2019-06-30 10:06:46
Φωτογραφία για NISSAN QASHQAI 1.3 DIG-T (140 PS)
Ο μικρότερος σε ισχύ βενζινοκινητήρας του ανανεωμένου Nissan Qashqai διαμορφώνει την

πλέον ελκυστική έκδοση στην γκάμα του δημοφιλούς SUV, χωρίς μάλιστα να μετριάζει τα μέχρι σήμερα γνωστά προτερήματά του. Το αντίθετο

Ο τίτλος «προσιτό» για ένα αυτοκίνητο που επιχειρεί με την ποιότητα των προδιαγραφών του να ξεχωρίσει από το πλήθος των προτάσεων στην κατηγορία των μικρομεσαίων SUV ίσως να μην είναι ο καταλληλότερος. Το Nissan Qashqai βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια στην κορυφή των προτιμήσεων των Ελλήνων αγοραστών ποντάροντας, ανάμεσα σε άλλα, στη συνεχή εξέλιξή του. Οπως η ανανεωμένη γκάμα κινητήρων, οι οποίοι αποτελούν προϊόν κοινής εξέλιξης Mercedes-Benz και Renault και του δίνουν επιπλέον πόντους στο σακούλι του.

Μπορεί, λοιπόν, το Nissan Qashqai με τον 1.3 υπετροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα της δοκιμής μας να μην είναι το ισχυρότερο του είδους του, μπορεί το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα τετρακίνησης να μην ανήκει στον κατάλογο του εξοπλισμού του, μπορεί το πεδίο δράσης του να περιορίζεται ως επί το πλείστον στην άσφαλτο, παρ’ όλα αυτά παραμένει μια αξιόλογη επιλογή
. Μια επιλογή ικανή να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της καθημερινότητας και ως έναν βαθμό να δικαιολογήσει το επιπλέον κόστος που καλείται να καταβάλει κανείς ώστε να φτάσει από ένα τυπικό μικρομεσαίο hatchback στα επίπεδα ενός δικίνητου SUV.To Qashqai δείχνει, αν μη τι άλλο, ικανό να αντιπαρατεθεί με τους πιο premium παίκτες της κατηγορίας, διαθέτοντας τόσο την ποιότητα όσο και την τεχνολογία, έστω κι αν η τελευταία κάποιες φορές κρύβεται σε στοιχεία του προαιρετικού εξοπλισμού. Στον βασικό εξοπλισμό, αντιθέτως, ανήκουν οι γενναιόδωροι χώροι για τους επιβάτες και τις αποσκευές τους, αφού το πορτμπαγκάζ ξεκινά από 430 lt, ενώ διαθέτει και διπλό πάτωμα.

Με κίνηση στους εμπρός τροχούς και συνολικό βάρος που αγγίζει τα 1.435 kg, ο DIG-T κινητήρας των 1,3 lt, στη μικρότερη σε ισχύ εκδοχή του, δείχνει ικανός να υποστηρίξει τον διττό προσανατολισμό του αυτοκινήτου. Οι 140 PS και τα 24,5 kgm ροπής χαρίζουν αξιοπρεπείς επιδόσεις (0-100 km/h σε 10,5”, τελική ταχύτητα 193 km/h) την ίδια στιγμή που σε ευνοϊκές συνθήκες κίνησης η κατανάλωση καυσίμου διατηρείται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία κάτω από τα 8,5 lt/100 km. Να αναφέρουμε ότι χάρη στις νέες ρυθμίσεις ο κινητήρας έχει γίνει πιο φιλικός προς το περιβάλλον, με μειωμένες εκπομπές CO2 που φτάνουν τα 121 g/km.Πέρα από τον αξιόμαχο κινητήρα, στο πλευρό του οδηγού στέκεται και το καλό πλαίσιο. Το ισορροπημένο προφίλ του αυτοκινήτου ενισχύεται περαιτέρω από το ακριβές (αν και όχι τόσο μεστό σε πληροφόρηση) σύστημα διεύθυνσης, καθώς και από την ευκολία με την οποία ο επιλογέας του μηχανικού κιβωτίου των έξι σχέσεων ανταποκρίνεται στις εντολές του οδηγού. Ευέλικτο μέσα στην πόλη, ικανό στην άσφαλτο και με τις εκτός δρόμου δυνατότητες που εξασφαλίζει η αυξημένη απόσταση από το έδαφος, το Qashqai δεν αφήνει πολλά περιθώρια κριτικής. Ας πούμε ότι θα θέλαμε λίγο διαφορετική ρύθμιση στην ανάρτηση, η οποία ενώ διαθέτει παχύτερες αντιστρεπτικές, με αποτέλεσμα το αμάξωμα να παίρνει λιγότερες κλίσεις, κάποιες φορές τη νιώθεις πιο μαλακή απ’ όσο θα ήθελες.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του εσωτερικού είναι η ποιοτική κατασκευή με μαλακά πλαστικά και καλή συναρμογή. Ευρύχωρο και εργονομικό, σε κερδίζει αμέσως, ενώ ενδιαφέρον είναι και το σύστημα πολυμέσων νέας γενιάς με full touch screen οθόνη που ελέγχει το αναβαμισμένο infotainmet NissanConnect. O εξοπλισμός, ακόμα και στη βασική έκδοση Energy που κοστίζει 20.490 ευρώ, επιδεικνύει μια εξαιρετική σχέση τιμής - απόδοσης, καθώς περιλαμβάνει από έξι αερόσακους και ESP μέχρι ηχοσύστημα και ζάντες αλουμινίου 16”. Η αμέσως πιο πλούσια Acenta (από 22.450 ευρώ) έχει επιπλέον ηλεκτρονικά ελεγχόμενο κλιματισμό, cruise control και ζάντες 17”. Αν θέλετε να έχετε στη διάθεσή σας αυτόνομο σύστημα παρκαρίσματος, θερμαινόμενα καθίσματα, ζάντες αλουμινίου 19” και προβολείς Bi-LED, υπάρχει η πλουσιότερη έκδοση Techna. Βέβαια κοστίζει και 31.990 ευρώ, οπότε είναι μάλλον σίγουρο ότι δεν θα είναι και η πλέον δημοφιλής.

KEY TECH

Οι αλλαγές στον νέο βενζινοκινητήρα εντοπίζονται στην τοποθέτηση νέας κυλινδροκεφαλής με ενσωματωμένη πολλαπλής εξαγωγής, στα κεντρικά τοποθετημένα μπεκ, στην αυξημένη πίεση καυσίμου (250 bar), ενώ έχει προστεθεί ένα φίλτρο κατακράτησης μικροσωματιδίων (GPF). Επίσης για πρώτη φορά ένας κινητήρας μαζικής παραγωγής διαθέτει τεχνολογία επίστρωσης κυλίνδρων Plasma, μειώνοντας την κατανάλωση και τις εκπομπές ρύπων. Ο υπερτροφοδότης διαθέτει ηλεκτρικά ελεγχόμενη βαλβίδα επανακυκλοφορίας του αέρα (e-waste gate), με αποτέλεσμα την καλύτερη απόκριση ιδιαίτερα στις χαμηλές στροφές.

ΝΑΙ

ΣΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΟΔΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

ΣΤΟ ΑΝΕΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

ΟΧΙ

ΣΤΗΝ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ

CAR

ΤΟ QASHQAI ΑΠΟΤΕΛΕΙ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ, ΜΙΑ ΑΠΤΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΟΔΗΓΙΚΟΥ ΤΑΛΕΝΤΟΥ ΣΕ ΕΝΑ VALUE FOR MONEY ΠΑΚΕΤΟ

TECH

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 1.332 cc

i4, TURBO

140 PS @ 5.000 rpm

24,5 @ 1.600-3.500 rpm

ΚΙΒΩΤΙΟ: ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟ, ΕΞΙ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΡΟΣ ΤΡΟΧΟΥΣ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΓΟΝΑΤΑ MACPHERSON(E) / ΗΜΙΑΚΑΜΠΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ (Π)

0-100 KM/H: 10,5”

ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 193 km/h

ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: 8,7 lt/100 km

CO2: 121 g/km

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 4.394/1.806/1.590 mm

ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.646 mm

ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 430 lt

ΒΑΡΟΣ: 1.435 kg

ΤΙΜΗ: από €20.490
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ