2019-06-29 19:19:27
Φωτογραφία για «Βόμβα» για Ν.Δ. - Καραμανλή η επιστολή στον Μπους για «Μακεδονία - Σκόπια»
Μια επιστολή του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, το 2005, προς τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δια την οποία εκφράζεται η βούληση της Ελλάδας να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια (πΓΔΜ) στο πλαίσιο της διπλής ονομασίας, δηλαδή «Μακεδονία- Σκόπια» για το εξωτερικό και σκέτο «Μακεδονία» για το εσωτερικό της χώρας έρχεται να ανατρέψει πολλά από εκείνα που θεωρούνταν στερεότυπα και απεκρύβησαν τεχνηέντως κατά την τελευταία διετία, ήτοι πριν και μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η αποκάλυψη έρχεται από την εφημερίδα «Documento» και βγάζει στο φως ''σκελετούς'' από την αποθήκη του Κώστα Καραμανλή αλλά και της Ν.Δ. Ιδιαίτερα για τον πρώτο η αποκάλυψη αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία καθώς έρχεται την στιγμή που επιστρατεύτηκε για να βοηθήσει την παράταξή του στην Βόρεια Ελλάδα με σημαία το Μακεδονικό και στην προσπάθεια να αποκλειστεί η είσοδος του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου στη Βουλή.


Η επιστολή βρισκόταν στο αρχείο του διπλωματικού γραφείου του πρώην Πρωθυπουργού και αντίγραφά της, όπως και όλων των εγγράφων, είχαν κρατηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν πρόκειται δηλαδή για διαβαθμισμένο έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών που για να δημοσιευτεί πρέπει πρώτα να αποχαρακτηρισθεί μέσω ειδικής διαδικασίας, αλλά έγγραφο που περιέρχεται από Πρωθυπουργό σε Πρωθυπουργό. Έχει ενδιαφέρον, πάντως, ότι στην πορεία των χρόνων δεν καταστράφηκε ή δεν αποσύρθηκε ακόμα και κατά την περίοδο που στο Μαξίμου βρισκόταν ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Την ύπαρξη της επιστολής γνώριζαν κορυφαίοι παράγοντες του πολιτικού συστήματος, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που το 2005 ήταν Υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή, ο νυν και πρώην Πρωθυπουργοί αλλά και Υπουργοί των εξωτερικών. Επίσης η διπλωματική υπηρεσίες του Μεγάρου Μαξίμου από τον Γ. Σάνδη και Κ. Μπίτσιο (επί Καραμανλή) μέχρι τον Β. Καλπαδάκη, διπλωματικό σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ύπαρξη της επιστολής- βόμβα δια της οποία μια ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται ονομασία «Μακεδονία- Σκόπια» επιβεβαιώνεται πλήρως και από 4 επιστολές που την ακολούθησαν και εστάλησαν από τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη στον ειδικό διαμεσολαβητή πρέσβη Βασιλάκη αλλά και σε άλλους παραλήπτες.

Εκ των υστέρων η Ν.Δ. ισχυρίστηκε πως επρόκειτο για ''τρικ'' προκειμένου να εκτεθεί η κυβέρνηση Γκρουέφσκι, ωστόσο στην διπλωματία δεν νοείται ''τρικ'' με ντοκουμέντα και επίσημη πρόταση για την ονομασία της γειτονικής χώρας που εκ των πραγμάτων θα αποτελούσε κάποια στιγμή επιχείρημα και βάση διαπραγμάτευσης.

Το πιο ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι πως επί πάνω από 1 1/2 χρόνο η Ν.Δ. ξιφουλκεί κατά της διαπραγμάτευσης Κοτζιά - Τσίπρα και, τελικά, κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών όταν η ίδια ως κυβέρνηση είχε προτείνει την εξαιρετικά επιζήμια λύση της διπλής ονομασίας και μάλιστα με το προκλητικό «Μακεδονία- Σκόπια», όλοι αντιλαμβάνονται ότι θα κατέληγε σκέτο «Μακεδονία».

Το γεγονός ότι η επιστολή είχε περιέλθει σε γνώση της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, γνώριζε και ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής καθώς είχε ενημερωθεί από ανώτατη πηγή του πολιτικού μας σύστήματος. Την ύπαρξή της είχε υπονοήσει και ο Νίκος Κοτζιάς κατά την συζήτηση σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή πριν περίπου ένα χρόνο. Όμως οι Κοτζιάς - Τσίπρας είχαν δεσμευτεί στην ανώτατη πηγή ότι δεν επρόκειτο να γίνει χρήση προκειμένου να μην δημιουργηθούν συνθήκες διχασμού. Κάτι, όμως, που παρενέβη η Ν.Δ. εκπέμποντας ρητορική περί ''προδοσίας'', ενώ το Μέγαρο Μαξίμου είδε με μεγάλη δυσφορία τον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή να μην σέβεται την ήπια στάση που τηρήθηκε από το ίδιο απέναντί του, το προηγούμενο διάστημα, και να πλειοδοτεί σε υπερπατριωτικά κηρύγματα κατά της κυβέρνησης τα τελευταία 24ωρα. Η διαρροή, λοιπόν, της επιστολής Καραμανλή σε Μπους προκαλεί μείζον πολιτικό θέμα και για τον ίδιο τον πρώην Πρωθυπουργό και για τη Ν.Δ.

Πάντως, σχετικά με το έγγραφο το οποίο δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Documento», κύκλοι του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή επισημαίνουν στο ΑΜΠΕ τα εξής:

Το έγγραφο δεν αναφέρεται σε ελληνική πρόταση, αλλά σε πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.Αναφέρεται σε μία εποχή κατά την οποία οι μαζικές αναγνωρίσεις της τότε πΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία έφεραν την Ελλάδα σε εξαιρετικά δυσμενή θέση.Το έγγραφο δεν απευθύνεται στα Σκόπια, αλλά προς τις ΗΠΑ, προκειμένου να αναστραφούν τα τετελεσμένα που προκάλεσε η εκ μέρους τους αναγνώριση και να επιβεβαιωθεί ότι η λύση δεν θα ερχόταν μέσω μονομερών ενεργειών, αλλά μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ήταν μία επιβεβλημένη τακτική κίνηση προκειμένου η Ελλάδα να αντιστρέψει τα εις βάρος της τετελεσμένα και να κερδίσει στη συνέχεια με αγώνα και μεθοδικότητα το πλεονέκτημα, όπως και έγινε τελικά στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008.Με αυτή την τακτική κίνηση, αλλά κυρίως με μία ολοκληρωμένη στρατηγική που κατέληξε στη Σύνοδο, καταφέραμε να αντιστρέψουμε τα δεδομένα και να εξοπλίσουμε τη χώρα με τα ισχυρά εκείνα όπλα (αποφάσεις Κορυφής του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.) που τοποθετούσαν πλέον τα Σκόπια στη θέση του επισπεύδοντος για την εξεύρεση λύσης. Έφεραν δηλαδή την Ελλάδα σε θέση ισχύος.Η πιο τρανή απόδειξη της σταθερότητας στις θέσεις μας παραμένει ότι δεν αποδεχτήκαμε ποτέ λύση που να μην τις ικανοποιεί, εξ΄ ου και η απειλή του βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008.«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ