ έχει πληροφορίες ότι ήταν ένα από τα σενάρια που αντίδρασης της Τουρκίας στην απομόνωσή της ήταν και οι γεωτρήσεις. (…) Γνωρίζαμε ότι υπάρχουν σενάρια στο τραπέζι. Να ρωτήσουμε τον κ. Λοβέρδο τι εννοεί όταν έλεγε πως ήξερε πως οι Τούρκοι θα έκαναν γεώτρηση από το Δεκέμβριο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Στα εθνικά θέματα καλό είναι να αφήνουμε στην άκρη αυτή την χυδαία μικροπολιτική. Αν το ΚΙΝΑΛ λέει ότι θα έπρεπε να κάνουμε κάτι άλλο, να μας τι είναι αυτό που θάπρεπε να κάνουμε»,πρόσθεσε.

«Τα όσα λέει ο κ. Μητσοτάκης μου θυμίζουν το “λεφτά υπάρχουν”»

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας έστρεψε τα πυρά του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και την άρνησή του να προσέλθει σε ντιμπέιτ.

«Μεγάλο έλλειμμα της πολιτικής αντιπαράθεσης, με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη ότι δεν μπορούμε να κάνουμε απευθείας συζήτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Τα όσα γενικόλογα λέει για τη μείωση της φορολογίας και επενδύσεις ο κ. Μητσοτάκης, μου θυμίζουν το “λεφτά υπάρχουν” που έλεγε ο κ. Παπανδρέου. Βγήκε ο κ. Παπανδρέου και είδαμε τι υπήρχε μετά».

«Ποιο θα είναι το κύμα μεταρρυθμίσεων με το οποίο θα δελεάσει τους Ευρωπαίους; Γιατί δεν εξηγεί στον ελληνικό λαό; Τι έχετε καταλάβει για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θέλει να κάνει;»,διερωτήθηκε και υποστήριξε ότι «ο κ. Μητσοτάκης κρύβει τι θα κάνει με το ασφαλιστικό». «Αν οι εργαζόμενοι σταματήσουν να πληρώνουν εισφορές στο δημόσιο ταμείο θα σχηματιστεί μαύρη τρύπα», συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «όταν προτείνεις κάτι τέτοιο, πρέπει να εξηγήσεις από που θα βρεθούν τα λεφτά για να μη μειωθούν οι συντάξεις».

Αιχμές άφησε και κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα λέγοντας πως «ο κ. Στουρνάρας έκανε και κάνει φάουλ. Επιδιώκει αξιοποιώντας τον ρόλο του να δικαιώσει τις δικές του πολιτικές επιλογές. Θεσμικά λάθος να βάζεις τον υπουργό Οικονομικών, που είχε μάλιστα υπερασπιστεί μια πολύ σκληρή γραμμή, να είναι θεματοφύλακας της ΤτΕ» και συμπλήρωσε ότι ο διοικητής της ΤτΕ «έδωσε μάχη για να μην βγούμε από τα μνημόνια».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ ότι θα υπάρξει εσωκομματική αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση ήττας, ο πρωθυπουργός, υποστήριξε: «Ας ασχοληθεί με το δικό του κόμμα ο κ. Μητσοτάκης και όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ. (…) Δεν μου αρέσει να συζητάω για ήττα δέκα ημέρες πριν τη μάχη. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι έχει μεγάλο βαθμό συνείδησης του ιστορικού του ρόλου και τα στελέχη του απέδειξαν ότι έχουν σαφή στόχευση και αλληλεγγύη. Ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερο βάρος στη διεύρυνση. Ο κ. Μητσοτάκης καρβέλια ονειρεύεται».
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ